Skocz do zawartości
IGNORED

Oryginalna płyta na CD-R ???

zbn

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie kilka dni temu w sklepie całkiem jak by się mogło wydawać oryginalną płytę. Cena też jakby normalna bo 40 pln. Zdziwienie moje było wielkie kiedy próbowałem płyty słuchać ponieważ okazuje się że płyta trzeszczy. Tak tak. TRZESZCZY. Trzaski charakterystyczne dla źle wykonanego obrazu płyty. Pierwsza myśl to zwalenie winy na odtwarzacz i tu zdziwienie bo na 5 odtwarzaczach nie może się powtarzać to samo chyba że to jest część nagranego na płytę materiału. Zrobienie z tejże płyty kopii też jak się okazuje jest niemożliwe bo kopia trzeszczy jeszcze bardziej. Moje pytanie: o co w tym wszystkim chodzi ???? 40 pln za CD-R ?? Czy to aby nie jakiś przekręt wydawcy ? Dodam że płyta ma normalny nadruk na krążku.

https://www.audiostereo.pl/topic/10645-oryginalna-p%C5%82yta-na-cd-r/

dwa identyczne watki założyłes przez pomyłkę? Nie wazne... Z tymi trzaskami to sprawa dziwna. Dlaczego pisesz że to płyta cd-r? Do tego oryginalna ze sklepu? CD-r można poznac natychmiast, na pierwszy rzut oka i nie podejrzewam aby sprzedawano "takie oryginały" wsklepie. Nie przeszkadza oczywiście aby zwykły cd miał trzaski (co to ma do złego obrazu płyty? przeciez jak robisz obraz cd to nie bedziesz miał trzasków a obrazu płyt analogowych to podejmują sie jedynie mało obecni juz na rynku egzotycznui wydawcy (tanie płytkikiedys sprzedawane ...). Pewnie że zdarzają się kolekcjonerskie edycje zuper rzadkich okazów płyt ale to roia juz faktycznie specjalisci, którzy byc może w celu niezbyt dramatycznej ingerencji w i tak słaby materaiał nie wycinają wszystkich trzasków chociaz i to jest mozliwe. W każdsym razie ja miałem juz kupione "okazyjnie" płytki z trzaskami - pełne brzmienie analogowe!!!:))) Piszesz coś o znajomych, o niejasnej sprawie.. jezeli kupiłes w sklepie, wal do sklepu i rekalamacja. proste. Swoją droga jakbys podał tytuł płyty... Pozdrawiam

Trzaski które słychać to dokładnie to samo jak trzaski powstające wówczas kiedy wykonamy kiepski obraz płyty. Zdarza się że nawet oryginalna CD jest źle wytłoczona i napęd komputerowy ma problemy z jej odczytem. U siebie na CD ze sklepu mam taki właśnie efekt. Niestety był to jedyny egzemplarz więc nie ma jak sprawdzić innych. Dlaczego uważam że to CD-R. Tu akurat nie ma tajemnic. Po pierwsze spód płyty ma kolor zielonkawy, po drugie na nośniku jest wyraźnie napisane CD-R w miejscu gdzie normalnie są podawane numery seryjne itp. Dziwi mnie nadruk na wierzchniej stronie krążka. Wygląda nieźle. Równie dobrze jak na pirackich płytach :)

Witam jeżeli to prawda co mówisz to poszedłbym do sklepu i jezeli sprzedawca miałby jakieś problemy z wymianą płyty to postraszyłbym go ZAIKSEM albo policją o piractwo ,powinno poskutkować(może dostaniesz coś gratis) a co do nadruków to żaden problem są odtego odpowiednie drukarki(trzaski na płytach są przewaznie ojawem zbyt duzej predkości kopiowania audio lub kiepskiej jakości nagrywarki)

No to stary jezeli sprawa jest taka oczywista to wal do sklepu - jesli masz kwit że kupiłes u nich. jak mówisz to jedyny u nich taki egzemplarz to nie sprawdzisz czy tylko jedna taka akcja czy stała praktyka. A co do naduków to jak wiesz da się wydrukwoac wszystko. dziwi tylko amatorszczyzna takiej roboty - piraci najczęsciej maja wytłaczane plyty a nie cd-r... Moze to jakas prywatna inicjhatywa sprzedawców? kiedys tez "udało mi się" kupic w sklepei pirata ewidentnego - zwróciłem i nie dyskutowli ani sekundki. Swoją drogą to świństwo i tyle! Żeby chociaż jakis porządny pirat, tłoczony...:))) A jak poligrafia, książeczka? Bo niestety piraci jeszcze tutaj słabo działają (koszta!!!). Pozdrawiam. MAciek

Dzięki za rady. Płytę oczywiście zwróciłem bez jakichkolwiek problemów. Niestety nie miłem możliwości obejrzeć z bliska innych płyt z wytwórni Omerta. Może oni tak to wydają !!! Może któryś z was zetknął się z tym białostockim wydawnictwem ? Może u nich to norma ?

a co to za płyta jest?

bo i owszem, moga być absolutnie legalne oryginalne płyty na cd-r !

tak wydaje swoje płyty wielu undergroundowych artystów (nie słyszeliście terminu "scena cd-r"?)

o ile się nie mylę tak wydawane sa niektóre płyty z mik.musik (np. mołr drammaz ) czy polycephal (np. wolfram)

(żeby ograniczyć się do Polski tylko)

a, no i tam trzasków jest pełno, bo to taka muzyka ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.