Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 1911 z optycznego na HDMI

Leszek23

Rekomendowane odpowiedzi

telewizor ma ARC, jak mniemam. Ale z tego co mi sięwydaje 1911 nie ma ARC. Wiec w tą strone z TV do Ampli głosu w ten sposob nie puścisz. Spowrotem wróć do optyka. Albo pusc dzwiek do ampli z dekodera jeśli go masz.

No właśnie denon 1911 ma ARC z optycznym wszystko chodzi ,czekam na hdmi 1.4 i zobaczymy .Na optycznym nie włącza sie subwoofer. Ale to chyba wina samsunga es55 7090.Zobacze co się bedzie działo na hdmi 1.4

Z tego co widziałem w danych technicznych TV po optyku jest puszczany sygnał 2.0 ale tylko DTS dlatego nie włącza Ci się subwofer , przy DD nie napisali , że jest 2.0 , dziwi mnie w takim razie jedna sprawa , nawet jeśli jest podawany sygnał stereo to albo Dolby albo DTS powinien przerobic na 5.1 , np.Dolby Pro Logic , DTS Neo , ampli powinien wykryc jaki wchodzi sygnał i zastosowac odpowiedni dekoder, czyżby z tym wchodzącym po optyku było inaczej? Chyba nie powinno miec znaczenia czy wchodzi po analogu czy po optyku.

Co jest dziwne na BL i PS3 wszystko chodzi normalnie tylko sygnał z TV .Ale jak napisałem wyżej czekam na hdmi 1.4a .Na niemieckich forach piszą ,że samsung poleca w razie problemów kabel optyczny ,a inni piszą , że na hdmi 1.4 mają dziwięk i pełne sterowanie

Denon wykrywa każdy sygnał ,ale subwoofer się nie włącza

Tak po optycznym i hdmi wszystko gra tylko ten subwoofer się nie włącza .Sterowanie pilotem samsunga na denona mam (ciszej, głośniej ,przy tej operacji pokazuje mi się logo denona 1911, gdy gasze TV automatycznie wyłącza się denon

Tak po optycznym i hdmi wszystko gra tylko ten subwoofer się nie włącza .Sterowanie pilotem samsunga na denona mam (ciszej, głośniej ,przy tej operacji pokazuje mi się logo denona 1911, gdy gasze TV automatycznie wyłącza się denon

Przy ustawieniu głośników z mikrofonem też nie wykrywa subwoofer

W TV mam karte polsatu w czytniku CI .Chyba dla testów podepne reseiver Kathrein

Wszystko się wyjasniło .Chyba nie było kontaktu na kablu, sub-denon .Ale teraz miód na uszy .Wszystko chodzi ,sterowanie po arc też. Zamówiłem jeszcze hdmi 1.4 ale już tylko do testów .Potestuje z Avatar 3D

Wszystko chodzi ,sterowanie po arc też

kolego jakie sterowanie po ARC , wiesz co to jest ARC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak żeby było zabawniej, po bliższych testach okazało się, że mój AMP obsługuje sterowanie przez ARC, ale wcale nie przyjmuje dźwięku. Cały czas ściemniał, że to robi, a robił to równolegle podłączonym światłowodem. Po jego wyjęciu zamilkł. Może się zatem okazać, że wielokanałowy sygnał audio z innych odbiorników jest jednak przekazywany dalej. Trudno mi to jednak jednoznacznie potwierdzić. Źródła "w sieci", na różnych forach mówią, że jednak nie jest. W moim przypadku ARC świetnie steruje urządzeniem (regulacja głośności, wybór źródeł, tryb głośników zewnętrznych w TV), nie podaje jednak dźwięku. Ten idzie sobie równolegle światłowodem... i dobrze mu z tym.

W moim przypadku ARC świetnie steruje urządzeniem (regulacja głośności, wybór źródeł, tryb głośników zewnętrznych w TV), nie podaje jednak dźwięku

ARC nie jest do sterowania urządzeniami , to jak sama nazwa mówi kanał zwrotny audio , sterowanie następuje po kabelku hdmi, i musi byc włączone w setupie w ampli i najprawdopodobniej w TV też, człowieku czytaj co się pisze , czepiłeś sie tego sterowania po ARC jak rzep psiego ogona , najprawdopodobniej nie masz kabla ver.1,4 który obsługuje ARC i dlatego nie ma głosu z TV na ampli

obsługuje sterowanie przez ARC, ale wcale nie przyjmuje dźwięku

nie podaje jednak dźwięku. Ten idzie sobie równolegle światłowodem... i dobrze mu z tym

kolego ARC musi byc włączone w TV dopiero wtedy dźwięk będzie wchodził do ampli z niego , ale najprawdopodobniej tak jak wyzej napisałem , nie masz kabla ver.1.4

Sterowanie pilotem samsunga na denona mam (ciszej, głośniej ,przy tej operacji pokazuje mi się logo denona 1911, gdy gasze TV automatycznie wyłącza się denon

najprawdopodobniej masz włączone to sterowanie przez hdmi urządzeniami podpiętymi do TV

Kolego Adek45 Chyba strzeliłeś sobie w kolano.Ostatni mój post tak rozebrany na czynniki to nic innego jak kopia ostatniego akapitu z artykułu który miał udowodnić moją nie wiedze .Nie jestem specjalistą od kina domowego ,dlatego z tak błachym powodem zwróciłem się do ludzi bywającym na tym forum.Oczekuje pomocy ,( tak jak kolega 5sOp3n to uczynił) a nie wytykanie mojej niewiedzy .Właśnie dostałem kabel 1.4a i będę dalej testował tak aby pozbyć sie kabla optycznego .O wynikach napiszę w następnym poście .

Kolego muszę sie przyznac , że artykuł do którego zapodałem Ci linka przeczytałem tylko początek w którym jest wytłumaczone co to jest ARC i jak połączyc TV z ampli i o to mi tylko chodziło a , że zacytowałeś fragment z niego nie oznaczając tego w stosowny sposób wywnioskowałem , że to Twoje słowa i nie dziw się, że go "rozebrałem" na czynniki pierwsze , prawda jest taka , że gdy zapytałem Cię czy wiesz co to jest ARC i zapodałem linka Ty w dalszym ciagu w następnym swoim poście upierałeś się , że Twój ampli steruje po ARC ( niestety cytat nie oznaczony), Nie wiem skąd koleś w tym artykule wytrzasnął sterowanie po ARC , nie mam zielonego pojęcia ale właśnie takie pisanie w necie wprowadza ludzi w błąd a później wygadują to co Ty zacytowałeś i nie dziw się , że tak zareagowałem ,

i wiesz co jest jeszcze najgorsze , że opisujesz tylko co się dzieje , jakieś domysły odn.dźwięku , który nie wchodzi tu czy tam a nigdzie nie widziałem zapytania , nie widziałem słowa niepewności w Twoich wypowiedziach , wyjaśniłeś to dopiero na końcu :

Nie jestem specjalistą od kina domowego

a co do strzału w moje kolano masz rację , nie czytając do końca sam sobie tak zrobiłem , jest to kompletna bzdura co ten gośc tam pisze z tym sterowaniem po ARC ( masakra , co mówi ten skrót , czy tam jest mowa o sterowaniu , wystarczy wziąc to na chłopski rozum) .

ale po przeczytaniu tego nie powinieneś miec jakichkolwiek niepewności ze standardami hdmi :

Ukryta Zawartość

kolego gdy po moim zapytaniu czy wiesz co to ARC nadal pisałeś , że ampli steruje po ARC nie podając , że to cytat z tego linku postanowiłem nie pokazac Twoją niewiedze tylko wytłumaczyc Ci co to jest dlatego "rozebrałem" Twego posta ale jak się później okazało wcale nie Twoje słowa .

Wroc kolego jeszcze raz do tego artykułu z linka który Ci podałem po którym stwierdziłes , że strzeliłem sobie w kolano i poczytaj komentarze pod spodem. A tak gwoli ścisłości to o sterowaniu pisał na samym początku tylko wystarczyło trochę pomyślec , że faciu coś pomieszał w końcówce , cytuję :

Wersja 1: Źródło 3D, Amplituner 3D, Telewizor 3D

Najprostrza i najłatwiejsza w realizacji sytuacja, gdy wszystkie urządzenia obsługują standardy 3D, Deep Colour, sterowanie HDMI (HDMI-CEC)

Przeczytaj sobie też jeszcze raz ten fragment co go przytoczyłeś .

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.