Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 7 kzł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu wzmacniacza, mam na myśli tranzystor z drugiej ręki. Na razie przyglądałem się Accuphase E211 (bo za tyle można go kupić). proszę Was o ocenę tego wzmacniacza, ewentualne sugestie co do innego. Aha, musi mieć wejście XLR

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/1063-wzmacniacz-do-7-kz%C5%82/
Gość wicher do marcina

(Konto usunięte)

Którego Pass'a - [email protected]

Coś mi się zdaje że nikt z forumowiczów nie ma wzmacniacza za ponad 10 kzł.

A chodzi mi o to, żeby miał on to coś, co mają "wielkie piece" - choćby tylko powąchać.

• Redaktorzy

Coz, firma hiendowa. Normalnie nie kosztuje to ponizej 10kzl. Ale obawiam sie ze konkretnych porad od uzytkownikow sie tu nie doczekasz, malo kto w polsce uzywa Accuphase. Bedziesz musial sam posluchac, i dac nam znac, jak bylo. Sam jestem ciekaw, co to warte.

Gość wicher do marcina

(Konto usunięte)

Dzięki za mail'a - robi wrażenie.

Osobiście nie podjąbym się zbudowania podobnej końcówki.

Trzeba by to kupić, do tego przedwzmacniacz, dobre kable - 10 kzł może by nie wystawczyło.

Jeśli chodzi o Accuphase - dałem tylko przykład - obawiam się trochę, bo to najtańszy model z oferty, jakoś nie mam przekonania do najtańszych modeli...

witam, jesli chcesz poczytac o tym wzmacniaczu to podaje linke:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Osobiscie posiadam Accuphase'a koncówke mocy P-260 (pracuje w klasie A) i naprawde moge powiedziec ze są to urzadzenia wysokiej klasy, zrobione z najlepszych komponentow, z tzw. "wieczną gwarancją". Zrobiono je po to aby sluzyly wlascicielowi "do konca zycia" :)

Gdybys jednak mogl wybierac, to polecam wlasnie zakup koncowki mocy - albo takiej z potencjometrem albo potencjometr osobno jako element pasywny. Przedwzmacniacz mozesz kupic w przyszlosci, a sama koncowka mocy bedzie zawsze lepszej jakosci niz wzmacniacz zintegrowany (regulacja barwy i balans chyba nie sa Ci potrzebne...?).

Oczywiscie najlepiej posluchac przed zakupem ... niesądze jednak zeby Ci nie przypadł do gustu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma wiele za pół darmo. Części kosztują, a za montaż też trzeba zapłacić...Do tego srebrne kable, śrubki, itd.....DiY nie jest dla ubogich. Stąd Ci podpowiadam altrernatywę za 7 tys. Accuphase to zabawka. Jak się ma grubszy pieniądz, to można wyjść poza HI - Fi.

A jakie masz kolumny ?

Kolumny nie są może najwyższych lotów - Dynaudio Audience 72, ale po wymianie okablowania i niektórych elementów zwrotnicy, potrafią ładnie zagrać.

Ostatnio też myślałem o zbudowaniu kolumn z kitów Akustyka - ale to odległa przyszłość i dobrze to przemyślę, nim podejmę taką decyzję. Na razie ważniejszy jest wzmacniacz.

Jeśli już radzicie końcówkę mocy, to słuchałem kiedyś na Audioshow Plinius'a najtańszą końcówkę chyba SA-50, grała bardzo ładnie.

Gość Sid do marcina

(Konto usunięte)

Accuphase to zabawka? A słuchałeś kiedyś? Cos mi wyglada na to, że jestes jednym z tych co to lubią mówić: "ja tam nic niewiem, ale swoje zdanie mam"...

Gość wicher do Sida

(Konto usunięte)

Oglądałem na stronie Accuphase końcówkę P-260 - produkowali ją tylko do 1984 roku.

Czy to możliwe, że tak stary klocek może dobrze grać po tylu latach?

Gość Sid (wege.aid@wp.pl )

(Konto usunięte)

Jesli mowimy o sprzecie produkowanym na tzw. "rynek masowy", to Twoje wątpliwości byłyby uzasadnione. Polecam m.in. artykuł w grudniowym HIFI na ten temat. Produkowane w tamtych latach urzadzenia wykonywano bardziej czestokroc staranniej niz dzis. Nawet odtwarzacze cd Wadia pochodzace z lat 80-tych do dzis są poszukiwane jako wyjątkowe a ich ceny cały czas utrzymują wysoki poziom. A poza tym ... cóż, wystarczy posłuchać ... :)

A propos hi-end'u - jeśli przyjrzy się schematom wzmacniaczy Nelsona Pass'a lub Bryston'a to aż dziw bierze, że to tyle kosztuje - nawet $9000 !!! Spokojnie można by się zmieścić w $900 a jakby ktoś się uparł to 900zł - wiem, że to nie to samo - nie ma snobistycznej marki ale dzwięk nie będzie wiele odbiegał od oryginału.

Swoją drogą trzeba mieć jaja żeby robić końcówkę 1kW pracującą w czystej klasie A :)

Końcówka 1kW w klasie A! Polecą korki w całym pionie (jesli ktoś mieszka w bloku). To chyba sprzęt dla pracowników elektrowni, do słuchania na słuzbie. Zwykły uzytkownik zapłaci za prąd więcej niż raty za Mercedesa.