Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa labiryntowa - doświadczenia?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

--> BeerfaN, też chciałbym wiedzieć ( musi rozrysowywać fale przyjdzie :) ), a tak serio zobaczyć rokład fali w jakimś programiku do TL ( chyba na stronce co kiedyś podawałem jest taki ).

Na wysokotonowy ( do GDN20/40 ) coś w klimat GDWK9/40 ew. GDWK 9/80 może być ( wtedy można na początek zwrotnicę na jednym kondensatorze zrobić, jak to np. w Epos-ach ). Kiedyś człowiekowi regenerowałem GDN20/40 z zg40 no i tam tak było to rozwiązane z GDWK9/40 i zwrotnicą na jednym miflexie ( z czasem można inną zwrotnicę zastosować, bo w tej przesunięcia fazowe są ) . A może tak D'apolito w TL :)

ehhh...coś nie bardzo mogę takiego znaleźć. może skuszę się na przegrodę ze skosem to będę miał różną długość tunelu i już.

poszukam projektów na dwa niskotonowce, może będą z dokumentacją.

Jeśli można sie wtrącić to mam pytanko - co z tym wytłumieniem wystarczy wata ?? ja gdzieś wyczytałem że na ściankach powinien być gęsty materiał typu styropian czy pianka poliuretanowa a reszta obiętości pudła wypełniona watą ???

Tak wogóle to strugam sobie kolumienke podobną do tych które opisujecie, trójdrożną z średniotonówką w osobnej komorze ale mam zwrotnice która ma podział 800/5500 i nie wiem czy 800Hz to nie za dużo dla niskotonówki w tego typu obudowie, co o tym sądzicie ?? , a może polecacie jakieś zwrotnice (w racjonalnych cenach:)

Ręce opadają. Podział 5500 też jest do dupy, tylko bardzo dobre (i drogie) mid-woofery o tej wielkości będą dobrze z tym pracować, tanie będą grać nieodfiltrowanymi śmieciami rezonansowymi dając niemiły jazgot. Wielokrotnie o tym pisałem, że zwrotnicę trzeba projektować do konkretnych głośników, bo u nas nie da się kupić rozsądnych gotowych zwrotnic. Zamówcie sobie w Visatonie katalog konstrukcji, tam są przykłady nieskomplikowanych zwrotnic nadających się do skopiowania lub modyfikacji, to może być pouczające jak ktoś dociekliwy...

Hmmm..... kolega McGyver wie co mówi, naprawde słychać nieprzyjemny jazgot, myślałem że to wysokotonówki są do dupy. Będe musiał sobie jakąś zwrotnice nową zwinąć ... odnośnie tego katalogu visaona to jak go można zamówić??

• 4 miesiące później...

witam!

nabylem niedawno dwa glosniki peavey scorpion 30 cm i chcialbym poeksperymentowac z nimi w obudowach labiryntowych.czy ma moze ktos jakies linki z teoria w tym kierunku?

pozdrawiam marek

• 5 tygodni później...

witam wszystkich!

a oto moje konstrukcje.

glosnik bass-sredni b&o gwizdek wanderfale.obudowa przeliczona na ok. 40 hz.

kable laczace w srodku to 2x2.5 mm^2 jentzen,wytlumienie watolina.

obudowa z plyty wiorowej 1.8 cm.

jako zwrotnica kondensator jentzena 3.9uf na wysokim.

wylot kanalu z tylu u gory kolumny.

jakby ktos chcial to moge podeslac skan mojego projektu (jest za duzy zeby go na forum umiescic).

moj mail to [email protected]

pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-270542_1.jpg] [obrazekLUKASZ-270542_2.jpg] [obrazekLUKASZ-270542_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6036-100009495 1170265023_thumb.jpg

post-6036-100009496 1170265022_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Reaktywacja

mam pytanie odnośnie łączenia kolumn bass-reflex z linią transmisyjną.

Otórz tył głośnika emituje fazę odwrotną do przodu. Przesunięcie "tylnej" fazy daje zysk kilku decybeli do fazy "przedniej". Jednak zawsze pozostają anyrezonanse, kiedy tył i przód gra to samo - zazwyczaj pierwszy antyrezonans to 120-150Hz.

Czy jeśli zbuduję kolumnę z B-R i przedłużę tunel labiryntem o długości odpowiadającej częstotliwości strojenia B-R, to będę miał zysk (przód membrany+tunel za B-R) czy też mi się nałożą częst. i będę miał antyrezonans?

Były jakiś kolumny z takim rozwiązaniem, może ktoś z Was ma ich projekty lub link do nich?

witam

Chciałbym zrobić kolumienkę w stylu Daline 3.1 JmLab tzn. połączenie BR z obudową labiryntową na 13 cm głosniku niskośredniotonowym mam nawet glośniki N-Ś są to Alcone AC 5.25 HE-S kupione dawno temu z myślą o zabudowie do małego monitorka - niestety nic z tego nie wyszło i leżą teraz bezużytecznie a chyba szkoda ;-)Czy miało by to jakiś sens ?Wiem, wiem zarówno obudowy labiryntowe jak i metalowe membrany są na tym forum niepopularne (generalnie króluje BR i Vifa) .Może coś w stylu Quatervawe system stosowany przez Castle ?

wydaje mi się, że B-R i TL to dwa skrajne podejścia do sprawy obudowy otwartej. Np jeśli dasz długi tunel B-R o dużej średnicy (np 12cm) to masz niemalże TL. Poprawcie mnie, jeśli mi już starość mózg pożera..

Wyliczona przeze mnie długość kanału B-R o wymiarach 14x14cm jest niemalże równa długości TL - w obu przypadkach dałem częst. na 40Hz.

Jaki wpływ ma na dźwięk średnica kanału B-R? Poza ilością swobodnie przelatującego powietrza coś jeszcze powinno być zależne, prawda?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.