Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa zwrotnicy - kanał sredniotonowy

turnadot

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolumny canton fonum pc 190. W zwrotnicy padł kanał odpowiadający za głośnik sredniotonowy.

Zdjęcie tej zwrotnicy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podejrzewam że należy wymienić jeden z kondensatorów lub wszystkie.

Podaję ich wartości:

15 vac 47 uF (ten najwiekszy)

Średni ma tylko opisane napięcie 40 vac

Najmniejsze również nie mają opisanej pojemności, a napięcia to odpowiednio 10/40 i 8/40.

Które kondensatory wymienić i na jakie? (Najlepiej jakieś tańsze). Czy w drugiej kolumnie będę musiał wymienić te same elementy żeby kolumny równo grały?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

turandot, jesteś pewny że to zwrotnica a nie głośnik średniotonowy?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Jestem pewien że zwrotnica. Przelutowalem głośnik ze sprawnej kolumny do tej zwrotnicy i w ogóle nie grał, a jak głośnik z zesputej kolumny przelutowalem do sprawnej to grał prawidłowo.

Jestem pewien że zwrotnica. Głośnik po przelutowaniu do drugiej kolumny gra prawidłowo.

Natomiast nie znam parametrów ostatniego kondensatora, tego mniejszego czerwonego.

Na nim jest napisane: 40vac 3086 4K

I które konkretnie mam wymienić? I czy w drugiej kolumnie takie same mam wymienić żeby brzmienie się nie roznilo?

Ok, z tego ''40vac 3086 4K'' nie bardzo da się wywnioskować co to za kondensator. Nic więcej nie jest na nim napisane?

Nie koniecznie zresztą on jest uszkodzony. Aby sprawdzić który jest niesprawny można po kolei zamieniać je miejscami z tymi z drugiego kanału. Przy którymś głośnik średniotonowy przestanie grać w jednej kolumnie a zacznie w drugiej.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Prawdopodobnie 4K oznacza 4uF. Nic innego tu nie pasuje

Ponadto nie jest to zwykły elektrolit tylko Bipolarny

Nie, sprawdź najpierw który jest uszkodzony, po co wszystkie wymieniać.

Nie, sprawdź najpierw który jest uszkodzony, po co wszystkie wymieniać.

Rozlutowalem wszystkie kondensatory a cykacz i basowy i tak grały. Natomiast zauważyłem że na tej zwrotnicy ktoś wcześniej owinal przezroczysta taśma klejąca wszystkie cewki. Czy coś może być z nimi nie tak? Jak je naprawić i która konkretnie?

Ok. Cewka nie stykala. Temat zamknięty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.