Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Harman Kardon AVR460

Darek Łyczak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów , mój problem następujący: za niedługo będę dobierał kolumny ( na razie same fronty , stopniowo będzie kompletowany zestaw do 5.0/5.1) do mojego HK AVR 460 . Kwotę którą chcę przeznaczyć na to maksymalnie 2500 zł ( a może być też i mniej trochę ;p) , przeznaczenie to tak gdzieś po 33% muzyka/kino/konsola :) Pokój ma nie całe 20m2 ( 5,6 x 3,6) , jednak z racji sporego "wypełnienia" pokoju , kolumny nie mogę ustawić w sposób bardziej prawidłowy niż jest to przedstawione w rysunku podglądowym w załączniku ( sorry za jakość) , z tego powodu się zastanawiam też czy lepiej kupować mniejszy odpowiednik danego modelu ( np. JBL Studio 180 zamiast 190 ) czy może jednak ten większy , który teoretycznie powinien bardziej odpowiadać do tego metrażu ( Mam teraz pod ampli podłączone Altusy 200 i się trochę "męczą" w moim pokoju). Jeśli chodzi o muzykę jest to głównie elektroniczna w każdej postaci ( od klasycznego Jarre'a poprzez trance aż po komercyjne electro-pierdy:P) , fajną sprawą byłoby to żeby sprzęt grał ładnie jakościowo przy umiarkowanym nagłośnieniu ( chodzi o to żeby nie było potrzeby "podkręcania" na ampli głośności prawie na full żeby odczuć jakość grania tych kolumn ) . Czy za tą kwotę znajdę coś ciekawego ? Co polecilibyście ? Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/104980-kolumny-do-harman-kardon-avr460/

Witaj,

sądzę że przy niecałych 20m2 lepszym wyborem będą kolumny mniejsze. Jeśli chciałbyś skupić się na marce JBL, model Studio 180 będzie optymalny do Twojego systemu. W połączeniu z amplitunerem Harman Kardon zapewni Ci bardzo otwarte, dynamiczne, mocne brzmienie z lekko cofniętym środkiem pasma. Nawet przy cichym słuchaniu będzie słyszalny wyraźnie bas. Jest to brzmienie efektowne, trochę koncertowe. Jeśli wcześniej słuchałeś swojego systemu na kolumnach Altus, JBL na pewno będzie Ci się podobał, jest to podobna charakterystyka brzmieniowa, chociaż oczywiście w znacznie lepszej jakości.

Alternatywą może być zestaw Monitor Audio Bx5. Są to kolumny mniejsze gabarytowo, o bardziej wyrównanej charakterystyce i łagodniejszych skrajach pasma. Monitor Audio nie zagra tak potężnie, nie zrobi takiego efektu jak JBL, bardziej skupi się na dokładności, neutralności.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Akurat z tymi JBL-ami to taki przykład podałem , choć nie powiem że ich nie odsłucham :) Przeglądam sprzęt w tym budżecie cenowym i jeszcze wypatrzyłem takie kolumny jak Taga Harmony Platinum F-60/80 v.2 i bardzo ciekawa propozycja monitorków : Paradigm Mini Monitor v.7 . Tyle że właśnie ta 2 para z tego co czytam, też gra konturowo jak mój amplituner, czy to nie będzie czasem w takim połączeniu za bardzo wyostrzonych wysokich i niskich częstotliwości w brzmieniu? ( zapewne się to uwydatni przy podkręceniu głośności )

Taga Platinum to bardzo dobre w swoim przedziale kolumny, brzmią równo, dynamicznie. W przypadku danej konfiguracji namawiałbym na model F-80. Paradigm natomiast jest mocny, dynamiczny, szybki, konturowy. Nie martwiłbym się jednak połączeniem z amplitunerwm HK, natomiast w tym systemie raczej stawiałbym na kolumny wolnostojące. Idealnym rozwiązaniem przy marce Paradigm byłby model Monitor 7 v.7 (http://www.q21.pl/paradigm-monitor-7-v-7.html), ale to jest trochę powyżej budżetu.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

no przekracza o kilka stówek :p natomiast mam pytanie odnośnie Roth Audio , bo widziałem że wprowadzają nową linie kolumn , kiedy można się ich spodziewać w sprzedaży a także żeby była możliwość odsłuchu?

Roth Audio wprowadza nową serię, nie mamy jeszcze dokładnej informacji o terminie dostępności, natomiast jeśli tylko pojawią się w sprzedaży, na pewno będą u nas w salonie do odsłuchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.