Skocz do zawartości
IGNORED

G 8010 remont generalny i tuning.

ganjor86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem gramofonu takiego jak w temacie i już od dłuższego czasu nie działa a ja kupiłem w w tym czasie sporo winyli których ani razu nie słyszałem więc postanowiłem że jak już reperowac to konkretnie. Zacznę od wkładki bo chce wymienić na at-95e. Kable sygnałówe mam nowe ale zastanawiam się żeby sygnał puścić czterema kablami ekranowanymi z miedzianym oplotem i węglowym ekranem, a cztery dlatego że kiedyś gdzieś przeczytałem że to najlepsze rozwiązanie kiedy każdy z czterech kabelków prowadzony jest osobno a ekranowanie kabli podłączone jest pod masę gramofonu i wzmacniacza, kable łączy się dopiero we wtyku chinch. Ma ktoś jakies doświadczenie z tego typu kablami ? To tyle jeśli chodzi o wkładkę i kable od niej do wzmacniacza. Teraz coś o elektronice bo to właśnie ona nawaliła. Gramofon zaczynał tracić obroty kręciłem potencjometrem aż nie dało się dalej przekręcić i nawet sam nie chciał wystartować tylko trzeba było go palcem popchnąć. Chce wyjąć transformator z adaptera i prąd zmienny doprowadzić do gramofonu a tam podłączyć do mostka prostowniczego i właśnie nie wiem czy lepiej za mostkiem podłączyć go do stabilizatora napięcia czy jakiś konkretny kondensator zastosować. Z tego co czytałem to trzeba wyrzucić C19 a czy oprócz tego coś warto zmienić ? Jażeniówka już kończy swój żywot bo jest czarna na środku i zastanawiam się nad zastosowaniem diody niebieskej albo dwóch diod. W przypadku jednej diody trzeba by zakleić na kole z dziurkami co drugą dziurkę a jeśli byłyby dwie diody to chciałbym je połączyć równolegle katode jednej do anody drugiej i pozostałe dwie nogi też połączyć razem a diody podłączyć do wejścia prądu zmiennego żeby migały :) zasilanie do diody chciałbym podłączyć kablem dwużyłowym ekranowanym a ekranowanie do masy żeby zakłóceń nie było słychać. Jeszcze chodzi mi po głowie że można by zaekranować silnik tylko jak ? W miarę grubą i sztywną folią aluminiową taką z kwiaciarni ? Na ramię nie mogę narzekać więc nie będę go zaczepiać.

https://www.audiostereo.pl/topic/104867-g-8010-remont-generalny-i-tuning/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.