Skocz do zawartości
IGNORED

Benz Micro ACE SL - dobry wybór?

Kubeł

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad małym upgradem toru analogowego. Czy tytułowa wkładka będzie krokiem naprzód w stosunku do posiadanego przeze mnie Goldringa 2400? Wiadomo, że to już MC, cena wyższa, ale czy postęp jakościowy wart inwestycji? Rezonansem/podatnością wkładka pasuje do ramienia idealnie, pozostaje tylko kwestia brzmienia. Jakieś doświadczenia i uwagi szanownych kolegów? A może warto dołożyć do Glidera?

https://www.audiostereo.pl/topic/105886-benz-micro-ace-sl-dobry-wyb%C3%B3r/
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Swego czasu w ciemno (no nie do końca w ciemno bo zdałem się na doświadczenie Rogera z RCMu) wziąłem XX2 MkII i się nie zawiodłem.

A ostatnio jestem namawiany właśnie na Kaitore no i... biję się z myślami. Jeśli jest 2 x lepsza (bo 2 x droższa :)) od XX2 to musi być prawdziwy kosmos.

Myślę, że i we wkładkach obowiązuje ogólna zasada, że im wyższy pułap cenowy, tym mniejszy przrost jakości za większą kasę i w pewnym momencie musisz dać 2 razy więcej za 10% lepiej.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Dlatego biję się z myślami.

Ja mam inaczej.

Jak miałem wkładkę jakiejś firmy to następnej poszukam trochę wyżej ale u innego producenta.

Mieć to samo (no, może trochę lepiej) za większe pieniądze, bez elementu niespodzianki to nie zabawa.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ja mam inaczej.

Jak miałem wkładkę jakiejś firmy to następnej poszukam trochę wyżej ale u innego producenta.

Mieć to samo (no, może trochę lepiej) za większe pieniądze, bez elementu niespodzianki to nie zabawa.

O to jest fajne podejście . Mnie ciągle korci do poszukiwań.Dzięki temu mam swoje zdanie oparte na własnym doświadczeniu. Takie podejście mam tylko do analogowej strony muzyki.Muzyka z cyfry jakoś jest mi obojętna.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja mam inaczej.

Jako, że posłuchanie wkładki (wypożyczenie) we własnym systemie graniczy z cudem, na poziomie cenowym, o którym rozmawiamy (>10k) osobiście bym się nie odważył na "niespodzianki" :)

Gość vasa

(Konto usunięte)

Eeee tam.

Jakie niespodzianki.

Po prostu odmiana, drogie Ortofony są rewelacyjne (może poza SPU które są dla miłośników)

ZYX to poezja dźwięku, subtelność i delikatność. A może EMT lub Koetsu czarujące jak piękna kobieta z filmu, niezupełnie prawdziwa ale jakże sugestywna.

Przy tylu możliwościach pozostać przy Dynavectorze ?

Wkładki za 10kzł+ zostawię sobie może na dalszą i nieokreśloną przyszłość, bo i trzeba będzie zmienić gramofon, a i pre zapewne. Zobaczymy, czy dojrzę taki sens i czy kasy mi stanie na takie zabawy :). Tymczasem sprawdzę co potrafi tytułowy Benz.

Dzięki vasa.

• Redaktorzy

Kurcze, wysokie progi... Jeszcze niedawno myslalem, ze moja obecna Sumiko Blue Point No. 2 to wypas, jednak czym jest ona przy wkladkach za >10kPLN ;-)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A że panowie się rozpędzili... :)

O przepraszam, nie posiadam wkładki za 10k.

Jedynie zapytałem czy vesa przypadkiem nie ma takiej w zakamarkach swojej szuflady bo jak się okazuje coś można u niego fajnego w szpargałach znaleźć :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Z pół roku temu ktoś tu pisał, że przypadkowo ułamał cantilever w swojej wkładce za 10 tys. i ponieważ nowa igła kosztowała tyle co wkładka, czy może była niewymienna ( nie pamiętam), szukał następcy.

A wy się szczypiecie :)

• Redaktorzy

Ja mialem podobny przypadek ze swoja Sumiko, ktora dostalem gratis do gramofonu. Koszt nowej wkladki 1390zl. Ustawione mialem wszystko w salonie audio. W domu tylko korekta typu: wypoziomowanie gramofonu, zalozenie przeciwwagi, ustawienie sily nacisku igly oraz zalozenie ciezarka antyskatingu na rowek nr II. Po 3 dniach grania wygielo mi cantilever w lewo (patrzac na wprost czola wkladki). Koszt wymiany igly podobny do ceny nowej wkladki. Pojechalem do salonu i przedstawilem sprawe. Uslyszalem, ze zalatwilem igle przez swoja nieuwage. Ale powiedzieli zebym przywiozl wkladke, to wysla dystrybutorowi by ten wyslal do serwisu, aczkolwiek szanse na rozpatrzenie reklamacji niewielkie, bo to typowe uszkodzenie mechaniczne. Zawiozlem im wkladke i powiedzialem im, ze od znajomego analogowca dowiedzialem sie, ze do mojej wkladki mam nieodpowiedni ciezarek antyskatingu o masie 3,5g i ze to on najprawdopodobniej zalatwil mi igle. Oni na to, ze to bzdura.

Po ok. 3 tygodniach dostalem informacje z salonu zebym przyjechal po nowa wkladke. Serwis wymienil ja na nowa.

W czasie oczekiwania na wkladke przygotowalem swoj ciezarek. Spilowalem ciezarek wedkarski do masy 1,8g. Zalozylem i juz ponad miesiac gram z nim, igla ustawia sie prosto podczas pracy i nie wygiela sie. Tutaj niestety firma Pro-Ject nie popisala sie, bo dostalem 4 rozne przeciwwagi, a tylko jeden ciezarek antyskatingu.

Duzo mnie moja przygoda nauczyla. A problem ciezarka dostrzeglo dwoch forumowiczow, ktorym jestem wdzieczny, bo gdyby nie oni, to zalatwilbym kolejna wkladke MC o wartosci 1390zl, a serwis juz pewnie nie wymienilby jej na nowa.

P.S. Przepraszam, pisalem ze smartfona, stad brak polskich liter i pewnie kilka literowek.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Tak właśnie wygląda sprzedaż gramofonów w Polsce. To przykre ale powszednie ,że gramofon to coś egzotycznego. Brak kompetencji wyziewa z wielu salonów , które w swojej ofercie maja gramofony.Ja też w wielu sprawach musiałem się dokształcić, ale znalazłem sporo informacji na tym forum. Wracając do antyscatingu to polecam płytę testową np. HIFI News , która ma cztery ścieżki do ustawiania tego parametru. To co opisałeś, nie zdarzyłoby się, gdybyś posiadał posiadał taka płytę.

W Pro-Jectach jest za duży ciężarek. Tez to przerabiałem i skończyło się na ok. 2 gramach. Nic nie piłowałem, wykorzystałem po prostu ciężarki wędkarskie, hehe.

• Redaktorzy

Najlzejszy wedkarski znalazlem 3,2g. Ale nadalem mu ksztalt stozka. Ma otwor na zylke. Wyglada nietuzinkowo.

Plyte testowa HiFi News kupilbym, ale gdzie ja dostac? Na Allegro brak, a na EBayu nie mam konta.

Oryginalny ciężarek pro-jecta można "wycieniować" rozwiercając go od spodu, np. wiertłem fi 5-7mm. Ja poleciałem fi 4, gubiąc końcówkę jego wagi, czyli 0,5g (teraz ma 3 g).

• Redaktorzy

Jasne. Mozna rozwiazac problem na kilka sposobow. Ja nie chcialem ingerowac w oryginal. Lezy sobie w szufladzie bydlak jeden ;-)

@masza, dzieki. Zle wpisywalem slowa kluczowe.

Najlzejszy wedkarski znalazlem 3,2g.

Ke? Są zestawy ołowianych kulek z nacięciem, żeby weszły na żyłkę. Zakres ciężaru kulek od 0,2g do 1g. Do kupienia w każdym sklepie wędkarskim, a nawet w marketach. Po co sobie komplikować życie? A do tego masz możliwość precyzyjnej regulacji dodając lub odejmując kulki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co do płyty, to ja takową zaposiadam. Jesteś również z Wrocławia, to się dogadamy i pożyczyć mogę. Jakby co to na priv.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.