Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Tonsil Maestro II i Yamaha ax-396

Janek Gałecki

Rekomendowane odpowiedzi

Są dwie paty wyjść i masz dwa sposoby podłączenia głośników a więc ;

- możesz po dwie pary kabli od jednej kolumny podłączyć pod wyjście A

lub np.

- możesz wysokie tony podłączyć pod wyjście A a niskie pod B

Jeszcze sprawdzonym sposobem jest danie na niskie tony kabla o grubszym przekroju .

Daj sobie czas nie spiesz się z wymianą wzmacniacza , kup sobie lepsze kable głośnikowe podłącz posłuchaj jak ten zestaw zagra a jak się osłuchasz to łatwiej będzie Tobie wybrać co bardziej odpowiada i w którą stronę ewentualnie iść ze zmianami bo tak błądzisz po omacku i tylko pieniądze nie potrzebnie stracisz .

A jakie masz do zestawu źródło ?

Chcę jednak zmienić ponieważ wydaje mi się że jednak jakoś przeciąga utwory jakby brakowało mocy. Bas jest rozlazły. Słuchałem Dżem na na kolumnach Prism i grało to ładniej. Czyli coś zwaliłem z doborem wzmacniacza chyba.CD mam Yamahy.

Dlaczego Denon odpada. Ma dobre opinie w necie. Nie chodzi o pośpiech ale kupiłem kolumny żeby grały. Wiec pierwszy do zmiany jest wzmacniacz. A akurat o takich czytałem i moge je kupić w pobliżu Wawy. Mogę ewentualnie poczekać poszukać ale co innego ? Rozwaliło mnie że Prismy zagrały czyściej bardziej szczegółowe.

Jeśli byś miał możliwość podpięcia swoich głośników pod inny zestaw i sprawdzenia jak zagra . U mnie misiowaty bas z nich jak podłączyłem je kablami Monster Cable niestety symbolu nie pamiętam ale szybko je zmieniłem na podwójny zestawy KLOTZ LY260PF 2x6mm2 na nich było o wiele lepiej następne były Tara Labs aż ostatecznie skręciłem sobie kable z srebrzanki i teraz to dopiero zagrało , wiele osób które słuchało zestawu wręcz nie chce wierzyć że to są głośniki Tonsilu .

I wszystko przez te kable :D

Daj sobie czas nie spiesz się z wymianą wzmacniacza , kup sobie lepsze kable głośnikowe podłącz posłuchaj jak ten zestaw zagra

Co za rady... Boshe.

?👈

I wszystko przez te kable :D

Co za rady... Boshe.

Źle może to wytłumaczyłem , chodziło mi o to że zanim zacznie się zmiany sprzętu trzeba wykorzystać wszystkie możliwości jakie mamy na danym zestawie . Bez sensu na ślepo wymieniać wzmacniacze w tym samym przedziale cenowym bo przeważnie tak to bywa że na końcu jak zliczymy straty to za te pieniądze kupiło by się coś konkretniejszego .

A wracając do kabli to w moim skromnym systemie były bardzo duże słyszalne różnice przy ich zmianach więc dla czego uważasz że mam o tym nie wspominać .

Źle może to wytłumaczyłem , chodziło mi o to że zanim zacznie się zmiany sprzętu trzeba wykorzystać wszystkie możliwości jakie mamy na danym zestawie . Bez sensu na ślepo wymieniać wzmacniacze w tym samym przedziale cenowym bo przeważnie tak to bywa że na końcu jak zliczymy straty to za te pieniądze kupiło by się coś konkretniejszego .

A wracając do kabli to w moim skromnym systemie były bardzo duże słyszalne różnice przy ich zmianach więc dla czego uważasz że mam o tym nie wspominać .

Nie ma znaczenia tu za bardzo przedzial cenowy. Bo wzmacniacze za tyle samo moga brzmiec calkowicie inaczej. Kablami to nic nie zdziala. Wyda kase i dalej zostanie z problemem.

?👈

Kable kupiłem lepsze miedziano srebrne ale za wielo to nie dało wiec kupiłem jednak wzmacniacz Denon pm 860. Po jednym dniu słuchania tzn 1 h ( bez ustawiania ) dzwiek jest o duzoo lepszy. Wreszcie bas nie przeciaga tylko sie konczy jak powinien i jest duzo więcej szczegółowości . Jutro żona bedzie testowac przez pare godzin wiec powinienem wiecej wiedziec.

Nie wiem jak Denon PMA-860, ale PMA-915R radzi sobie bardzo dobrze ze wspomnianymi Maestro. Ogrom mocy i dobry bas, dynamika. Oczywiście jest dobrze jak na ten pułap cenowy.

mam tylko pytanie .. pod które wyjcie podłączyć pod A czy B bo nie ma przełącznika tak jak w Yamaha na 4-8 Ohm

Chodziło mi o to że 915 ma podobne parametry co 860 więc jeśli ja mam 860 to musi w takim razie grać równie dobrze. Po pierwszych testach mojej żony w dniu dzisiejszym stwierdzam że jest bardzo duża różnica na + w stosunku do Yamahy. Kolumny jakby zaczęły grać :)

jaki CD dokupić do tego Denona. Mam teraz Yamahę CD 396.

Rafał, może wynika to z tego, że nie odkryłem w produktach denona nic co mogłoby mnie zaciekawić. Słuchałem naprawdę wielu wzmacniaczy i odtwarzaczy tej firmy i uważam, że to badziewie. Naprawdę przewaliłem tony sprzętu i za każdym razem można było znaleźć coś leprzego od denona. Może jeśli chodzi o sprzęt nowy jest on konkurencją dla innych marek jednak jeśli chodzi o sprzęt z drugiej ręki nie jest w stanie zaoferować nic. Chyba, że ten cd o którym piszesz to jakiś rodzynek o którym nigdy nie słyszałem w co wątpię.

A co slyszales wogole z Denona. Moze zacznijmy od tego.

No tak, nazwa Cambridge Audio tak ałdiofilsko brzmi. Juz sam napis zobowiazuje do dobrego brzmienia :)

?👈

Nie koniecznie, np ten d500 jest udanym odtwarzaczem za 500zł, gra lepiej od serii azur która jest totalną porażką, poza tym nie uważam żeby cambridge audio to była firma audiofilska i nie darzę jej sympatią. Bez sensu będzie tu wypisywanie wszystkich modeli denona jakie słyszałem, jeśli jednak z 10 czy15 klocków słuchanych w bardzo różnych konfiguracjach nie słychać było nic ciekawego to chyba mogłem sobie w ten sposób wyrobić zdanie o tej marce.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.