Skocz do zawartości
IGNORED

Ortofon 2M Red do Technics SL-Q2 - czy wkładka nie jest za ciężka?

suizid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym się poradzić doświadczonych Kolegów Forumowiczów w kwestii montażu wkładki Ortofon 2M Red do gramofonu Technics SL-Q2. Kilka osób na forum przeprowadziło taką operację, jednak mam pewne wątpliwości.

Nie chcąc zbyt pochopnie zakładać nowego tematu, najpierw dokładnie przejrzałem podobne wątki, a następnie zarejestrowałem się na jednym z zagranicznych portali tematycznych w celu pobrania instrukcji obsługi do w/w gramofonu. I tam znalazłem taką oto informację:

Applicable cartridge weight range:

6-9,5 g; 13,5-17 g (including headshell)

poniżej zaś:

(with shellweight) 3-6,5 g; 10,5-14 g (including headshell).

I tu właśnie pojawił się problem, bo nie wiem, do których wartości (pomijając te z "including headshell" - to akurat jest zrozumiałe) mam odnieść wagę wkładki Ortofona, która wynosi 7,2 g. W pierwszym przypadku waga ta mieści się w określonym przez Technicsa przedziale, zaś w drugim (tym z "with shellweight") już nie - wyglądałoby, że jest za ciężka.

Byłby ktoś z Was skłonny wyjaśnić mi, o co chodzi?

Chodzi o ciężarek do headshell'a. Tu masz ilustrację z instrukcji obsługi:

slq2.jpg

Poza tym zawsze można kupić jeszcze lżejszy headshell. Na Alle... widziałem takie o wadze 6.5 g

Dzięki za wyjaśnienie. Lżejszy headshell chyba raczej nie będzie potrzebny, Ortofona zamontuję bez ciężarka po prostu. Przy okazji będzie to mogło mieć pozytywny wpływ na VTA, którego regulacji w tym gramofonie brak, a jednak 2M jest wyższa od standardowej wkładki Technicsa.

A nawiasem, chyba mocniejsze okulary sobie sprawię, bo wcześniej nie zaważyłem w instrukcji tego rysunku... Tym bardzeij dzięki za fatygę:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.