Skocz do zawartości
IGNORED

XRCD24 i inne dobre formaty, realizacje.

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,...dobrej jakości wydania, formaty, np. Cesky Records, Blue Records, jak w tytule, sklepy, artyści...różnice wydań, doświadczenia.

Jako pierwszy,...wspaniała realizacja w formacie xrcd24, Allan Taylor-Colour to the Moonolour to the Moon

czy ktoś zna artystów wydających w w xrcd24?

Słuchałem jakiś czas temu płyt wytwórni Venus (JAP) ale nie każdy lubi nawet świetnie zrealizowany jazz akustyczny. Co ciekawe, korzystają (chyba ) z nagrań "pożyczonych", ale robią je po swojemu.

Natomiast poważną różnicę mogłem kiedyś usłyszeć na dwu realizacjach Pepe Romero "Flamenco" - jedno już klasyczne - Philipsa, natomiast to, co zrobił "FIM" czyli first impression music z tym samym materiałem to po prostu miodzio. Akustyka, naturalność, dynamika i obecność wykonawców; świetne plany dźwiękowe itd. Ale zła wiadomość to podobno ( nie szukałem ) mały nakład, no i cena. Ale znasz MFSL czy nawet Opus 111, a i L'Oiseau lyre też realizacje ma dobre, czy nasz B. Hołownia - "don't ask why" albo G. Turnau z piosenkami Starszych Panów są realizacjami moim zdaniem jak to się teraz mówi, że "dają radę" ;-)

Co do Chesky'ego, to niestety "mała stajnia" - raczej dla audiomaniaków; ja jestem raczej melomanem i wolę agresywną Tinę czy Aerosmitha niż Sarę K...Z drugiej strony taka np. Ana Caram, Bonfa czy Pizzarelli brzmią świetnie na ChRec, ale to wszystko. Nie będąc zbytnim ortodoksem w tych sprawach słucham i Sony SBM czy ADRM zrobionych na nowo remasterów często z dużą przyjemnością.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za wpis, Ja od wczoraj katuje Wynton Marsalis Quintet, The magic hour, materiał nagrany w 2003, nagranie EMI, materiał został wydany rok później, przez wytwórnie BLUE NOTE, wspaniała realizacja, całe instrumentarium niesamowicie naturalne... bez oznak dodatków,....jak np. loudness war,

Format jest jeden: nazywa się Compact Disc. XRCD jest jedną z jego odmian mieszczącą się w standardzie.

Tylko takiego standardu nie kupisz za 50zł, jeśli takie posiadasz zapodawaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.