Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade sony CDP-M11

Cawe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Projekt może nie jest jakiś wyszukany , ale uważam , że opis jak to gra może się komuś przydać.

Wziąłem się za upgrade mojego sprzętu ponieważ nie pasowało mi jak to gra. Dźwięk był przymulony , bez dynamiki , bas był dosyć ostry a góra słabo kontrolowana. Kilka zdjęć przed upgrade :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

14842954168513680131.jpg

41220372169598996668.jpg

W TRAKCIE

57688999858442541667.jpg

PO

64756508056332493592.jpg

28859919638557292285.jpg

06089072130861603819.jpg

Jak widać zbyt wiele się nie zmieniło . Zostały wymienione kondy filtrujące w sekcji zasilania na 6800uf i jeden na linii -30v 100uf. Dodatkowo zostało wymienionych kilka kondów 470uf , wyrzucone zostały tranzystory mutujące i kondensatory elektrolityczne w torze audio które zastąpiłem 2x 1uf JB na każdym kanale . Zamontowane zostały podstawki precyzyjne i na pierwszym wzmocnieniu siedzi OPA2107 a jako wtórnik ne5532 . Testowane były rozmaite konfiguracje które zaraz spróbuję opisać . Dodatkowo został wymieniony stabilizator - 30v i zastąpione zabezpieczenie na lini +10v ponieważ gdzieś zrobiłem przez przypadek zwarcie i poszło . Nowe są także gumki zawieszenia w tacce. Testowane na utworach Queen : I want to break free i Somebody to love .

Po wszelkich modyfikacjach i zamontowaniu OPA2107 i Ne5532 : (tak zostało)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WOW

Z szemraczka stał się odtwarzaczem wysokiej klasy . Dźwięk stał się bardzo klarowny z mocnym miękkim basem dobrze kontrolowaną górą bardzo czystym wokalem i świetną sceną . Zacząłem odkrywać nowe dźwięki których wcześniej w utworach nie słyszałem . Wszystko było ładnie zgrane pasowało do siebie. Prawie się popłakałem z zachwytu i to przy moim skromnym zestawiku stereo. Wzmak na tda2050 i opa 2107 + Tonsil ZG30C114 . Przesrałem używać korektora który wcześniej ustawiałem w literę V . Teraz zmienienie ustawienia psuje dźwięk a nie poprawia :) . Cd teraz gra chyba nawet ładniej niż Crative Titanium .

Ne 5532 wzmocnienie OPA 2107 wtórnik nie ma co wiele pisać dźwięk zszedł min o klasę niżesz.

OPA2107 wzmocnienie + OPA2111 wtórnik

Według mnie najlepsza konfiguracja grało podobnie jak OPA2107 + Ne5532 ale tak jakby bardziej szlachetnie , no po prostu ładniej . Lepiej dawało sobie radę w najwyższych pasmach (szeleszczących), głównie w utworze Somebody to love, i lekko zmieniało bas. (Ale OPA2111 zostawiam sobie na inny projekt )

OPA2111 wzmocnienie + OPA2107 wtórnik słabiej od poprzedniej konfiguracji , aczkolwiek całkiem nieźle , chociaż gorzej niż OPA2107 + Ne

Wieczorem dodam więcej opisów konfiguracji pre . Pozdrawiam .

Dalszy opis :

OPA2107 + OPA2107 bardzo mnie rozczarowała grała dosyć słabo taka konfiguracja słabiej niż 2107 + Ne5532 scena się rozlazła a góra przestała być dobrze kontrolowana i znikł bas. Za to wokal stał się najbardziej słyszalny

LME49860 + Ne5532 Bardzo mi się nie podobało . Dźwięk stał się zamulony i zaczął się rozłazić . Nic do siebie nie pasowało , a sceny jakby nie było . Nie wiadomo było skąd idzie wokal . Góra stała się bardzo słaba , wokal stał się „zakurzony” gdzie przy OPA był on krystaliczny , jedynie bas trzymał poziom .

LM4562 + Ne5532 całkiem całkiem aczkolwiek dźwięk tak jak przy LME stracił na dynamice i wokal stał się przykurzony ale góra była bardzo dobrze kontrolowana i dźwięk nabrał nawet fajnego smaczku , basik był ładny , i wszystko nawet pasowało . Ogólnie nie najgorzej, ale mogło być lepiej .

OPA2111 + Ne5532 Grał na poziomie OPA2107 + ne5532 ale jakby jakoś inaczej trochę , lecz też mi się bardzo podobało. Góra bardzo ładnie kontrolowana ,piękna scena , miły basik no ale było to coś innego niż przy OPA2107 ciężkie do opisania , to trzeba usłyszeć :) .

LM LME jako bufor w żadnej konfiguracji się nie sprawdzał więc nie będę o nim pisał .

Ranking od najlepszego na górze pierwsza kolumna to pre wzmacniający , druga wtórnik

1. OPA2107 + OPA2111

2. OPA2107 + NE5532 , OPA2111 + NE5532

3. OPA2111 + OPA2107

4. LM4562 + NE5532

5. OPA2107 + OPA2107

6. LME49860 + Ne5532

7. NE5532 + OPA2107

8. Byle co i LM, bądź lme jako wtórnik

To są moje odczucia przy moich preferencjach , więc wiele osób może się nie zgodzić z tą kolejnością .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103706-upgrade-sony-cdp-m11/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.