Skocz do zawartości
IGNORED

Sala odsłuchowa w sklepie a mieszkanie?

wookash

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam właśnie sobie nowych kolumn. W związku z tym prawdopodobnie stanę przed następującym problemem.

Może się zdarzyć tak (oby nie) że jakieś kolumny (nazwijmy je X) zagraja z moim sprzętem super w sali odsłuchowej sklepu. Następnie obsługa sklepu nie zgodzi się na wypożyczenie kolumn (sprzętu) do domu.

Może się też zdarzyć tak że następnie inne kolumny (nazwijmy je Y) ze sklepu który mi je wypożyczył do domu zagrają gorzej niż kolumny X (ze sklepu który mi ich nie wypozyczył).

Stąd pytanie. Czy brać tylko te które dają do domu? Czy brać raczej te które się najbardziej podobają niezależnie od miejsca odsłuchu? A może da się jakoś ocenić salę odsłuchową w sklepie i wziąść na to poprawkę? Ale jak.Jak wiadamo sprawa sal, przynajmniej w Warszawie, przedstawia się bardzo różnie. Od bardzo małych nieprzystosowanych do bardzo dużych przystosowanych.

co robić?

Zgadzam się generalnie z szanownymi przedmówcami, jednakże stanowczo należy uczynić wyjątek dla sprzętu budżetowego i klasy średniej, gdzie różnice między różnymi produktami są tak duże, że wpływ pomieszczenia staje się niemal pomijalny dla świadomego klienta.

Niestety, jako uzytkownik sprzetu niskobudzetowego nie moge zgodzic sie z moim drogim Przedmowca - oczywiscie odsluch niedocelowy daje nam pewne wskazowki brzmieniowe, sa jednak one niezmiernie zgrubne. Wszystko niestety wychodzi na miejscu. Oczywiscie wyjatkiem sa ewidentnie nieudane kolumny, ale o takich fama roznosi sie szybciej niz my zdazymy dojsc do salonu hi-fi.

Warto dodac ze odsluch probny winien trwac mozliwie dlugo i uwzgledniac szerokie spektrum muzyczne. Inaczej kupujemy w ciemno.

Ja zwykle kupuje w ciemno.

Jeżeli w salonie jest możliwość samodzielnej korekty ustawienia kolumn, a w domu masz w miarę zoptymalizowane warunki akustyczne, to wpływ pomieszczenia jest mniejszy i mozna sobie poradzić, tutaj ważniejsza staje się interakcja kolumn ze wzmacniaczem.

A jak nie popracujesz choć trochę nad pokojem, to czy w ogóle jest sens kupować coś lepszego niż Tannoy M2 i Pioneer A400? Czy przypadkiem cała para nie pójdzie w gwizdek? Albo dobry dźwięk jest moim hobby i traktuję go poważnie, albo mogę słuchać muzyki dla samej muzyki, nawet na bumboksie.

Moze na przykladzie z zycia.

Oto moj pokoj odsluchowy. Malo przypomina sale odsluchowe w salonach, nie?

A: rozstaw pod male monitory typu M1.

B: rozstaw pod duze monitory typu B&W 602.

C: ustawienie ("na Cardasa"!) pod nisko schodzace podlogi.

Przepraszam za jakosc planu, ale przerobilem napredce swoj stary szkic z forum. Nie uwzgledniono przemieszczen miejsca odsluchowego i rozpraszaczy oraz jamy na okno polaciowe.

Nie wiem, czy male monitory ale nie M1 zagralyby dobrze z tak szerokiej bazy. 602 z pozycji A to tragedia, z C jest dobrze, a z B najlepiej. Aha, pozycja A wymaga korekty balansem ~2min w prawo, B jest balansowo neutralna, ale ksztalt sceny jest dosc dziwny, pozycja C daje niestety silne wzmocnienie basu w lewym kanale.

Kupilbys na moim miejscu kolumny po odsluchu gdzies indziej?

[obrazekLUKASZ-161735_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sądząc po ostatnim wpisie akustyka pomieszczenie może płatać różnie, dosyć znaczące niespodzianki. Jasne jest także dla mnie że im tańszy sprzęt tym różnice będą mniejsze.

Mój problem polega jednak na tym że sale odsłuchowe w salonach warszawskich są na ogół znacznie, znacznie inne niż mój pokój (głównie dlatego że są mniejsze, ale też często mają ekrany). Po przeczytaniu powyższych wypowidzi chyba pierwszy pytaniem po wejśćiu do sklepu z kolumnami będzie pytanie czy wypożyczą do domu. Jak nie to do salony wrócę dopiero jak nic wypożyczonego do domu mnie nie zadowoli.

Dzięki wszytskim mam jeszcze nadzieję na inne wpisy.

"akustyka pomieszczenie może płatać różnie, dosyć znaczące niespodzianki" > jezeli nie masz warunkow na audiofilska izolatke albo wybudowales nieaudiofilsko porabany dom - o, tak.

"im tańszy sprzęt tym różnice będą mniejsze" > moim zdaniem cena nie gra specjalnej roli.

Dodalbym tylko jeszcze raz za McGyverem - jak masz pokoj 3x2.5m, zostan sluchawkowcem albo poprzestan na Pianocrafcie. Smutne, ale prawdziwe - najdrozszym elementem zestawu audio jest pokoj odsluchowy.

To mnie pocieszyliście;( Mam tylko o 0,5m większy ale z różnymi meblami (z tym na ścianach),kwiatami,zasłonami itp. Dwoje się i troje aby jakoś to grało ale...zadowalam się tym co mam.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.