Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to Lowther wygr(z)ać się musi ...

Yogi

Rekomendowane odpowiedzi

W mniejszym czy wiekszym stopniu jest to kopia skrzynek Yamamura Churchill (Yamamura to producent ręcznie robionych głośników szerokopasmowych i innych dziwilągów).

Na pierwszym zdjęciu orginał ,na drugim czyjaś kopia.

Plany do tych skrzynek będą za jakiś czas na stronie Pass DIY.

[obrazekLUKASZ-160846_1.jpg] [obrazekLUKASZ-160846_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-568-100003774 1170258482_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o własnie takie .... ;) mi się podobają. Już sobie wyobrażam jak to musi ... zaraz jak to określaliście? piszczeć? ;) ciekawe co by było jakbym zastosował głosniczek od radyjka tranzystorowego ...

Bąki w jak najlepszej kondycji, byłem, sprawdziłem ... to wiem :D

• 1 rok później...

Chciałbym odgrzać temat. Zwłaszcza w świetle tego, co usłyszałem na Audioshow:)

Czy mógłby ktoś, chocby po krótce zcharakteryzować przynajmnien niektóre typy Lowtherów? Jakie maja wady , a jakie zalety i w jakiej obudowie graja najlepiej. Jest ich tyle, ze mozna sie pogubić, zwłaszcza jak ktos nie zna tematu.

wszystko zalezy jakiej muzyki sluchasz. Jak delikatnej wymagajacej dokladnosci to odradzam ale jak innej to czemu nie. Oszczedzisz na przewodach filtrach i wzm. proste skrzynie no ale trzeba je wygrzac chyba 100g non stop grania i dopiero wtedy mozna sluchac wczesniej nie bo

Co do głośników to seria A (PM6A , PM7A , PM2A , PM5A , PM4A w kolejności od najsłabszego do najlepszego) jest seria produkowaną od lat 50-tych i oparta jest na magnesach Alnico. Im wyższy model tym silniejszy magnes. PM 4A orginalnie był przeznaczony jako drugi głośnik promieniujący do góry w skrzyni AUDIOVECTOR, nie zaleca się go do umieszczać z przodu skrzynki grajacego bezposrednio, stąd mozna przyjąć że najwyższym modelem do zastosowania jako "fron firing" jest PM5A (przed laty ten sam głośnik występował pod nazwą PM3 i był orginalnym głośnikiem umieszczonym w TP1).

Seria C została wprowadzona gdzieś chyba na początku lat 80-tych i posiada magnesy ceramiczne, najsłabsze i stąd jest najtańsza.

Seria DX tak samo jak EX oparta jest na magnesach neodymowych i są seriami najnowszymi (gdzieś od początku lat 90-tych sa produkowane chyba ale moge się mylic).

Różnica polega na tym , że seria EX ma z tyłu kosz z otworami który ma rzekomo tamowac średnie i wysokie tony od przenikania do tuby.

Co do wyższości jednych nad drugimi to za najlepsze uważa się serie EX i A. Jedni twierdzą ze stara seria na magnesach Alnico jest najlepsza, inni odwrotnie :)

Co do skrzynek to nie ma tu zbyt wielkiej filozofi, obowiazuje prosta zasada, im większa skrzynka (dłuższa tuba) tym lepsza, stąd wśród maniaków dużym powodzeniem cieszą się takie stare skrzynki jak TP1 czy Audiovector. Nowe skrzynie sa dosć mocno okrojone po to aby sprosatły dzisiejszym standardom oraz smukło i elegancko wyglądały w salonach, można sie łatwo domyśleć z jakim rezultatem dla dźwięku.

Na AS Pan Naborowski wystaiał zdaje się (nie byłem dawno) skrzynkę TP1 London z głosnikiem PM4A.

Tu zdjęcie z AS chyba sprzed 2 lat. Skrzynia TP1 London (orginalny TP1 z lat 50-tych wygladał całkiem inaczej) z głosnikiem PM4A z drewnianą kulką .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam ten projekt ale jakość pliku jest tak marna, że jest nieczytelny. Jeśli masz lepszy to bardzo bym prosił. Wiesz może coś więcej na temat tego A.R.U. które tam jest? Otwór stratny? Zastanawiam się czy nie da się tego głośnika zaaplikować w jakiejś zgrabniejszej skrzynce.

W tym roku grały audiovectory ze wzmakiem i pre Linnart i CD Sonic Frontiers. Jakiś człowiek siedzący obok mnie powiedział, że od lat przychodzi do pokoju AudioClassic i w tym roku dźwięk jest najlepszy.

>Foksik

To nic innego nie mam. Zrób sobie jakąś ładną skrzynke o proporcjach jakie Ci odpowiadają, jakieś 100,150 lub 200 litrów i wielkością i głebokością portu ja zestroj. Źle na pewno nie bedzie.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.