Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam A85 + CD73 + Focal Chrous 706V - aranżacja wnętrza +kable głośnikowe

_kubalonek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

W odniesieniu do poprzedniego tematu, zestaw trochę się rozrósł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do Arcam A85 i CD73 dołączył Kenwood KT-990D oraz monitory Focal Chorus 706V. Pozostaje teraz sprawa kabli głośnikowych, standów oraz aranżacji wnętrza. Jestem otwarty na wszelkie sugestie, ale na chwilę obecną nie chciałbym wydawać po 100zł za metra kabla głośnikowego. Co do aranżacji to również jestem otwarty i proszę o porady. Miejscem odsłuchowym jest łóżko. Co do zmiany położenia "elementów" w pokoju to oprócz szafy wnękowej jest pełna dowolność. Mam nadzieję, że przeniesienie się do działu hi-fi nie jest impertynencją. Proszę o porady, bo w końcu to mój pierwszy prawdziwy zestaw hifi :)

pozdrawiam

kuba

post-50188-0-28295100-1376136457_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluję wyboru Focali. Tak się składa, że niedawno u przyjaciół testowaliśmy mnóstwo sprzętu i seria Chorus z literką V gasi konkurencję. Jeśli chodzi o kable głośnikowe, bezapelacyjnie Cardas Twinlink, niestety, drogie, sprzedawane tylko w konfekcji, ale wierz mi, nic nie zagra tak z Focalami, jak te Cardasy.

Kabelki zdecydowanie nie na mój budżet. Czy ktoś może coś doradzić odnośnie rozmieszczenia elementów w pomieszczeniu? :)

Radziłbym na ścianie E, ale warunek, to fronty kolumn bliżej słuchacza niż narożniki szafki na ścianie N, te w rogu N - E, bo będą dyfrakcje. Nie w rogach pokoju; od ściany ok 30 - 40 cm i symetrycznie do powierzchni odbijających po prawej i lewej stronie miejsca odsłuchu. Gdyby na ścianie dłuższej, zwiększy się ciśnienie basu; zależy więc, o jaki model brzmienia chodzi.

A najważniejsze, to poszukaj na forum - akustyka; pewnie będą podobne wnętrza i gotowe rozwiązania...

A jak masz ochotę na eksperymenty, to po ok. 1 zł za metr na próbę kup kabelek ( np. telefoniczny solid 2 x 0,5 mm średnicy ) i podłącz nim kolumny.

Przynajmniej będziesz wiedział, czy szukasz podobnego dźwięku; jak nie, strata niewielka...

U mnie się sprawdził.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hej,

z focalami serii 7xxV fajnie sprawdzają się Chordy Rumour 2. Polecam rozważyć i w miarę możliwości przetestować.

Pozdrawiam,

Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.