Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Yamaha RXV 767

Sławo

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie polecacie "najlepsze" kolumny frontowe do Yamahy RX-V767 z ukierunkowaniem przede wszystkim na muzykę i możliwością ewentualnej rozbudowy z 2.0 do 5.0/5.1. Dodam, że jestem lekko zdesperowany bo "umoczyłem" na JAMO 606 w wersji 5.1 i właśnie ten zestaw ma być stopniowo zastępowany. Budżet jakim dysponuje to 3K (za parę oczywiście). Pomieszczenie w którym dokonuje wieczornych odsłuchów ma dość nieregularny kształt a jego powierzchnia wynosi około 40m2. Mile widziane byłyby kolumny bardziej rozwojowe, które ewentualnie poradziłyby sobie z innymi amplitunerami (ewentualnie wzmakiem) bo i takie zmiany w trochę dalszej perspektywie są brane pod uwagę.

Ze wstępnych ustaleń znajomi polecają mi: Quadral Shogun X, MA BX6, Klipsch F30/RF-52, Paradigm Monitor 9, Focal IMlab Chorus 816V, Heco Metas XT 701, Dali Zensor 5. Jestem totalnie skołowany ilością propozycji, dlatego sięgnąłem do naszego forum. Za wszelkie porady będę obłędnie wdzięczny:)

https://www.audiostereo.pl/topic/105266-kolumny-do-yamaha-rxv-767/

Witaj,

masz dosyć duże pomieszczenie, dodatkowo nie napisałeś jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz i jakie preferujesz brzmienie.

Z Twoich propozycji na pewno odrzuciłbym Dali Zensor 5, które po prostu są zbyt małe do twojego pomieszczenia. Zostając przy marce Dali wchodzi w rachubę tylko model Dali Zensor 7. Jeśli lubisz brzmienie jasne, wyraźne, szczegółowe, warto zwrócić uwagę na Klipsch, w tym przypadku proponowałbym potężne ale bardzo skuteczne Klipsch KF-28 (http://q21.pl/klipsch-kf-28.html), które nawet z upustem forumowym trochę przekroczą zakładany budżet. Bezpiecznym wyborem natomiast jest na pewno Monitor Audio Bx6.

Do listy dołożyłbym jeszcze kolumny Taga Harmony Platinum F-120 (http://q21.pl/taga-harmony-platinum-f-120-kredyt-20-x-0.html).

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pomieszczenie w którym dokonuje wieczornych odsłuchów ma dość nieregularny kształt a jego powierzchnia wynosi około 40m2. Mile widziane byłyby kolumny bardziej rozwojowe, które ewentualnie poradziłyby sobie z innymi amplitunerami (ewentualnie wzmakiem)

Do listy dopisał bym najnowszy model Heco Music Style 900. Jest to następca modelu Metas XT, który oferuje brzmienie na poziomie Celanów XT. Heco bardzo fajnie zgrywa się z Yamahą a model Music Style 900 zagra Ci świetnie pod Ampli a jeszcze bardziej rozwinie się pod dobrym wzmacniaczem stereo. W porównaniu do MA BX6 lub Paradigma 9, ten mode Heco prezentuje nieporównywalną jakość brzmienia.

Witaj,

masz dosyć duże pomieszczenie, dodatkowo nie napisałeś jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz i jakie preferujesz brzmienie.

Z Twoich propozycji na pewno odrzuciłbym Dali Zensor 5, które po prostu są zbyt małe do twojego pomieszczenia. Zostając przy marce Dali wchodzi w rachubę tylko model Dali Zensor 7. Jeśli lubisz brzmienie jasne, wyraźne, szczegółowe, warto zwrócić uwagę na Klipsch, w tym przypadku proponowałbym potężne ale bardzo skuteczne Klipsch KF-28 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), które nawet z upustem forumowym trochę przekroczą zakładany budżet. Bezpiecznym wyborem natomiast jest na pewno Monitor Audio Bx6.

Do listy dołożyłbym jeszcze kolumny Taga Harmony Platinum F-120 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

Witaj Q21, z racji przeglądanych postów na forum stwierdzam, że jesteś w branży nie od dziś i nie od wczoraj. Zatem w temacie. Genelanie obie kolumny MA BX6 i Taga HArmony Platinum f120 to dobrze grający sprzęt. Co do preferencji najbardzie lubię muzykę raczej spokojną: klasyczną, rock? (Mark Knopfler), instrumentalną JMJ. Intersuje mnie scena, wokal i detale, których nijak nie da się wykrzesać z 606.... Wiem,że stawianie amplitunera KD do stereo to śmiech na sali wśród fanów hi fi. Ale nie każdy zaczynał od lampki.... I na tym chyba polega rozwój, aby podnosić poprzeczkę do góry.... W mojej okolicy nie mam szans na odsłuch takich kolumn. Interesuje mnie lepsza jakościowo oferta. Cena moja nie jest z kutej damasceńskiej stali. Jeśli trzeba będzie dorzucić grosik to coś porobimy w tym temacie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam RX-V667 i uważam że jeśli chcesz słuchać na tym muzyki to szykuj od razu budżet na kolumny i wzmacniacz stereo. Ja byłem w stanie słuchać Yamahy w stereo przez cały tydzień, przesiadka na używany wzmacniacz stereo za 1 tyś zł pokazała ile warta jest Yamaha w stereo czyli nic. Nadaje się to do słuchania radia. Bas bez wypełnienia, wlokący się i całkowicie bez energii, góra pozbawiona detalu - jednym słowem anemiczne brzmienie, nie wiem jak coś tak dużego może grać tak blado i bez wyrazu. Także dobrym pomysłem jest proponowany przez Cienie przyszłościowy zakup wzmacniacza stereo jednak proponuje to zgrać z zakupem kolumn bo w innym wypadku wydasz na kolumny, podłączysz i możesz po raz kolejny się zawieść.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.