Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny oraz CD do NAD-a 304

viciu080

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

A więc kompletując stereo zdecydowałem się na NAD-a 304 do którego będę potrzebował kolumn i źródła CD. Pomieszczenie o rozmiarze 20 m2, muzyka głównie elektroniczna. Oto pozycjęktóre mam na oku jeśli chodzi o głośniki:

- B&W DM 610i

- CANTON FONUM 601

- Tannoy M1 B/eye

- B&W DM 110i

- Acoustic Energy AEGIS NEO ONE

- JWS C 31 XL

https://www.audiostereo.pl/topic/106183-kolumny-oraz-cd-do-nad-a-304/

Zwróć jeszcze uwagę na kolumny Dali 606 / 6006 które dobrze współpracują z NAD-em.

Niestety brak w tej chwili na Allegro. A co myślisz o Mission 761i. Czytałem wiele pozytywnych recenzji i podobno są całkiem niezłe. Skłaniałem się też ku Tannoyom M1 ale szybko zniknęły, może i dobrze bo podobno kiepsko sobie radzą z muzyką syntetyczną.

wróć jeszcze uwagę na kolumny Dali 606 / 6006 które dobrze współpracują z NAD-em.

Niestety brak w tej chwili na Allegro.

Mają 6006 w linii dźwięku. Zadzwoń i pogadaj. Dają też gwarancję więc nie ma obaw, że kupisz bubla.

tylko kasa trochę większa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz fajne paczki.

Ukryta Zawartość

Mają 6006 w linii dźwięku. Zadzwoń i pogadaj. Dają też gwarancję więc nie ma obaw, że kupisz bubla.

tylko kasa trochę większa.

Ukryta Zawartość

Tu masz fajne paczki.

No niestety ale przekroczyć budżet dwukrotnie raczej nie wchodzi w grę. Te M3 też już mi się rzuciły w oczy ale też droższe niż zakładałem. mam do kupienia jeszcze CD i jakieś 1000 na obie rzeczy plus jakieś kable dobre. Co z tymi Mission 761i ?

Ukryta Zawartość

Takie :

Ukryta Zawartość

lub polskie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co powiecie o tym:

Ukryta Zawartość

Takie :

Ukryta Zawartość

lub polskie

Ukryta Zawartość

Te Gale'e też już mi wpadły w oko, rozumiem że pod NAD-a i muzę elektroniczną będą ok? :)

Za wiele czasu mi nie zostało bo za godzinę Gale'e się kończą :)

Jeszcze znalazłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze takie Dali -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie pchaj się w Tannoye z serii "m" do NADa304, dobrym wyborem będą Dali 102, AE Evo One, AE Aegis One, Kef Cresta 10, wszystkie wymienione kupisz w założonym budżecie.

Nie pchaj się w Tannoye z serii "m" do NADa304, dobrym wyborem będą Dali 102, AE Evo One, AE Aegis One, Kef Cresta 10, wszystkie wymienione kupisz w założonym budżecie.

Zapomniałem jeszcze o cd:)

Najlepszym rozwiązaniem będzie cd też NADa, Polecam 5425, 502, 512, 514.

Zapomniałem jeszcze o cd:)

Najlepszym rozwiązaniem będzie cd też NADa, Polecam 5425, 502, 512, 514.

Dzięki

A Mission 760i bo cały czas pytam o nie i nikt nic nie mówi :)

Ok kupiłem właśnie Dali 102 bo bym się wykończył z szukaniem :) jak co to będzie na Ciebie. A CD czy jakiś Rotel też będzie ok??

Dzięki

A Mission 760i bo cały czas pytam o nie i nikt nic nie mówi :)

Ok kupiłem właśnie Dali 102 bo bym się wykończył z szukaniem :) jak co to będzie na Ciebie. A CD czy jakiś Rotel też będzie ok??

Odpowiedzialność za Dali 102 biorę na klatę:)

Rotelek też zagra, ale w przypadku NADa wspaniale zgrywają się klocki tej samej firmy dlatego proponuję cd NADa. Aktualnie na Allegro masz 502 za 2 stówki, gdyby był z pilotem to ok a tak to trochę drogo. Jeśli nie zależy Ci na pilocie, to próbuj go trochę stargować np na 200 łącznie z wysyłką i bierz.

Odpowiedzialność za Dali 102 biorę na klatę:)

Rotelek też zagra, ale w przypadku NADa wspaniale zgrywają się klocki tej samej firmy dlatego proponuję cd NADa. Aktualnie na Allegro masz 502 za 2 stówki, gdyby był z pilotem to ok a tak to trochę drogo. Jeśli nie zależy Ci na pilocie, to próbuj go trochę stargować np na 200 łącznie z wysyłką i bierz.

Pilot raczej by się przydał w takim pokoju. A co myślisz o tym -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pilot raczej by się przydał w takim pokoju. A co myślisz o tym -

Ukryta Zawartość

Sceptycznie podchodzę do tej linii odtwarzaczy, dla mnie dobre cd NADa skończyły się na 514, 512. Z nowszych miałem dobrze opisywaną 540 i staruszek 5425 schrupał go na śniadanie, ale to być może tylko moje subiektywne odczucia. Poza tym 304 jest o 1,5cm węższa od linii odtwarzaczy, z której pochodzi 541i. 302, 304, 306 - mają 42cm szerokości, nowsze klocki NADa mają już 43,5cm.

Ukryta Zawartość

Sceptycznie podchodzę do tej linii odtwarzaczy, dla mnie dobre cd NADa skończyły się na 514, 512. Z nowszych miałem dobrze opisywaną 540 i staruszek 5425 schrupał go na śniadanie, ale to być może tylko moje subiektywne odczucia. Poza tym 304 jest o 1,5cm węższa od linii odtwarzaczy, z której pochodzi 541i. 302, 304, 306 - mają 42cm szerokości, nowsze klocki NADa mają już 43,5cm.

Na allegro w tej chwili ogólnie szału nie ma z CD-kami a ten mi się wydał dosyć ciekawy. Pytanie może kuriozalne ale czy skoro ma on wbudowany DAC to czy można podpiąć pod niego kompa jako przejście do wzmaka?

Nie bardzo chce mi się myśleć, człowiek złachany po całym dniu:) ale jak cedek ma wyjscie cyfrowe, to może robić za napęd i tym wyjściem może być podpięty pod lepszy DAC a z DACa na wzmacniacz a nie odwrotnie. Do kompa musisz zastosować zewnętrzny DAC lub wzmak ewentualnie amplituner z wbudowanym DACem. Powiem szczerze, że za te pieniadze i z pilotem chyba warto zaryzykować.

Nie bardzo chce mi się myśleć, człowiek złachany po całym dniu:) ale jak cedek ma wyjscie cyfrowe, to może robić za napęd i tym wyjściem może być podpięty pod lepszy DAC a z DACa na wzmacniacz a nie odwrotnie. Do kompa musisz zastosować zewnętrzny DAC lub wzmak ewentualnie amplituner z wbudowanym DACem. Powiem szczerze, że za te pieniadze i z pilotem chyba warto zaryzykować.

Jestem Ci bardzo wdzięczny za pomoc i poświęcony czas, zdecydowałem się po Twoich rekomendacjach :) Co do DAC-a to myślałem po prostu że CD może robić za zewnętrzną kartę dźwiękową ale to głupi pomysał raczej :) taki jest jeszcze Cd-ek co prawda bez pilota ale się poszuka później -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym przypadku nie ma co porównywać, 541i jest wyższym modelem w dodatku z pilotem:)

Po mojemu konfiguracja Twojego przyszłego zestawu da dobry efekt o czym mam nadzieję niebawem napiszesz.

W tym przypadku nie ma co porównywać, 541i jest wyższym modelem w dodatku z pilotem:)

Po mojemu konfiguracja Twojego przyszłego zestawu da dobry efekt o czym mam nadzieję niebawem napiszesz.

Jasne że napiszę, co prawda to nie dla mnie ale spędzę trochę czasu słuchając go. Zatem jak już nabędę CD zostanie ostatni i najłatwiejszy chyba element czyli kable, konekty itd. No i co z Pre Out-em? Zostawić czy podpiąć tam też jakieś konekty?

No i coś takiego się jeszcze pojawiło :) sporo taniej i z pilotem co myślisz? :) -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobisz jak uważasz, bo widzę, ze wahasz się ale ja brałbym zdecydowanie 541i, to są dwa zdecydowanie różniące się sonicznie od siebie urządzenia.

Waham się bo sam powiedziałeś że 541 został zjedzony przez starsze modele :) zatem nie wiem czy czekać aż pojawi się jakiś staruszek czy łykać tego. Dodatkowo chce kupić jakieś przyzwoite kable no i w planach pojawił się gramofon.

Po prostu nie mam sentymentu do nowszych modeli NADa, z których pochodzi 541i. Miałem 5320, 5420, 5425, 5440, 502, 512, 514, 522, 5000, 5300. Reprezentantem nowszych NADów był model 540, który to pod względem sonicznym nie do końca wpasował się w moje preferencje. Modele 541, 542 są właśnie kontynuacją tego co prezentował 540. Co by nie mówić 541i jest dobrze grającym odtwarzaczem i bezsprzecznie ciekawszym od 521.

Tannoy m3 są w różnych cenach, 800pln to trochę za drogo - to da się na 100% kupić za 400pln

z tego co kojarzę to koło 550pln to się kupuje nowe Tannoy f2 czy f2.5 a nie używane ;) (f to nowszy model m, a mx - unikać, m3 grają ok)

ze 2 lata temu nakupiłem używanych mx3 po około 300..400pln/para z 6 sztuk bo było mi potrzeba

więcej identycznych do nieważne czego ;)

• 2 tygodnie później...

Po prostu nie mam sentymentu do nowszych modeli NADa, z których pochodzi 541i. Miałem 5320, 5420, 5425, 5440, 502, 512, 514, 522, 5000, 5300. Reprezentantem nowszych NADów był model 540, który to pod względem sonicznym nie do końca wpasował się w moje preferencje. Modele 541, 542 są właśnie kontynuacją tego co prezentował 540. Co by nie mówić 541i jest dobrze grającym odtwarzaczem i bezsprzecznie ciekawszym od 521.

Kolego a co powiesz o modelu 5240 np się pojawił na giełdzie?

Nie wiem, nie znam tego modelu, pamiętaj, że bezpieczne(w zakupie) modele starych cd NADa, to te, które miały napęd Sony. Niektóre stare modele zaopatrzono w napędy aktualnie nie osiągalne.

Nie wiem, nie znam tego modelu, pamiętaj, że bezpieczne(w zakupie) modele starych cd NADa, to te, które miały napęd Sony. Niektóre stare modele zaopatrzono w napędy aktualnie nie osiągalne.

Zakupiłem tak czy siak bo by mi znowu koło nosa przeleciało jak kilka wcześniejszych :) czytałem że to najwyższy model z tamtego okresu i jeden z niewielu wyprodukowanych w Japonii. laser to TOPH7830 Toshiby wmontowany tylko w tym modelu więc już się niepokoje :) ale może niepotrzebnie bo przecież nie musi się popsuć, w każdym razie cena nie była wysoka a spróbować warto.

tannoy - nie

mission - tak

celestion - tak

kef - niespecjalnie

z Nadów jedyne co mi podeszło to T770. Miło go wspominam, szkoda że to nie zwykła integra bez procesorów, które było słychać

z cedeków mogę polecić tylko stare wielobitowce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.