Skocz do zawartości
IGNORED

Przedstawiciele Minimal Music

theli28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Swego czasu poszedłem solowymi śladami Roberta Frippa i natknąłem się na takie płytki jak "No pussyfooting" i "Evening Star" firmowane razem Brianem Eno. BTW - Eno naprawdę nazywa się Brian Peter George St. John Le Baptiste De La Salle Eno, niezły odlot :))

W każdym razie nurt prezentowany na tych płytkach to Minimal Music - rzecz zapewne dla niektórych śmiertelnie nudna i nie do zniesienia.

Kolejnym którego odkryłem to Philip Glass. No lubię taką muzę - w sumie nawet czasem się temu dziwie - ale znakomicie się przy tym wypoczywa i czyta powieści SF w szczególności! :)

Mam pytanie do Szanownych Forumowiczów czy jeszcze znacie Panie i Panowie innych przedstawicieli tego nurtu.

Z góry dziękuję za wpisy wszelakie.

Pozdrawiam.

The odd get even.

https://www.audiostereo.pl/topic/10439-przedstawiciele-minimal-music/

Raz czytałem książeczkę od płyty z Pastoralną Beethovena.

Opis pierwszej częsci szedł mniej więcej więcej tak:

"Prosty, jakby niedokończony motyw. Powtarza sie 18 razy. Pojawia się drugi prosty motyw. Powtarza się 15 razy. Phillip Glass?"

Cytat z odległej pamięci, liczby na pewno były inne, słowa też. Ale sens chyba uratowałem :-).

La Monte Young - najbardziej chyba klasyczny przedstawiciel - John Cale z Velvet Underground byl jego uczniem

Steve Reich - tez klasyk, inspiracje balijskim gamelanem, swietne plyty perkusyjne i nie tylko

Terry Riley i jego slynne "In C' w roznych wykonaniach - polecam szczegolnie w wykonaniu szanghajskiej orkiestry filmowej oraz to z okazji 25lecia powstania utworu [ graja min. czlonkowie Kronos Quartet i Henry Kaiser]

Tony Conrad - skrzypcowy minimal - niezla korba :)

Charlemagne Palestine

O Glassie juz bylo..

I jeszcze dwoch minimalistow romantycznych:

Michael Nyman - glownie muzyka do filmow

Wim Mertens - najlepszy solo z fortepianem

Nie jestem pewien, czy to właśnie jest minimal music, ale polecam autorską płytę Marka Hollisa z zespołu Talk Talk. Odmienna, niezwykle smutna i tworząca niepowtarzalny nastrój pomimo bardzo oszczędnych aranżacji. Szczerze polecam.

Hmm

Steve Reich , świetna jest plyta Different Trains z Patem Metheny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pare płyt Davida Sylviana da się bez problemu zakwalifikować pod ten gatunek, tyle że Sylivian jest na tyle wszechstornny że łaczy minimal music z piosenką , nazwijmy to poteycką :))

Propouje wypróbować:

Gone To Earth, z Frippem na gitarze

Ukryta Zawartość

I będąca już w całości w nurcie minimal music, "Approaching Silence"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat 'Different Trains" gra Kronos Quartet , to na drugiej czesci tej plyty jest kompozycja napisana dla Pata -"Electric Counterpiont". To taki split raczej , dwie rozne plyty na jednym cd.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.