Skocz do zawartości
IGNORED

polaczenie cyfrowe pomiedzy tv Samsung UE40ES6710S a audio interface Saffire pro24

miku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Postanowiłem uporządkować sprzęt, który mam i optymalnie wykorzystać wszystkie elementy.

Musiałem zlikwidować studio (dzieci potrzebują pokoju)

Więc chce wszystko przenieść do salonu. I tu potrzebuję waszej pomocy.

Poniżej lista sprzętu, który mam i który muszę polączyc razem.

Telewizor Samsung UE40ES6710S

Audio interface fosucrite Saffire pro 24

Macbook pro (rocznik 2010)

Glośniki DIY na Jordan JX92s

Monobloki na lampach GM70

Za źródla sluza: Laptop, CD, Gramofon DYI, okazjonalnie radio analogowe)

Mój problem polega na tym, że chcialbym połączyc kablem cyfrowym dźwięk z telewizora do saffire pro 24,

Następnie źwięk podany by był na monobloki. W telewizorze jest optical out a w saffire optical in.

Problem polega na tym, że za chiny ludowe nie mogę tego ogarnąć i nie wiem jak to ustawić, żeby z telewizora sygnał szedł cyfrowo do saffire i żeby saffire "widział" ten sygnał a następnie konwertował na analogowy do wzmaków.

Wpinam kabel cyfrowy do tv, świeci się, czyli telewizor "widzi"kabel, następnie wpinam do saffire.

Nie wiem jak ustawić tv i saffire, żeby ten sygnał był konwertowany na analogowy i wysyłany na wzmacniacze.

Mam jeszcze kilka innych pytań, jednak to jest kluczowe, i będę szczerze wdzięczny za wsparcie.

Jakby, ktoś się zastanawiał, czy już googlowałem temat, to tak. Urodziło mi się dwoje dzieci, więc nie mam możliwości siedzenia i zgłębiania tematu całymi godzinami, ale już poświęciłem sporo czasu na próbę znalezienia rozwiązania.

Ponieważ nie przyniosło to konkretnych rezultatów, postanowiłem zwrócic się do forumowiczów o pomoc, za ktorą z góry dziekuję.

żeby z telewizora sygnał szedł cyfrowo

Sprawdź w ustawieniach TV,czy masz sygnał cyfrowy PCM ustawiony (taki podaje się do przetworników stereo).

Patrząc na Saffire pro24 ma ono wejście optyczne,jednak jest ono dedykowane do ADAT 8 kanałowego (w/g sugestii producenta),trzeba jednak w menu wybrać wejście (coaksjalne 3 lub optyczne 4),może trzeba je włączyć z menu ekranowego Saffire ?

Pisze na podstawie tego co znalazłem w google :)

Mam tak Samsunga też podpiętego i wiem że jest w menu możliwość wyłączenia wyjścia audio optycznego, sprawdź to na początku. Mój Samsung nie wyjścia coaxialnego

Jak najbardziej,cały czas mówimy o wyjsciu optycznym w TV i wejściu optycznym w Saffire !

Samsungi mają tylko optyki.

pamiętam w jakimś starym samsungu 50' trzeba było ustawić w menu wyjście

było: nic, PCM, DTS 24/48

jak było nic to chyba też świecił

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.