Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to Lowther wygr(z)ać się musi ...

Yogi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów,

Jakiś czas temu chwaliłem się na forum swoimi kolumnami DIY wg. projektu Hedlund. Najpierw grały w nich stare wysłużone ale lubiane przeze mnie Fostexy 208 sigma. W końcu kilka miesięcy temu Hedlund doczekał się wymarzonego Lowthera DX-2. Niestety po zainstalowaniu supergłośnika poczułem lekkie rozczarowanie. Niby wszystko było ok, ale brakowało zdecydowanie reklamowanej magii i cudu. Dźwięk momentami był jazgotliwy, przestrzeń nie najgłębsza, coś było nie tak. I zaczęło się, przekłądanie Lowthera w coraz to inne obudowy. W Fidelio zagrał zdecydowanie lepiej, w obudowie BR wręcz rewelacyjnie. I tak się działo do czasu wizyty znajomego, który z racji doświadczenia i posiadania urządzeń pomiarowych zwrócił mi uwagę że brakuje niższej średnicy. Hmmm, zaraz po wizycie wytargałem zakurzone już lekko Hedlundy i ponownie przykręciłem do nich Lowtherka. Podłączyłem zagrałem i zdębiałem. Takiego dźwięku jeszcze nigdzie nie słyszałem! Potężny, przestrzenny i szczegółowy. Jednocześnie miły kiedy ma być miły a w miwjscach przewidzianych wywołujący gęsią skórkę. Bas dynamiczny, perkusję czuć w żołądku, może przydało by się coś poniżej 50 Hz ale subik załatwia sprawę. Z resztą na większości nagrań nie jest potrzebny. Puściłem w końcu utwór dość tródny w reprodukcji i służący mi jako test .... 3 kawałek z Gladiatora. ... słuchałem 4 razy pod rząd bez przerwy i za każdym razem gdy wchodziła sekcja dęta podskakiwałem z wrażenia. Już już przymierzałem się do sprzedaży Hedlundów ale jeszcze troszkę poczekam, poczekam aż zrobię wersję z giętego drewna.

Jaki z tego morał? Lowther naprawdę potrzebuje dużo czasu na wygrzanie! 300 do 500 godzin. A różnice są wręcz nieprawdopodobne! Jeśli ktoś nosi się z zakupem to polecam cierpliwość, albo rynek wtórny.

Pozdrawiam Was wszystkich i ... lecę słuchać.

Polecam ci przeczytać (jeśli jeszcze tego nie czytałeś) nowy bardzo ciekawy artykuł passa.Można go sciągnąć tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety Lowther czy Fostex bez żadnej korekcji zawsze będzie krzyczał.Przekonał się o tym i Pass i na przyklad Dick Olsher.Łatwo tez przekonać się samemu.Po umieszczeniu w torze głośnika odpowiedniej korekcji po prostu gra lepiej,pod każdym względem,i idea minimalizmu (żadnych elementów w torze głośnika,zwrotnicy pada).Próbę wytłumaczenia tego mozna znaleźć w wspomnianym artykule.Który w zasadzie odnosi się głównie do wzmaków które pracują jako źródło prądowe inaczej sterując głośnikami.Ale temat szerokopasmowców się z tym wiąże.

W tej chwili mam przez kilka dni w domu Zena V4.Do wyjść głośnikowych w szereg mam podłączone rezystory 50W Wattowe Dale 1,5ohm.Z nimi gra po prostu lepiej i nie tylko w basie (kwestia wyższego Q) ale też w wysokich tonach.Dzwięk jest czystszy,bardziej przestrzenny i barwny.Bez rezystorów jest brudny ,szary i krzykliwy.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Też tak myślałem i do tej pory różne układy korekcyjne gościły w szeregu z Lotherem. Ale uwierzcie mi, po prawidłowym ułożeniu się głośnika gra rewelacyjnie bez korekcji!

Przykurzone były obudowy, Lowther po prostu jak dobre wino, nabrał ciężaru jakościowego ;-)

Lowthery to bardzo specyficzne glosniki do specyficznego grania..i w zasadzie tylko z 300B....

Bez wlasciwej..tubowej obudowy poprostu niezagraja....

Naiwiekrzego fioła na ich punkcie maja japonce...nawet potrafia zbudowac mieszkanie pod katem tych glosnikow... a tyly poteznych tub zajmowac moga cale dostosowane do tego celu pomieszczenie!

na to wyglada, przynajmniej na razie, wygrzewanie następnego głośnika przez 500 godzin nie widzi mi się za bardzo, własnie kończe rysunki kopyt do gięcia drewna i zabieram się za hedlundy z gietego drewna - laminatu, jak zrobię koyto to od razu poleci kilka sztuk. Jeśli chodzi o zakup Lowthera pozostaje poczekać na przypływ gotówki i zakupić nowe, podłączyć pod sprzęcik w garażu i puścić na miesiąc jakąś płytkę w pętli ;-). I dopiero pomyśleć o sprzedaży poprzednich. Niestety z Lowtherem tak jest że po nim nie ma już nic innego. Nic tak nie gra, żaden Focal, SS czy inny uscher :-(. To droga jednokierunkowa, można najwyżej kupować coraz lepsze Lowthery (i coraz droższe niestety)

>Yogi

Nieprzesadzaj!Tobie poprostu spodobał sie tego typu przekaz.....

Sa w miare szybkie,dynamiczne...ale są malutkie... a praw fizyki nieprzeskoczysz...

To jest bardzo specyficzny dzwiek do waskiego gatunku muzycznego.....

Jest duzo firm oferujacych podobne konstrukcje... i o roznych brzmieniach..

Altec Lansing...JBL...Electro Voice..i jeszcze....

Zgadza się.

Jest mnóstwo zarówno starych (Goodmans , JBL , Altec ,Tannoy Dual Concentric , Siemens , Klangfilm , Telefunken , Isophon...) jak i nowych (PHY-HP , Supravox , TAD) konstrukcji przy których Lowther czy Fostex solo gra jak tranzystorowe radyjko.Po prostu jesteś na tym etapie Yogi nimi strasznie zajarany i wychwalasz je pod niebiosa.

Jeśli chodzi o pełnopasmowe odtworzenie każdej muzy to takie głosniki się wykładają.Co innego jeśli wspomagamy je basem i supertweeterem no ale wtedy już raczej trzeba ciąć ,na przykład odciążyć szerokopasmowca od odtwarzania częstotliwości których odtworzyc nie potrafi a tylko się biedak niepotrzebnie męczy (duży wychył) na czym traci średnica.A i tak niższa średnica z Lowthera czy Fostexa nie ma tej klasy co z 10 lub 12 calowego Goodmansa.Jak mówi Darkul,praw fizyki się nie przeskoczy.A że zagra przyjemniej i ciekawiej niż większość dzisiejszych głośników...cóż taki dzisiaj mierny poziom.

W sumie to poprzednim postem chciałem zwrtócić uwagę na ten bardzo ciekawy artykuł i debaty na DIY Audio które się z tym tematem wiażą.W artykule tym Pass wyjaśnia dlaczego wiekszość Lowthery,Fostexy i inne podobne nie grają z 99% wzmacniaczami które sa na rynku i co zrobic aby zagrały (wyciągnąć z nich dźwięk jakim są w stanie zagrać).

Ale widac nikt nie jest tym zainteresowany...pewnie bedzie tak jak z Gain Clonami za półtora roku wszyscy się nagle obudzą.

Pozdrawiam

>Yogi!

Jeżeli chcesz pomniejszyc efekt krzyczenia..to wklej gabke pod lejek!

Taki klinik..troche zabawy z tym ale efekt jest...zmniejszysz w ten sposob efekt Dopplera.... w praktyce własnie z glosem M.Knopflera swietnie ten efekt tubowatosci wylazi....podobnie brzmi jedno i drugie...

Panowie Darkul i Bartek1, chylę głowę przed Panami, po pierwsze za porównanie do głośniczka z tranzystorowego radyjka, po drógie z uwagi na słuch pozwalający Panom myślec o supertweeterku. Ja niestety powyżej 17k nie słyszę absolutnie nic więc odpuszczam sobie tematy 30 kHz. Tak się składa że słuchałem w swoim życiu wielu zestawów z Utopiami włącznie i nie twierdzę że tamte grają źle. Po prostu żadna z dotychczasowych kolumn nie dała mi takiego poczucia obcowania z muzyką (no może oprócz Living Voice i Utopii ... ale też nie w takim klimacie no i ta cena !!!). Skala dynamiki, szczegółowość i potęga dźwięku tego głośnika ... podkreślam w "TYCH OBUDOWACH" po prostu mnie przytłoczyła. Dodam że mimo posiadania domu nie mam najlepszych warunków akustycznych ponieważ salon łączy się z jadalnią, kuchnią i własciwie ze wszystkim, a całość ma powierzchnię ponad 160 m2. Do tej pory moim utrapieniem była właśnie owa prezencja muzyków i brak potęgi niskich tonów. A tu ... po odpaleniu lothera w prawie już zapomnianej obudowie Hedlund ;-) dopiero po dłuższej chwili zauważyłem że zapomniałem włączyć suba. Ale ok, nie chcę nikogo do niczego namawiać nie taka było rola tego wątku. Chodzi mi raczej o to że jeśli ktoś ma i jest niezadowolony to niech przeczeka (poczeka) nim zacznie szukac kupca. Na żadnych głośnikach nie słyszałem takiej różnicy po wygrzaniu. A co do praw fizyki ... a bąk o tym nie wie i lata ;-)

z resztą ... jak się już przekonałem, kazdy z nas ma nieco odmienne upodobania (nie tylko muzyczne) Może i faktycznie jestem akurat na takim etapie. W każdym razie podkreślam jeszcze raz Lowtherowi trzeba dać czas. Obudowa hedlund jest bardzo dobrą obudową do tego głośnika. A ja po prostu lubię ten dźwięk. Nie źle napisałem, lubię swoje płyty i muzykę tak odtwarzaną. Przestaję myślec o kolumnach wzmakach i kabelkach. Siedzę sobie, popijam winko i cieszę się że dziś zajżała do mnie Shirley Horn z wizytą ;-). I tak sobie myślę że chyba to liczy się dla mnie jednak najbardziej.

A bąk dalej nic nie wie .... i lata ;-)

A nieprawda bo bąk wie..... w NASA juz zalapali oco chodzi!

Porownywanie Lowtherkow do utopi to juz przesada!!!

Powiem to tak pewien pan mial i chyba jeszcze ma Lowthery talie za 14 k ZŁ.... a i tak łyknoł odemnie 12"koaxy 'Goodmansy Triaxson 8 Ohm'... bo te zagraaały!Na nich dopiero było słychac atmosfere klubu..powietrze..glosy i takie tam pierdoly..ale co istotne niepiszczaly !

Of kors, o to chodzi. Ja sam nie wątpię że może się zdażyć iż usłyszę jakiś głośnik i łyknę bo ten to dopiero zagrał. A powiedz Darkul, hedlundy słyszałeś ? Bo ja np. słuchałem lowthera w obudowach ponoć dedykowanych i faktycznie ... piszczy. W Fidelio jest do zniesienia, myślałem że z BR gra fajnie (fajniej niż układy 2 i 3 drożne) ale hedlund mnie zabił. I zdania nie zmienię. Polemizaować mogę u mnie, po posłuchaniu kilku kawałków ... wtedy chętnie usłyszę argumenty o piszczeniu. Kurcze a może ja głuchy jestem, ale jeśli tak to głuchy audiofil = szczęśliwy audiofil. Pozdrawiam.

U mnie na wsi bąki jeszcze nie wiedzą ... pytałem ;-)

No rozmiar robi swoje...

>Darkul

Te Triaxomy to zdaje się model 1220.Czy wysokie tony z tego koaksjalnego tweetera dorównują reszcie?

>Yogi

Najważniejsze żeby się podobało.A z czym tych Hedlungów słuchasz?

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-160265_1.jpg] [obrazekLUKASZ-160265_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-568-100003784 1170258468_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bartek1 ... do tej pory z monoblokami 6c33c SE ale od niedawna 300B i to jest dopiero bajka. Niedługo zabieram się za gięte i pry okazji spróbuję dodatkowo rozszerzyć wylot również w poprzek tak aby żadna ze ścianek nie była rónoległa. Powinno być jeszcze lepiej. A goodmansy to bym swoją drogą nabył :).

Te bąki u mnie to jakieś nieuki chyba ... ale latają.

>Darkul

Pytałem jakiej jakości są wysokie tony z tej kopułki tubowej w Triaxiomach? Czy są tak samo dobre jak reszta na przykład z Axioma 201 (bo ta reszta jest identyczna).Triaxomów nie znam,ale cenią się z reguły taniej niż 201 czy 301 w podobnym stanie.Miałem kiedyś Trebaxy które z reguły były uzupełnieniem Axiomów i były raczej przeciętne.

A widzielista te tubiszcza na których Pass słucha??

[obrazekLUKASZ-160425_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo widzisz.. one byly przystosowane do Goodmansow..i tylko z oryginalnymi zwrotnicami...

A skad wiesz ze miales oryginalne... moze mi powiesz jakie mialy uzwojenie..jaki przekroj i drut z czego?

to moje podchwytliwe pytanie..... a wynika ono z tad ze znam dobrze temat coaxow i szerokopasmowcow....

>Darkul

Były wyciągane ze starych kolumn,polskich kolumn studyjnych.Siedziały tam z 301 kami.Kolumny raczej nie były nigdy otwierane,ale cholera je tam wie,moze i były przewijane.Ja ich używałem od około 10Khz odcięte tylko kondensatorem,jako dopalacz.

A widzisz tylko nieliczni mieli do nich dojscie..m.innymi jam ci to byl..

ale mialem tez z zachodnich zrodel..

Bardzo duzo bylo przewijanych.. z aluminowego drutu [kwadrat] na miedziany[okragle]..bez porownania gorsze!!!Graly jak muly!201/301/401 tak samo byly kiepszczone.... ale wynikalo to z innych wzgledow..bo niemusialy byc uszkodzone a byly przewijane!?Za Edzia rozne cuda sie dzialy..a kase sie wydawalo bo wspolne bylo...

Oto zdjecie oryginalnych 8 i 15/16 Ohm plus membrana z oryg.uzwojeniem..i membrana!

mam kilka takich jeszcze...

[obrazekLUKASZ-160493_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.