Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do HD600 + Xonar Essence STX

Bachnaify

Rekomendowane odpowiedzi

No kurde nie mów mi, że w krakowie nie ma ani jednego salonu audio...

Jest np. mp3store, gdzie zwykle mają jakieś wzmacniacze słuchawkowe do posłuchania.

W zwykłym saturnie albo media markt (to chyba tam macie ;) znajdziesz 50 źródeł do wyboru...

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Idź ze słuchawkami do porządnego salonu, wepnij je do sprzętu z prawdziwego zdarzenia i nie zapomnij wziąć swojej muzy. Wyjdziesz w lekkim szoku co te słuchawki potrafią.

O matko !

Dźwięk ze słuchawek charczy?

1.Podłącz inny sprzęt np. telefon, cd,amplituner itp.

2.Jeśli dalej dźwięk jest nieczysty w jakimkolwiek zakresie głośności to zrobiłeś słuchawkom kuku robiąc z nich głośniki.

3.Miernik elektroniczny w dłoń i mierzysz rezystancję obu przetworników.Powinna zawierać się w przedziale 298-302 omów dla HD 600.

4.Jak jest dobrze to jeszcze jest ewentualność uszkodzenia membran przetworników(uszkodzenie mechaniczne na wskutek zbyt ostrego dania w palnik)

5.Tu pomoże już tylko dystrybutor i jego dział techniczny lub E-bay.

6.Do słuchania muzyki w towarzystwie na ogół jak mi się zdaje służą głośniki.Kup sobie nawet komputerowe choćby najtańsze .Z dwóch metrów od kompa zagrają Hi-Endowo w porównaniu do najbardziej Hi-endowych słuchawek.

I już nie marudź.

Zanim kupisz wzmaka za tysiaka to najpierw spróbuj tak :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A nuż się zdziwisz? Reszta kasy na lepsze/ą źródło/karte.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znaczy to nie jest tak, ze one cały czas charczą czy syczą. Nie, nie, nie po prostu przy niektórych dźwiękach, utworach czy głośności to sie pojawia z większą lub mniejszą częstotliwością. Niektórych piosenek nie da się słuchać chyba, ze na minimalnej głośności, ale np. ,,Kim Wilde - You came" 128 kbps brzmi dobrze, słychać pewne braki, ale nie syczy, lekkie zakłócenia, ale to co innego. To czuć, że to od nagrania. brzmi dobrze nawet na dużej głośności.

żądam uprawnień do zamknięcia tego wątku........;(

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Słyszalna wada brzmienia w zakresie niektórych częstotliwości moim zdanie może wskazywać na uszkodzenie mechaniczne przetwornika, brud lub ciało obce w szczelinie magnetycznej cewki.Ale nie mam monopolu na racje bo nie jestem serwisantem ale na słuchawkach(różnych)słucham już ponad 20 lat i niejedno rozkrecałem-widziałem-słyszałem.

Wykombinuj(pożycz od kogoś itp)sobie inne słuchawki w miarę dobrej klasy i nasłuchuj fałszywych wybrzmień.jeśli się powtórzą to do sprawdzenia jest Xonar,jego ustawienia a najlepiej przejdź przy okazji na bezstratne pliki.

Słyszalna wada brzmienia w zakresie niektórych częstotliwości moim zdanie może wskazywać na uszkodzenie mechaniczne przetwornika, brud lub ciało obce w szczelinie magnetycznej cewki.Ale nie mam monopolu na racje bo nie jestem serwisantem ale na słuchawkach(różnych)słucham już ponad 20 lat i niejedno rozkrecałem-widziałem-słyszałem.

Wykombinuj(pożycz od kogoś itp)sobie inne słuchawki w miarę dobrej klasy i nasłuchuj fałszywych wybrzmień.jeśli się powtórzą to do sprawdzenia jest Xonar,jego ustawienia a najlepiej przejdź przy okazji na bezstratne pliki.

Czyli niemożliwe jest by sprawne słuchawki HD600 i sprawny Xonar grały wyraźnie nieczysto przy mp3 320 kbps ?

Mówimy o wadzie brzmienia w konkretnym przypadku tym razem Twoim.Pytasz,podajesz szczegóły - ja staram się doradzić.

Nie wiem zupełnie jak gra Xonar z HD 600.Rozmawiamy wyłącznie o problemie z jakością odtwarzanego dźwięku.

Podłącz 600 pod coś innego,u kogoś innego posłuchaj na kompie z YT swoich ulubionych utworów .Jeśli cokolwiek jest nie tak z systemem(Xonar,karta,słuchawki) to kompresja pliku nie ma na to wpływu,powinieneś to wiedzieć.

Dobranoc.

No to wiem, logiczne, natomiast ja patrzę od drugiej strony. Jedno mp3 128kbps gra normalnie jak na 128 kbps, a inny utwór 320kbps w pewnym momencie słychać syczące szelesty w refrenie przy głośnosci na 28%. Na 14% jest ok !. No ale tak jak mówisz spróbuje gdzie indziej to sprawdzić.

Posłuchałem trochę na TV na słuchawkach i gra w pełni czysto. Myślicie, że Essence STX gra bardziej szczegółowo niż DAC Nostromo 4 + Espressivo-E ? Jak mówię jestem też graczem. Co jest lepsze ? Czy pakując Nostromo 4 + Espressivo-E w miejsce STX'a od razu wyczuję, ze słychać mniej rzeczy ? Jakie będą z tego korzyści a jakie wady ?

Skoro Nostromo 4 jest lepszym DAC-iem to są dwie opcje albo ma o tyle szczegółów więcej, ze nawet z lampą będzie ich więcej niż na Essence STX, albo lampa tak kasuje detale, że na STX'ie będzie słychać więcej. To jak ? Jak myślicie ?

Kraków jest miastem wielu sklepów audio ,spakuj się ze sprzetem w plecak i idź posłuchać jakiegoś niedrogiego dac-a i wzmaka słuchawkowego .Przy okazji zweryfikujesz to czy słuchawki są sprawne.Rusz sie z domu bo gdybanie nic tu nie przyniesie .Co użytkownik to inna opinia ,takie jest prawo forów internetowych.

Jak sam nie posłuchasz to się nie dowiesz.

Expressivo jest dość tani można kupić ,najwyżej odsprzedasz ,spróbuj opcję z próbnym wysyłkowym odsłuchem,polscy producenci audio wydaje mi się są w tej kwestii dość elastyczni.

Może nagrania pliku jest przesterowane(za głośne).Swoja droga ja słucham nadal z cd jako transportu,dac-a,klona Lehmann-a by EarStream,IC diy i Hd600.

Ja w Krakowie.

Ja myślałem że na jakimś zadupiu.

Nie wiem po coś kupił te HD 600 nie mając ich do czego podłączyć. Nie przeczytałeś czasem gdzieś inteligentnej wypowiedzi że wszystko gra tak samo? Idź do któregoś z salonów (np. na Malborską) czy chociażby do MM. Podłącz do kilku źródeł i zobaczysz co potrafią

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.