Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki 5.0 oraz amplituner do 6 tys. ? (Głównie muzyka)

smyk256

Rekomendowane odpowiedzi

Głośniki: pomieszczenie ma 7x7, ale przestrzeń przeznaczona na kd to tylko 2,5x7 czyli rozstaw frontów to max. 2,5m.

Niestety nie mam możliwości dokonania odsłuchu, dlatego muszę zdać się na Wasze opinie. Potrzebuję zestawu głośników 5.0, jednak najbardziej zależy mi dobrych frontach, ponieważ materiał, który będzie w 70% odtwarzany to muzyka w postaci koncertów na płytach DVD oraz Blu-ray. Do amplitunera będzie podłączony również komputer (materiał w plikach flac, karta ESI Juli@). Oczywiście filmy też będą się zdarzały, ale do tego nie potrzebuję jakiejś specjalnej jakości dźwięku. Chciałbym kupić cały komplet 5.0 aby zachować spójność zestawu. Do tej pory najbardziej skłaniałem się ku zestawom: Roth Oli 3010 oraz droższych Monitor Audio BX5, jako, że kolumny te uważane są za dosyć uniwersalne i polecane do raczej spokojnych brzmień. Muzyka w jakiej się obracam to łagodne klimaty od akustycznego grania po spokojną elektronikę czyli np.z bardziej znanych wykonawców: Massive Attack czy Radiohead.

Amplituner: Jego wybór powinien zależeć od tego jakie głośniki będzie napędzał. Niestety okazuje się, że mój budżetowy Pioneer VSX-323 z niektórymi zestawami po prostu może sobie nie poradzić... Do tego mam wątpliwości co do tego, co ten sprzęt potrafi osiągnąć w stereo. Osobiście skłaniam się do ampli Yamaha V773 choć być może są lepsze rozwiązania.

Bardzo proszę o pomoc w wyborze. Pozdrawiam!

Hej , jeśli masz zamiar wydac te 6 tysi na amplituner i zestaw kolumn 5.0 to nie możesz za bardzo szalec z żadnym z nich , jak możesz dodaj z tysiąc to mam fajne rozwiązanie , ten ampli o którym myślisz jest ok , spokojnie możesz go kupic a ja zaproponuję Ci ciut inne rozwiązanie , które jak ludzie piszą daje lepszy dźwięk mianowicie , kupic tą Yamahę 773 za ok 2,2 - 2,3 tys i wzmaka , np Yamaha A-S 500 za ok 1350 zł i do niego podpiąc kolumny frontowe a sam wzmak do wyjśc pre-out front L i R we wspomnianym przez Ciebie amplitunerze 773 , które jako jedyny w tym przedziale cenowym ma , gdy słuchałbyś stereo to włączony byłby tylko wzmak ( no i źródło oczywiście ) a w czasie koncertów ampli z wpiętymi do niego centralnym i surroundami oraz wzmak z frontami , kolumny , hm , jak wspomniałem nie ma co za bardzo szalec bo ampli , ta Yamaha to ok 2200-2300 zł więc zostałoby ok 3,7 tys, wiec myślę , że dostałbyś w tej kwocie wspominane przez Ciebie zestaw Oli 30 ( ok 3,5 tys) , z MA BX5 będzie problem (cena ok 4,5 tys) , ja zaproponowałbym dołożyc trochę kasy i przyjrzec się jeszcze Monitor Audio ale MR 6+MR2 na surroundach i MR Center zestaw to ok 4 tys, zaproponowałbym Ci też Mission z MX5 na frontach , dobry , mocny , głęboki i dobrze kontrolowany bas, szczegółowe brzmienie ( ok 3,4 tys zestaw 5.0) , oraz KEF i C7 na frontach to ok 4,1 tys za zestaw 5.0 , myśle , że ODSŁUCH MUSI BYC , bo każda kolumna w sensie zestaw gra inaczej i opis ewentualny w necie nie odda brzmienia , które skoryguje Twoje ucho , a to , że np. mi czy innemu koledze się podoba brzmienie tych czy tamtych kolumn nie oznacza , że i Tobie podejdzie . Pozdrowionka .

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, proponowałbym Ci zestaw oparty na amplitunerze Yamaha RX-V773 (http://q21.pl/yamaha-rx-v773.html) lub wyraźnie lepszym dźwiękowo szczególnie w stereo RX-A820 (http://q21.pl/yamaha-rx-a820-aventage.html). Alternatywą w stosunku do amplitunera Yamaha, która szczególnie wyróżni się pozytywnie przy odsłuchach muzyki jest Marantz SR6007 (http://q21.pl/marantz-sr-6007.html).

W kwestii kolumn jeśli lubisz raczej spokojniejsze klimaty, proponowałbym zestaw Indiana Line Nota 555 (http://q21.pl/indiana-line-nota-555.html) lub od razu wersja z subwooferem Nota 5551 (http://q21.pl/indiana-line-nota-5551.html). Oczywiście dobrym pomysłem jest także zestaw oparty na kolumnach Monitor Audio Bx oraz Kef C.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań służę pomocą.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, proponowałbym Ci zestaw oparty na amplitunerze Yamaha RX-V773 (http://q21.pl/yamaha-rx-v773.html) lub wyraźnie lepszym dźwiękowo szczególnie w stereo RX-A820 (http://q21.pl/yamaha-rx-a820-aventage.html). Alternatywą w stosunku do amplitunera Yamaha, która szczególnie wyróżni się pozytywnie przy odsłuchach muzyki jest Marantz SR6007 (http://q21.pl/marantz-sr-6007.html).

W kwestii kolumn jeśli lubisz raczej spokojniejsze klimaty, proponowałbym zestaw Indiana Line Nota 555 (http://q21.pl/indiana-line-nota-555.html) lub od razu wersja z subwooferem Nota 5551 (http://q21.pl/indiana-line-nota-5551.html). Oczywiście dobrym pomysłem jest także zestaw oparty na kolumnach Monitor Audio Bx oraz Kef C.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań służę pomocą..

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Indiana to niewątpliwie dobre głośniki. Tylko czy dadzą wystarczającą ilość basu w pomieszczeniu o pow. ok. 50 m kw. - zresztą podobnie jak proponowane przez autora wątku zestawy Bx lub C znanych producentów.

Yamaha RX-A820 Aventage to niewątpliwie wcale nie najlepszy amplituner, a Marantz SR-6007 nie najlepiej się sprzedaje.

Najlepiej wziąć Indianę + porządny subwoofer. Patrzenie na głośniki tylko pod kątem basu zniszczy radość ze słuchania muzyki.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Słuchanie muzyki bez dobrej podstawy basowej frontów, szczególnie w dużym pomieszczeniu, też niszczy tę radość.

Witam, mam podobny problem. Byłem na odsłuchu sprzętu marantz nr 1504 z głośnikami Dali Lector 6. Grało nawet ładnie, sprzedawca mówił, że to dobry sprzęt. Podłączyliśmy później Klipsch synergy f20, które moim zdaniem zagrały lepiej od tych Dali, ale... Są szpetne czarne i nijakie, więc nie wziąłem. Co polecacie do tego marantza właśnie do 6 tys.?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten link bo na naszych str ( ceneo) nie ma zdjec takich jakie powinny byc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a ten link tylko dlatego , że jest podana cena zestawu Quadral Argentum 09 set

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj już zdjecie takie jakie powinno byc Cabasse Alderney

tu mały test, opinia jak kto woli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tu też zdjecia odpowiada rzeczywistości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , cana fakt , troszkę przekracza budżet ale...

i króciutka opinia

Ukryta Zawartość

oraz opinie z testu i dwóch różnych ludzi i różne opinie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

myślę , że to już w jakimś stopniu naświetli wybór

pozdrowionka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poczytaj też to

ups , podałem Ci propozycje kolumn , które "zabiorą" cały budżet w którym z założenia miał byc i amplituner ,

nie "przeleciałem" temat od początku nie mniej jednak warto zwrócic uwagę na te kolumny , zostań przy tej Yamaszce773 a kolumny , przyjrzyj się tym z mojego pierwszego postu i rozwiazaniu ze wzmacniaczem dla frontów .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.