Skocz do zawartości
IGNORED

cremona auditor

mike27

Rekomendowane odpowiedzi

DO ZBIGA

NIe wiem co dla ciebie znaczy mały pokój?

Ja słucham MINUETTO w 20m.kw. i jest lux-super.

W 50m.kw raczej bez sensu!

Napisałeś tak jakby COncert. były przeznaczone do wielkich salonów?!

Naprawde nie chodzi o cene : Concerto sa droższe od Minuetto a różnica jest ogromna!

Pozdrawiam

mike27--Trochę nie na temat,ale z tym Densenem prawda jest chyba inna.

Wiele razy słuchałem wymienionego przez Ciebie modelu.

Moje spostrzeżenie zawsze było jedno.

Nie wart nawet części swojej ceny,przeciętny wzmak i tyle.

Myślę ,że duńczycy doskonale zdawali sobie z tego sprawę i to mogło być prawdziwą przyczyną wycofania tego modelu.

W DM10 nie ma żadnych szczególnych podzespołów wymuszających podnoszenie ceny.

Do FRANKA

Ależ skąd oczywiście że nie ma tam żadnych kosztownych podzespołow. takie typy tranzystorów jak w DM 10 (Sankeny) stosuje Gryphon w CAlisto 2100/2200, końcówki Burmester'a. Zasilacz zbudowany w oparciu o dwa transformatory 300VA pojemność filtrująca 80000uF. Zapraszam do analizy pozostałych elementów wnetrza, montaż w technice powierzchniowej, kable posrebrzane w teflonowej izolacji. Czekam na przykłady jakiego kolwiek wzmacniacza w podobnej cenie ktory jest tak wykonany.

jak to nie na temat właśnie tym daje przykład że audiofilskie firmy które marke wyrobiły sobie na wspaniałych wyrobach teraz tną koszty i kombinuja co niestety przedkłada sie na jakośc.

a jeśli twierdzisz że DM-10 to przeciętny wzm. pod względem brzmieniowym w swojej cxenie to albo go nie słuchałeś albo poponuje wizyte u laryngologa( tego od uszu).

mike27--polecam lekturę cenników podzespołów elektronicznych.

Bardzo się zdziwisz jakie to ceny.

Laryngolog zapewne przydałby się na moje uszy,skoro twierdzisz ,że DM10 to doskonały wzmak.

Nie zmieni to wprawdopodobnie mego zdania,ale kto wie ????

:)))

>mike27

Ja nie wątpię, że Minuetto grają lux-super. Nie zmienia to faktu, że są to bardzo solidne, ale jednak mini monitory o objętości wewnętrznej ok. 6 może 7 litrów i o ile mi wiadomo sam producent podaje pasmo przenoszenia od 60 Hz.

Trochę szkoda, że Sonus Faber nie oferuje w tej chwili klasycznego monitora lokującego się cenowo pomiędzy Concerto a wycofanymi Electą i Extremą.

Natomiast w takie opowieści, że jakiś sprzęt dzielą od reszty w swojej klasie cenowej „kamienie milowe” to ja po prostu nie wierzę, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Takie historie wynikają zwykle z „trafienia” w upodobania brzmieniowe konkretnej osoby. Różnice są tak naprawdę niewielkie, co nie znaczy że nieistotne.

Do ZBIGA!

POJemość - 12 litrów pasmo 55Hz,- i tak nie ma to żadnego znaczenia!

Jasne , że mogłeś się nie spotkać z jakimś super-lux brzmieniem w danej kategorii cenowej. Bo niby gdzie: w salonach audio gdzie przeważnie akustyka pozostawia wiele dożyczenia, na Audio Show gdzioe można posłuchać pomieszczeń i dudniącego basu.

Poza tym ilu audiofilów słucha sprzętu w odpowiednich warunkach akustycznych. Słuchałem kiedyś Minuetto u audiofila który miał kupe kasy zainwestowane w cały sprzęt a grało kiepsko bo pomieszczenie było prawie gołe.

Niestety tak jest u zdecydowanej wiekszości audiofilów kupuja stoliki pod sprzęt za ciężkie pieniądze jakieś kondycjonery filtry a wszystko niweczy tragiczne środowisko akustyczne. Tak to niestety jest!

Sklepy: Nautillius- kiepsko, jeszcze nie słyszałem tam wysokiej jakości dżwięku, Mega Hz - pożal się Panie Boże-trageda chyba że ostatnio coś się zmieniło

>Mike27

Nie ma znaczenia, hmm. Brak rozciągnięcia basu słychać w mniejszym lub większym stopniu na wszystkich monitorach (i również na wielu podłogówkach). Mnie to akurat dość przeszkadza, aczkolwiek inne zalety monitorów ten brak nieźle rekompensują. Na szczęście SF nie stosuje znanego triku z podbiciem średniego basu.

Zgadzam się, że warunki akustyczne są kluczowe, ale też uważam, że 20 metrów, choć to całkiem sporo, to wciąż ma poważne ograniczenia, których nie da się zlikwidować nawet bardzo zaawansowaną adaptacją. Co zresztą nadmieniłem w moim ”o mnie”, bo akurat taką właśnie powierzchnią odsłuchową obecnie dysponuję.

Co do miejsc do posłuchania, to w Warszawie jest trochę większy wybór. Osobiście znam co najmniej 15 salonów z pokojem odsłuchowym, niektóre są całkiem niezłe. Mam na myśli te obecnie czynne i oferujące nowy sprzęt tzw. dobrych marek, czasem również SF. Byłem też w paru miejscach poza Warszawą i poza Polską, odwiedziłem kilku audiofilów, aczkolwiek trudno mi ocenić, czy któreś z wymienionych miejsc oferuje brzmienie super-lux ;-). Na Audio Show, jak się niektórzy wystawcy postarają, to nie jest znowu tak źle. Nie jestem zwolennikiem super stolików ani kondycjonerów.

A Minuetto rzeczywiście jest trochę większe niż wygląda na zdjęciach i niewiele ustępuje rozmiarami Concerto. Niestety nie słuchałem, bo ten model był w ofercie SF dawno temu i chyba dość krótko. Pamiętam jedynie bardzo pozytywną recenzję w HFiM, chyba w 1995 roku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.