Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie kina domowego do Sony BDP-S590

Cholasina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wczoraj nabyłem odtwarzacz Blu-Ray SONY BDP-S590 i mam pytanie, chodzi podłączenie do niego zestawu 5.1, nie ma z tyłu odtwarzacza normalnych wyjść typu Left Surround, Front Left, Subwoofer itp. są dwa wyjścia Left i Right ale to stereo a to mnie nie interesuję. Są tam dwa wyjścia "odpowiedzialne" za multichannel:

Jedno Optical Digital Out:

IMG1149jp_nxaqenx.jpg

Drugie Coaxial:

IMG1150JP_nxaqene.JPG

W zestawie głośników 5.1 też nie mam normalnego wejścia po jednym chinchu do każdego kanału tylko jedno wejście zbiorcze wyglądające tak:

IMG1151JP_nxaqens.JPG

Ma ktoś pomysł jak to ze sobą połączyć by uzyskać normalny dźwięk wielokanałowy?

Z góry dziękuję

jeżeli masz w amplitunerze wejście coaxial to możesz tym, możesz też cyfrowym optycznym - te mają starsze amplitunery - kabelek tylko potrzebny. W nowych amplitunerach po HDMI - zdaje się że masz tam kabelek wpięty...

Reszta to ustawienie amplitunera...........

To nie wygląda na amplituner, a na zestaw głośnikowy (aktywny) nie posiadający żadnego dekodera, a jedynie

wejście dla sygnału 5.1 . Jeśli tak jest, to nie zrobisz nic ciekawego - musisz oddać player (lub w sklepie zamienić)

i nabyć taki, który ma wyjście 5.1 RCA. Do tego dorobić kabel 5.1RCA -> gniazdo które widać na zdjęciu.

Ew. je przerobić na 5.1 RCA

Kurna ale zrobiłeś zdjęcie to ostatnie szkoda , że jeszcze bliżej nie zrobiłeś , trzeba było z dalszej odległości a "powiedz" co jest przy tych napisach (po lewej , patrząc na to wejście , które chciałeś nam pokazac) , są tam napisy FRONT R , FRONT L,

REAR R, REAR L , CENTER , tam nie ma żadnych wejśc ? bo przeważnie takie opisy są przy wejściach połączeniowych , chyba , że są tam gniazda do podłączenia kabli głośnikowych ,

W zestawie głośników 5.1 też nie mam normalnego wejścia po jednym chinchu do każdego kanału tylko jedno wejście zbiorcze wyglądające tak:

To nie wygląda na amplituner, a na zestaw głośnikowy (aktywny) nie posiadający żadnego dekodera

i najprawdopodobniej tak jest

a do czego to miałeś wcześniej podpięte?

znalazłem (tak myślę , że Twój ) temat może bliżniaczy ale o dziwo zdjęcie takie samo na elektrodzie , to prawdopodobnie głośniki komputerowe i tak jak poradzono tam trzeba połączyc wejściem stereo rca i będzie działało , będą grały wszystkie głosniki , piszę to bo nie wiem czy to Twój temat tam jest czy jak wspomniałem bliźniaczy a jeśli chciało by się połączyc tym gniazdem din 5.1 to zapewne musiała byc jakaś przejściówka , temat jest pewnie bliźniaczy bo z ubiegłego roku

Mea Culpa nie przeczytałem podpisu pod ostatnią fotką.

Tego nie połączysz razem. Można przez stereo i włączyć prologic (frontu nie widzę), ale to będzie jak proteza ręki na nodze...

Amplitunera niestety nie posiadam :( te napisy które widać na ostatniej fotce FRONT R , FRONT L itp. to są wyjścia do głośników, wejścia w subwooferze są tylko dwa, dwa chinche (stereo) i to wejście 9-pinowe 5.1 które widać na fotce, probem w tym że nie mam pojęcia gdzie znaleźć kabel z takim wyjściem żeby pasował do "tego czegoś".

nie czytasz uważnie , pisałem , ze do tego wejścia din 5.1 musiała byc jakaś przejściówka spróbuj w sklepach komputerowych lub w necie

np. tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i do tego kabelek z męskim wejściem po obu stronach

albo coś takiego

Ukryta Zawartość

na elektrodzie w w/w linku jest to fajnie opisane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OBEJDZIE - o ile wymienisz player na taki z wyjściem 5.1 i załatwisz kabel (albo przerobisz wejście ).

Kupno amplitunera eliminuje te głośniki z użycia , bo po co dublować, jak masz

w subie wzmacniacze dla wszystkich głośników !

No nie wymienię Playera bo dopiero co go kupiłem, muszę sobie jakoś poradzić z tym sprzętem który mam, Player kosztował mnie sporo a nie śpię na forsie... co stwierdzam z żalem :) po dłuższych poszukiwaniach znalazłem kabel który był dołączony do zestawu 5.1 z tym 9-pinowym "Dinem":

Kabeljpg_nnhhpph.jpg

to przejściówka z chinch na Din, no i w sumie kapitalne pytanie którego nie wiem czemu nie zadałem wcześniej czy istnieje przejściówka dzięki której mógłbym podłączyć ten kabel? tzn mam na myśli kabel z jednej strony Coaxial lub Optical a z drugiej 5xRCA do których mógłbym podpiąć powyższą przejściówkę... istnieje coś takiego? Kabel lub ewentualnie jakiś konwerter?

TAK - nazywa się to - amplituner z wyjściami pre-out. :)

PLAYER ma kilka dni - pogadaj w sklepie, to może się zlitują i Ci wymienią na odpowiedni .

W ostateczności Cypress CLUX-11SA

Hmm niestety nie znam się na amplitunerach nigdy żadnego nie miałem, przejrzałem Allegro i ceny niektórych są dość kosmiczne... taki np Sony STR-DH520 dałby radę? bo ten model ma jeszcze w miarę normalną cenę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.