Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana amplitunera na nowszy model, który?

spyra23

Rekomendowane odpowiedzi

A jakby tak taki duży marmurowy pozłacany znaczek THX doczepić do sprzętu to dopiero zagra... :)

Przy wyborze nie brałbym pod uwagę żadnych znaczków czy temperatury pracy.

Każdy klocek się grzeje przy głośnym słuchaniu, ale jedne bardziej, a inne mniej i na tym koniec.

Na moim prawie 10 letnim ampli. w noc sylwestrową śmiało usmażyłbym jajecznicę i cały czas działa bez zarzutu.

Trudno się z tym nie zgodzić, ale temp. pracy nie powinna być głównym wyznacznikiem wyboru sprzętu.

zgadzam się .Jednak czasem może utrudniac podjęcie decyzji. Położenie w zbyt ciasnym miejscu z niedobrym przewiewem spowoduje że sprzet najprościej nie będzie działał. Więc jak nalezy patrzec na akustyke pomieszcznia tak przy najmniej trzeba mieć na uwadzę taką kwestie.

Sa ludzie którzy zamykaja sprzet w szafkach. :|

Ciągle nikt mi nie odpowiedział na pytanie czy x2000 to taki sam piekarnik jak 2113?

Nie mam jak sprawdzić, a jesli dołożę tych kilka stówek do x2000 i będzie się tak samo nagrzewał to będę żałował ze nie wziąłem 2113 (więcej kasy na nowe głośniki)

Ciągle nikt mi nie odpowiedział na pytanie czy x2000 to taki sam piekarnik jak 2113?

Nie mam jak sprawdzić, a jesli dołożę tych kilka stówek do x2000 i będzie się tak samo nagrzewał to będę żałował ze nie wziąłem 2113 (więcej kasy na nowe głośniki)

Nikt nie bedzie Ci wstanie od pwiedziec na to pytanie. Dlatego że to okazuje sie dopiero w domu. A nikt z nas go nie ma.

Inaczej grzeja sie sprzety w sklepei gdzie stoja na pulce a inaczej w domu osloniete przez rozne rzeczy. Musisz dotrzec do "rozbieranych" zdjęc abydwu urządzeń. Jesli zasilacz jest tak samo blisko płytki HDMI to nie spodziewał ym się "poprawy" w tym kierunku. Jesli jednak rozmieszczenie elementow w X-ach jest inna, to znaczy że producent zauważył problem i starał się go wyeliminować.

Inaczej grzeja sie sprzety w sklepei gdzie stoja na pulce a inaczej w domu osloniete przez rozne rzeczy. Musisz dotrzec do "rozbieranych" zdjęc abydwu urządzeń. Jesli zasilacz jest tak samo blisko płytki HDMI to nie spodziewał ym się "poprawy" w tym kierunku. Jesli jednak rozmieszczenie elementow w X-ach jest inna, to znaczy że producent zauważył problem i starał się go wyeliminować.

Nie czytasz co pisze, juz napisałem ze jeden i drugi amplituner wewnątrz to prawie identyczna konstrukcja, dokładnie takie same rozmieszczenie zasilacz i płyty hdmi.

Wniosek jest taki ze X2000 to nowszy model piekarnik.

Moim zdaniem nie warto dopłacać tylko dla polskiego języka i kilku nie istotnych dla mnie funkcji.

U mnie amplituner stoi w otwartej przestrzeni , poniżej zdjęcie jak to wygląda i mysle ze ma zapewniana bardzo dobra wentylacje, oczywiscie odtwarzacz cd nie bedzie stał na nowym amplitunerze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam 2312 i dość sporo potrafi się zagrzać ale w niczym mi to nie przeszkadza.

Grać dobrze gra w kinie jestem zadowolony, w stereo trochę gorzej ale nie oznacza to że jest do d..y.

Nie raz głośniej słuchałem i jeszcze nigdy się nie wyłączył, tym bardziej że słucham muzyki hardstyle, głośniki to komplet dali conceptów.

Ja jestem z niego zadowolony i raczej nie zanosi się na szybką zmianę.

Tyle co pamiętam to jednym z lepszych konstrukcyjnie ampli denona to seria xx10, nie grzały się a i grały naprawdę dobrze.

Do stereo oczywiście powoli kompletuję sprzęt diy, ale to inny dział.

U mnie amplituner stoi w otwartej przestrzeni , poniżej zdjęcie jak to wygląda i mysle ze ma zapewniana bardzo dobra wentylacje

Jeżeli coś stoi bezpośrednio na amplitunerze to nie jest dobra wentylacja.

Ciepło idzie zawsze do góry, odbija się od przeszkody i wraca do wnętrza amplitunera...

DVD nie bedzie stało na nim jak kolega zaznaczył. Wiec wentylacja bedzie wzorowa.

Ja mam 2312 i dość sporo potrafi się zagrzać ale w niczym mi to nie przeszkadza.

Seria 12 nie posiadała tego "mankamentu"

Seria 12 nie posiadała tego "mankamentu"

Jak położysz u góry blachę to po pół godzinie spokojnie jajecznice zrobisz :-)

Nie wierzysz - zapraszam.

Z tym że 1912 się aż tak nie nagrzewa, pewno dla tego że 2312 pracuje na większym biasie.

Nie twierdze ze się nie nagrzewa, tylko że się nie gasi. Poruszamy tutaj ta sprawę. UŻYTKOWANIE grzejacego się ampli. Seria 12 się grzała i grała a seria 13 jak się dobrze nagrzeje to się gasi.

A to są znaczące różnice. Ampli Onkyo zawsze się grzały i to bardzo. Po parogodzinnym Graniu na 7 kanałów nie dało się dotknąć 905. Pożniej wprowadzili wentylatorki. Po co? Czyżby miały się gasić? Teraz się znowu z tego wycofali o ile dobrze wiem.

Jeżeli coś stoi bezpośrednio na amplitunerze to nie jest dobra wentylacja.

Ciepło idzie zawsze do góry, odbija się od przeszkody i wraca do wnętrza amplitunera...

Pierwsze prawda ale drugie to chyba za szybko pisałeś albo odkryłeś nową fizykę :)

Teraz amplitunery to już prawie komputery. Wentylatorki były sensownym rozwiązaniem ale pewnie usunęli bo za mało audiofilskie. Chociaż widziałem sceny rozbierane z Onkyo 626 to mają jeszcze wentyl. Ale za to w gratisie dali blaszane radiatory :) Co raz gorzej te wszystkie firmy dziadują.

I jak X2000 ? bo już chyba go tam wytarmosiłeś trochę ?:)

Pierwsze prawda ale drugie to chyba za szybko pisałeś albo odkryłeś nową fizykę :)

Pisałem z pełną świadomością.

Proponuję wrócić do szkoły podstawowej jeszcze raz na lekcję fizyki i usiąść w pierwszej, a nie ostatniej ławce.

Spróbuję wytłumaczyć bardziej obrazowo. Powietrze po podgrzaniu powoduje np. unoszenie się balonu.

W kwestii odbijania się i wracania do wnętrza amplitunera to zmierz temp. wnętrza amplitunera z położoną na nim gazetą, a później zdejmij gazetę i również zmierz temp. Wyniki nie będą takie same.

Spróbuje wytłumaczyć bardziej obrazowo. Bo widzę, że nie dość, że jesteś arogantem to gimnazjum będziesz latami kończył.

Jeżeli zakryjesz amplituner szczelnie materiałem o bardzo dobrej przwodności cieplnej a na zewnątrz zapewnisz temperaturę odbioru lub cyrkulację powietrza to czy się w twojej fizyce ciepło będzie odbijało od ściany i wracało? A czy procesor w PC jest zakryty czy odkryty ?

Jeżeli balony się unoszą - to czy dlatego że powietrze odbija się od wewenętrznej ściany i podgrzewa pasażera w koszu ? Czy może dlatego, że jest lżejsze i unosi balon ?

Co do aroganta to zobacz Twój pierwszy wpis w moją stronę, a powie kto naprawdę jest arogantem.

Jeżeli zakryjesz amplituner szczelnie materiałem o bardzo dobrej przwodności cieplnej a na zewnątrz zapewnisz temperaturę odbioru lub cyrkulację powietrza to czy się w twojej fizyce ciepło będzie odbijało od ściany i wracało? A czy procesor w PC jest zakryty czy odkryty ?

Moje wcześniejsze stwierdzenie iż ciepło odbija się i wraca do wnętrza miało zobrazować to że jak się coś postawi na amplitunerze to się bardziej grzeje niż jak nic na nim nie stoi.

W tym przypadku temp. wnętrza amplitunera na jego górze będzie na pewno większa niż na jego spodzie.

Jeżeli tego nie rozumiesz to żadna szkoła już nie pomoże.

Jeżeli balony się unoszą - to czy dlatego że powietrze odbija się od wewenętrznej ściany i podgrzewa pasażera w koszu ? Czy może dlatego, że jest lżejsze i unosi balon ?

Sam potwierdzasz to co ja napisałem. Ciepłe powietrze jest lżejsze, więc się unosi w górę.

Widzę, iż cokolwiek bym nie napisał, to nie zrozumiesz tego. Miłego dnia życzę.

Napisałem bardzo delikatnie i w żartach : ''albo za szybko napisałeś albo ...'' a ty wyskakujesz z ostatnią ławką i ubliżaniem.

Nie miałem zamiaru tego rozwijać - dlatego pisałem o radiatorach i wentylatorach.

Źle to odebrałeś - Strasznie trzeba uważać na tym forum aby kogoś nie urazić.

Witam

Napisze w końcu kilka słów o amplitunerze. .

Amplituner według mnie brzmi, bardzo podobnie do 2113, jeśli nie identycznie.

Brzmi na pewno o niebo lepiej od mojego poprzednika, jest dużo więcej basu ,czego bardzo mi zawsze brakował, wysokie i średnie również dobrze wypadaj, szczególnie wysokie w avr1508 bardzo kłuły w uszy, wręcz było nieznośne brzy głośniejszym słuchaniu, X2000 brzmi bardzo dobrze jak na te klasę sprzętu, mowie oczywiście cały czas o stereo.

w kinie tez jest miła poprawa, testowałem kilka filmów dźwięk głownie DD ,dts 5.0 szczególnie przy oglądaniu filmów przy bardzo niskim poziomie głośności słychać ciekawie efekty, tak jak zapewniał producent. oczywiście po kalibracja przez mikrofon.

Dość mocna wada dla mnie jest dźwięk w stereo po kalibracji, tzn po kalibracji głośniki brzmią dużo lepiej, słychać duzo więcej szczegółowy co mnie na początku powaliło na kolana ze moje stare marketowe kolumny mogą tak dobrze zabrzmieć, jedyna tego wada to bardzo słabiutki bass w stereo, po wyłączeniu audyssey, jest potęga basu, ale cala piękny dźwięk również znika, zostaje tylko dużo więcej basu i nijakie stereo.

Nie jestem jakims wielkim fanem basu i nie muszę go miec bardzo dużo ,tylko na prawdę jest go bardzo mało w stereo z audyssey, a wszytko inne brzmi świetnie.

Gdyby przy włączonej funkcji audyssey, można byłoby podkręcić bas, byłbym w 100% zadowolony z zakupu.

No i jeszcze to nieszczęsne nagrzewanie sie.

X2000 na pewno jest trochę chłodniejszy od 2113 ale i tak jest bardzo ciepły i nie wiem czy słowo ciepły to nie za delikatnie napisane, ale stoi na otwartej przestrzeni i mam nadziej ze nic sie nie będzie dziać.

Przy okazji jak odbierałem amplituner udało mi sie posłuchać w sklepie kilku kolumn w cenie do 1800zł , najbardziej spodobało mi sie brzmienie

Ukryta Zawartość

Ale co do wyboru kolumn to mam jeszcze trochę czasu i założę nowy temat.

Jesli macie jakis pytania to piszcie.

I bardzo dziekuje wszytkim za zainteresowanie tematem i wszystkie rady:)

Ukryta Zawartość

jak widzisz obsługe Denków. To tez byl mankament na tle konkurencji. Choć teraz zrobili ukłon w kieunku rynku polskiego dodając nasze menu

Czy ja wiem czy mankamet, nie podoba mi sie ze obsługa nowych denonów jest aż tak banalna, poprzedni denon był dużo bardziej skomplikowany , co mi sie bardzo podobało, akurat polski menu mi do niczego nie jest potrzebne i tak wole angielskie, bo polskie jest jakieś takie śmieszne:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.