Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór zestawu 5.0 do kina domowego

Łukasz_50564

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do zakupu kolumn do kina domowego i upatrzyłem sobie dwa zestawy.

Pierwszy z nich to Jamo D500, drugi Monitor Audio BX2 na fronty i centralny + BXFX na surround.

Zestaw ma się sprawdzić tylko w kinie (do muzyki będzie oddzielny).

Pomieszczenie około 23m2, pokój dedykowany KD.

Amplituner Arcam AVR360

Moje pytanie dotyczy głównie zestawu Jamo bo załatwienie odsłuchu Monitor Audio będzie dużo prostsze.

Czy warto w ogóle brać je pod uwagę (amp nie ma certyfikatu THX ale może to nie jest ważne). Nie chodzi mi tu o sam certyfikat, biorę te kolumny pod uwagę dlatego, że projektowane były wyłącznie z myślą o kinie domowym, a na brzmieniu kinowym w tym wypadku najbardziej mi zależy.

Może ktoś z Was miał okazję bezpośrednio porównać te dwa zestawy?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Sub oczywiście będzie. Kolumny fronty i centralny podstawkowe (chcę kupić te same kolumny na kanał L, P i C. Tył dipole.

Na ten zestaw przeznaczam około 4000zł + jakieś 3000 do 4000zł na subwoofer

THX nie ma znaczenia.

Dla audiofila nie ma .

Subwofer w kinie musowy , brałes go wogóle pod uwagę kolego Łukaszu . Jamo D 500 kosztuje przecież ponad 5 tysi , zestaw ma się składac z monitorów ?

To moje pierwsze posty na tym forum i wymagały one najpierw akceptacji moderatora, dlatego moja odpowiedź co do sub'a pojawiła się dopiero po tym jak napisałeś Ty... ale wyjaśniam jeszcze raz :) ...sub będzie, biorę pod uwagę Velodyne lub Rel (kwota przeznaczona na to to około 3 do max. 4 tyś).

Do kina domowego chcę kupić kolumny podstawkowe (identyczne na fronty oraz centralny) a na efektowe kolumny dipolarne.

Podłogówki też zamierzam kupić ale to tylko do muzyki i w tym wypadku nie mam praktycznie żadnych wątpliwości :)

Co do zestawu Jamo D500 to można go już dostać za około 4k - mówię o zestawie 5.0, ale tak jak wspominałem szukam podstawkowych kolumn które brzmieniem byłyby najbliższe kinowemu. Ten zestaw Jamo brałem też pod uwagę z racji że są to kolumny do montażu na ścianie, dzięki czemu miałbym więcej swobody w ustawieniu podłogówek do stereo ale nie jest to najważniejszy czynnik.

Proponowano mi na innym forum kolumny Klipsch z serii Icon: Klipsch KB-15 (FL, FR, C) + Klipsch KS-14 (SL i SR). Z nazwą firmy spotkałem się ale nie miałem jeszcze okazji ich posłuchać. O odsłuch Jamo będzie bardzo trudno więc pewnie do MA Bronze dorzucę i te.

A ja zaproponuję Ci inne rozwiązanie co do suba , po co wydawac tyle kasy skoro można kupic suba za prawie 2,5 tysi i będzie gicio , chodzi mi o Definitive Technology ProSub 1000 , mam takiego i muszę przyznac , ze daje on nieludzko w moim 25-cio metrowym pokoju wiec w Twoim nie będzie problemu a myśle , że będzie lepszy od wymienionych przez Ciebie Velodyna i Rela . Jest to marka mało rozpowszechniona w kraju dlatego ludzie podchodzą do niej z dużym dystansem , ja też w sumie wziąłem go prawie w ciemno opierając się tylko na opiniach ludzi z zagranicy i danych technicznych . Opłacało się , nie dopłacałbym tysiąca tylko po to , żeby miec Rela lub Velodyna , które wcale lepiej nie grają , już to wiem . Potencjometr "startuje" ok. godz.7.00 a ja mam go nastawionego między 9.00 a 10.00 i wystarczy , łupie aż miło ładnym dobrze kontrolowanym głębokim i bardzo mocnym basem .

A takiej firmy jak Infinity Classia C255ES jako surroundy (dipole) a Classia C205 jako przody i C225 jako centralny , lub z takiej firmy jak Cabasse Pico MT 30 (surr.), Socoa MT30 (centr.) i Antigua MT30 (front) , oba bardzo fajne zestawy do kina opartego na monitorach , polecam szczególnie Cabasse-a , Antigua dają radę w 30-to metrowym pokoju .

Gdzieś już na forum trafiłem na Twoją rekomendację tego sub'a :) ...wezmę go pod uwagę na pewno. Nie chodzi mi o to żeby wydać dużo tylko żeby kupić dobry sprzęt :)

O Cabase swojego czasu sporo czytałem, o Infinity słyszałem ale mniej.. czy to nie będą (jedne i drugie) bardziej muzykalne niż kinowe konstrukcje? Do muzyki, tak jak wspominałem planuję oddzielny zestaw (na 99% będzie to Kef).

Od tego zestawu o który pytam tu oczekuję jak najbardziej kinowych wrażeń i z tego co czytam (niestety na razie tylko czytam :)) to Klipsch wpasowuje się w ten opis całkiem dobrze.

Typowy centralny (horyzontalny) skreśliłem już ze swojej listy zakupów, chcę mieć całą frontową trójkę dokładnie taką samą (niestety wiązać się to będzie z zakupem 2 par z czego tylko 3 kolumny będą grały ale z drugiej strony w razie co będę miał jedną rezerwową :))

Ewentualnie zaproponujcie jakiś inny zestaw za około 4000 PLN

Proponuje system satelitarny Definitive Technology ProCinema 600 za 3699 z subem

http://definitive.ra...wego-5-1-czarne

lub większego brata z większym subem ProCinema 800 za 5780

http://definitive.ra...na-domowego-5-1

testy

http://home-audio.toptenreviews.com/home-theater-speakers/procinema-600-review.html

http://www.hometheater.com/content/definitive-technology-procinema-600-speaker-system

http://hometheaterreview.com/definitive-technology-prosub-800-powered-subwoofer-reviewed/

definitive_technology_pr_36824.jpg

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Dzięki za sugestię

Zestawy niestety nie wchodzą w grę z racji typowego centralnego.

Kolumnę centralną chcę kupić dokładnie taką samą jak fronty.

Obawiałbym się też czy poradzą sobie na 23m2 ("Good fit for small rooms" ...choć amerykanie mogą zupełnie inaczej rozumieć pojęcie "małe" :) )

Umówiłem się na pierwszy odsłuch (kolumny Klipsch). Szukam na razie wśród okolicznych sklepów i jest problem z modelami które brałem pod uwagę.

W sklepie nie mają RB-51 II ani RB-61 II, mają natomiast model B-20.

Póki co posłucham tych bo jak dotąd nigdy nie miałem okazji posłuchać brzmienia Klipsch'ów. Myślę, że jakąś ogólną charakterystykę tej marki złapię po tym odsłuchu.

Mam tylko pytanie do tych co znają kolumny tej firmy, czy powinienem się spodziewać dużej różnicy w brzmieniu B-20 i RB-51 II?

• 2 tygodnie później...

OK, jestem po pierwszym odsłuchu. Nie do końca były to te kolumny jakie chciałem posłuchać (Klipsch B-20) ale tym razem chodziło mi głównie o zapoznanie się z tą marką i ogólne złapanie ich charakterystyki (często czytałem, że mają szorstkie, zbyt nachalne wysokie i średnie tony)

Szczerze.. byłem pozytywnie zaskoczony. To na prawdę kinowe kolumny i na tą chwilę Klipsch wysunął się u mnie na prowadzenie (jako że szukam zestawu kolumn tylko do filmów).

Wysokie i średnie tony były faktycznie na pierwszym planie, ale nie było ich za dużo ani nie były drażniące. Być może przy dłuższych odsłuchać mogły by mnie zmęczyć ale na film czy nawet dwa, na pewno nie.

Do muzyki raczej bym ich nie wybrał, choć ich brzmienie bardzo ładnie zgrywało się z takimi wykonawcami jak np. Amon Tobin albo Primus (basik był jak żywy :)). Mimo to do muzyki wybrałbym inne kolumny (w sklepie porównywałem z KEF Q100). W filmie, wg mnie, zostały zjedzone przez Klipsch (choć były nieco bardziej detaliczne) ale w muzyce było lepiej (choć ich przewaga nie była aż tak duża jak Klipschy w filmach). W Kef brakowało mi średnicy i tonów wysokich, może to też przez bezpośrednie porównanie z uwypukloną górą Klipschy ale na pewno nie tylko (pamiętam jak odsłuchiwałem Kef z serii IQ i tam właśnie średnica mnie urzekła).

Pozostają jeszcze do odsłuchania Monitor Audio BX2 i jak się uda to ten system THX Jamo

Jak na razie Klipsch to główny kandydat na zmiennika moich starych Maestro :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.