Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina domowego

Pax_8o

Rekomendowane odpowiedzi

LFE IN nie posiadam . Nie ma różnicy czy podpinam do left/right ? Max mam 150 Hz to ustawie na połowę tak jak piszesz 70-80 Hz . Gotowość miałem na auto muszę to zmienić . Przesunięcie fazy ? Ale jak to działa przecież to nie urządzenie trójfazowe .... chodzi o zmianę biegunowości ?

LFE IN nie posiadam . Nie ma różnicy czy podpinam do left/right ? Max mam 150 Hz to ustawie na połowę tak jak piszesz 70-80 Hz . Gotowość miałem na auto muszę to zmienić . Przesunięcie fazy ? Ale jak to działa przecież to nie urządzenie trójfazowe .... chodzi o zmianę biegunowości ?

Dokładnie, nie będzie różnicy czy podepniesz pod lewy czy prawy.

Łopatologicznie chodzi o to żeby membrana w subwoorze nie szła do przodu jak w kolumnie frontowej idzie do tyłu i na odwrót.

Chyba właśnie można to nazwać niejako zmianą biegunowości.

Więc powinno się ustawiać na 180 . Tylko nie rozumiem jaki to ma sens ... Zawsze podpina się głośniki prawidłowo żeby membrana była wypychana zmiana biegunowości pogarsza jakość dźwięku itd (przynajmniej tak słyszałem) . Jeśli sub ma być podpięty odwrotnie to nie lepiej standardowo tak je montować tylko musi być przełącznik ?

Więc powinno się ustawiać na 180 . Tylko nie rozumiem jaki to ma sens ... Zawsze podpina się głośniki prawidłowo żeby membrana była wypychana zmiana biegunowości pogarsza jakość dźwięku itd (przynajmniej tak słyszałem) . Jeśli sub ma być podpięty odwrotnie to nie lepiej standardowo tak je montować tylko musi być przełącznik ?

Przeczytaj, pozwole sobie zacytować:

"Wszechkierunkowość promieniowania fal niskich częstotliwości nie jest wystarczającym warunkiem prawidłowego współdziałania subwoofera z głośnikami głównymi. Założenie wszechkierunkowego promieniowania jest bowiem spełnione już w zakresie około 300Hz, ale działanie systemu subwoofer - satelity z częstotliwością podziału w tym zakresie jest słabe, akustyczna integracja poszczególnych zakresów nie jest właściwa.

Problem ten wynika z zależności fazowych między poszczególnymi głośnikami, współpracującymi w przetwarzaniu całego pasma akustycznego. W zespole głośnikowym głośniki działają w określonej konfiguracji elektryczno- mechanicznej, tak aby w zakresach częstotliwości podziału promieniowały w fazach zgodnych. Długość fali 300Hz wynosi około 115cm, to znacznie więcej, niż średnica membrany nawet bardzo dużego głośnika nisko- tonowego (stąd spełniony jest warunek promieniowania fali kulistej), ale 1/2 tej fali to już tylko około 58cm, a na takim dystansie następuje więc przesunięcie fazy o 180º. Oznacza to, że przy częstotliwości podziału 300Hz, przesunięcie subwoofera do przodu lub do tyłu, względem głośników satelitarnych i słuchacza, wywołuje przesunięcie fazy o 180º w zakresie, w którym obydwie części systemu powinny zgodnie współpracować.

Choć możemy znaleźć wiele miejsc, w których będzie pracował prawidłowo (współdziałanie z głośnikami satelitarnymi odbywać się będzie w zgodnej fazie z punktu widzenia słuchacza), to ustawienie subwoofera nie jest zupełnie dowolne. Niedogodność tę możemy zmniejszać, a swobodę ustawienia subwoofera zwiększać, gdy obniżymy częstotliwość podziału (współdziałające fale będą znacznie dłuższe, i trudniej będzie o szkodliwe przesunięcia fazowe, na przykład 1/2 fali 100Hz ma już długość około 1,7m). Można też zawsze odwrócić fazę subwoofera, nawet jeżeli nie ma specjalnego przełącznika lub układu przesuwnika fazy, przez zamianę miejscami przewodów doprowadzających sygnał sterujący. Nie jest to więc problem nierozwiązywalny, ale wskazane są eksperymenty z ustawieniem i sposobem podłączenia."

Chodzi poprostu o to, że regulacja fazy pozwala nam ustawić subwoofer względem rozstawienia , rozmieszczenia mebli i wielkosci pokoju. Robimy to na własny słuch. Bas nie może być zbyt buczący.

Proponuję do suba z wejściem Line L/R kabel typu "Y" (igrek) , będzie różnica , usłyszysz ją przy cichszym słuchaniu , np.wieczorem , ustawienie Crossover , odcięcie , musisz popróbowac sam i dobrac do własnych upodobań w czasie słuchania czy oglądania filmu czy koncertu , myślę , że gdy zejdziesz najnizej i podniesiesz jakiś 1-2 cm ponad minimum będzie dobrze , nie za wysoko bo gdy miałem tego większego w domu i ustawiłem za wysoko to dźwiek był nie za bardzo ciekawy ,nie na połowę bo kolumny nawet ładnie dają na basie więc nie potrzeba "wchodzic" na częstotliośc kolumn subwoferem , on ma dac pasmo , które nie przenosi kolumna , po co dublowac , fazę zostaw narazie na "0" (zero) i w czasie słuchania gdy będzie coś nie tak , gdy bas będzie nie taki jak powinien byc , np buczy to popróbuj zmienic na "180" , jednak zanim to zrobisz posłuchaj różnych gatunków czy wszędzie tak jest z basem , znaczy coś nie tak , czy tylko na jakimś utworze,

w czasie kalibracji , nie wiem jak miałeś ustawione pokrętło głośności w subie , ustaw jak najciszej , kolega gdy robił autokalibracje ustawiło mu w setupie w ampli głośnośc suba na minus kilka , gdy powtórzył z minimalnym ustawieniem głośności suba było lepiej , wtedy głośnośc potencjometrem w subie na max 11.00 ale przy połączeniu kablem Y , uwierz , warto wydac kilka stów ,

jeśli chodzi o dźwięk kolumn , jeślimasz za mało któregoś przedziału masz w setupie korektor , możesz podbic każdą częstotliwośc tylko nie wiem czy przy kalibracji jest on dostępny , czy tylko przy manualnym ustawieniu kolumn

to jaki wkońcu wziąłeś do zestawu subwofer , ten większy?

Wziąłem ten mniejszy tamten był zdecydowanie za duży :) świetnie gra :) Dekodery dźwięku (Dolby Digital Plus, Dolby Pro Logic IIz, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, THX Select 2 Plus) należy jakoś dobierać do materiału który się słucha ?? Nigdy się wcześniej w to nie zagłębiałem :/ . Co do kabla HDMi to jednak są jakieś różnice nie wiem czy chodzi o przepustowość czy co :/ Kupiłem ostatnio kabel 1.4 z przepustowością 10,2 Gbps podpiąłem nim PC z TV . Zauważyłem że obraz przestał zamulać :) wcześniej na starym kablu zdarzało się że obraz tak jakby spowalniał na pulpicie nie wiem czym to było spowodowane teraz problem nie występuje

Suba ustawiło mi na -6 ale można zmienić w każdej chwili ustawiłem na 0 . Za jakiś czas kupię kabel . Znalazłem dość tani a wygląda przynajmniej na zdjęciu na bardzo dobry kabel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Mógłby mi ktoś przybliżyć sprawę z dekoderami dźwięku bo nie wiem jak mam to ustawiać ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Suba ustawiło mi na -6 ale można zmienić w każdej chwili ustawiłem na 0 . Za jakiś czas kupię kabel . Znalazłem dość tani a wygląda przynajmniej na zdjęciu na bardzo dobry kabel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Mógłby mi ktoś przybliżyć sprawę z dekoderami dźwięku bo nie wiem jak mam to ustawiać ??

Co do dekoderów dźwięku które wymieniłeś((Dolby Digital Plus, Dolby Pro Logic IIz, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, THX Select 2 Plus)

Większość dziś powstających filmów i wypuszczanych na bluray

posiada ścieżkę dźwiękową kodowaną w formacie DTS-HD Master Audio,Dolby True Hd, Dolby Digital Plus.

Oczywiście nie posiadając odpowiedniego dekodera w amplitunerze możemy jeszcze włączyć zwykły dolby digital.

Najczęściej będzie to ścieżka dźwiękowa z polskim lektorem.

Wszelkie odstępstwa czyli np. Dolby Pro Logic czy THX Select 2 Plus które podałeś,

są to wymysły producentów danego modelu amplitunera.(THX to wogóle pewien standard kinowy).

Mieszają one poprostu w ustawieniach ampa, equalizerze i zmieniają niejako brzmienie.

THX np. ma nam dać "odczucie bycia w sali kinowej" zwiększa odczucie przestrzeni.

Gdy mamy oryginalną ścieżkę dźwiękową w DTS-HD Master Audio i chcemy obejrzeć film pod względem brzmienia

tak jak został nagrany zostawiamy na ampie włączony dekoder DTS-HD Master Audio.

Odpowiadam na jeszcze jedno pytanie-"należy jakoś dobierać do materiału który się słucha ?? Nigdy się wcześniej w to nie zagłębiałem :/ "

Oczywiście możesz zawsze kombinować, zmieniać tryby

i szukać tego przy którym brzmienie najbardziej Ci odpowiada.

Z reguły jednak jest tak, że najlepiej nie przestawiać i używać takich dekoderów w jakich ścieżka dźwiękowa jest zakodowana.

Kodowanie różni się przepustowością a co za tym idzie jakością dźwięku:

Dolby Digital Plus – przepływ danych wynosi 6 Mb/s

– Dolby TrueHD (5.1, 7.1) – przepływ danych wynosi 18 Mb/s

– DTS-HD Master Audio (5.1, 7.1) – przepływ danych wynosi 24,5 Mb/s

Ukryta Zawartość

dekodery ustaw na auto i ampli sam ustawi odpowiedni dekoder w zależności od tego jaki dźwięk pojawi się na wejściu i będziesz miał z głowy jaki dekoder ustawic do czego i to jest w sumie najlepsze rozwiązanie .

Jeśli chciałbyś miec w domu dźwięk certyfikowany THX-em musiałyby byc spełnione pewne warunki , po pierwsze odpowiednie kolumny , odpowiednie pomieszczenie lub pomieszczenie odpowiednio przystosowane do certyfikatu ,odpowiednie źródło odtwarzania itd itd niestety nie za taką kasę .

Warto ryzykować z tańszym kablem Y

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem kilka któryś z tych polecacie ? A może wystarczy taka przejściówka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

Czyli można auto ? Jeszcze tego nie znalazłem ... to byłoby najlepsze rozwiązanie jeśli takie amplituner posiada :/ muszę poczytać instrukcję dobrze że jest PL :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisałem odnośnie kabla typu Y , że warto wydac kilka stów , przesada , wystarczy te 170 zł za 5-cio metrowy kabel jesli takiej długości byłby Ci potrzebny , nie kilka stów .

Ale w jakim celu stosować kabel typu Y ? Przecież to nie ma kompletnie sensu w przypadku amplitunera kina domowego i sygnału LFE. Co najwyżej sub zagra głośniej, nic poza tym. Podwójne wejście RCA w subie wykorzystuje się w stereo, przy podłączeniu sygnału stereo (nie LFE) czyli np biorąc sygnał z pre outu dla kanałów frontowych.

On w swoim subie nie ma wejscia LFE , podłączony w taki sposób sub szybciej się wzbudza , sam to przetestowałem właśnie na subie STX-a wiec wiem , że to dużo daje szczególnie gdy słucha sie/oglada ciszej , przy połączeniu pojedynczym RCA i ustawieniu na ok 11.00 potencjometr głośności i cichym słuchaniu/oglądaniu suba wogóle nie było słychac musiałem wiec podchodzic i podgłaśniac a gdy później słuchałem głosniej z kolei podchodzic i ściszac bo było kiepsko z głosnością poza połowę a przy takim samym ustawieniu głośności w subie ale połączeniu "igrekiem" było całkiem inaczej , o wiele lepiej , moze faktycznie chodzi tylko o jego głośniejsze granie ale czy to z kolei nie wiąże się z mocniejszym sygnałem a co za tym z kolei idzie szybszym wzbudzaniu się suba więc nie wiem czy nie ma to sensu , nie trzeba było biegac i sciszac i podgłaśniac , to jest bez sensu .

Ten pierwszy z Pro Linka jest ok , spokojnie możesz kupowac . Żadnych przejściówek.

Ampli na pewno ma automatyczny wybór dekoderów tylko musisz tego poszukac w menu i uaktywnic.

On w swoim subie nie ma wejscia LFE , podłączony w taki sposób sub szybciej się wzbudza , sam to przetestowałem właśnie na subie STX-a wiec wiem , że to dużo daje szczególnie gdy słucha sie/oglada ciszej , przy połączeniu pojedynczym RCA i ustawieniu na ok 11.00 potencjometr głośności i cichym słuchaniu/oglądaniu suba wogóle nie było słychac musiałem wiec podchodzic i podgłaśniac a gdy później słuchałem głosniej z kolei podchodzic i ściszac bo było kiepsko z głosnością poza połowę a przy takim samym ustawieniu głośności w subie ale połączeniu "igrekiem" było całkiem inaczej , o wiele lepiej , moze faktycznie chodzi tylko o jego głośniejsze granie ale czy to z kolei nie wiąże się z mocniejszym sygnałem a co za tym z kolei idzie szybszym wzbudzaniu się suba więc nie wiem czy nie ma to sensu , nie trzeba było biegac i sciszac i podgłaśniac , to jest bez sensu .

Sub zagra głośniej po prostu, ale nie ma to nic wspólnego z jakością czy charakterem basu. Jest dokładnie tak samo ;)

Na plus, że przy połączeniu typu Y sub może mieć większą czułość przy wybudzaniu ze stanu uśpienia (który odradzam, choć niektóre suby wiem, że mają tylko OFF lub standby).

Na plus, że przy połączeniu typu Y sub może mieć większą czułość przy wybudzaniu ze stanu uśpienia (który odradzam,

dlaczego odradzasz

Sub zagra głośniej po prostu, ale nie ma to nic wspólnego z jakością czy charakterem basu. Jest dokładnie tak samo ;)

ja nie twierdziłem , że jest lepszy dźwięk, tylko , że szybciej się wzbudza i lepiej go słychac przy cichszym słuchaniu , nie trzeba dzieki temu biegac i podgłaśniac i ściszac .

dlaczego odradzasz

Nie odradzam.

ja nie twierdziłem , że jest lepszy dźwięk, tylko , że szybciej się wzbudza i lepiej go słychac przy cichszym słuchaniu , nie trzeba dzieki temu biegac i podgłaśniac i ściszac .

??

Przecież jak zrobisz głośniej od razu, to też go lepiej będzie słychać. To chyba normalne. Kabel Y jest dobry na problemy z trybem standby, nic poza tym. Bo dźwiękowo dokładnie ten sam efekt uzyskasz podgłaszając subwoofer w amplitunerze lub w nim samym.

don widac nie czytałeś wcześniejszych moich postów w którymś z nich pisałem , że dźwięk z potencjometrem powyżej połowy jest nieciekawy gdy słuchamy trochę głośniej a tak by musiałby byc ustawiony przy cichym słuchaniu , dlatego musi byc ustawiony przed połową ok 11.00 , przy takim ustawieniu potencjometru przy cichym słuchaniu prawie wogóle go nie słychac więc podgłośnienie go potencjometrem da tylko to , że będzie trzeba biegac i podgłaśniac i ściszac a przy podłączeniu "igrekiem" przy ustawieniu potencjometru ok 11.00 jest na tyle głośniej , że sub się już odzywa a nie trzeba ściszac przy mocniejszej głośnosci gdzie sub zacznie wydawac z siebie nieciekawe dźwięki przy ustawieniu potencjometru powyzej połowy , ok 13.00 lub dalej .

Na plus, że przy połączeniu typu Y sub może mieć większą czułość przy wybudzaniu ze stanu uśpienia (który odradzam, choć niektóre suby wiem, że mają tylko OFF lub standby)

może ja źle to zrozumiałem , może chodziło Ci o kabel Y , że to jego odradzasz , ok

Dlaczego po podłączeniu PC przez kabel optyczny w ustawieniach mam dźwięk 2-kanałowy (amplituner podobnie Input 2.0ch ) ??? Możliwe że wyjście optyczne na karcie dźwiękowej jest tylko stereo ???

Przez HDMI z grafiki mogę skonfigurować 5.1 przez kabel optyczny nie mam możliwości konfiguracji ustawia stereo . Po podłączeniu PC do TV kablem HDMI i przełączeniu dźwięku na amplituner również tylko stereo :/ nie rozumiem dlaczego tak jest

wymieniaj , ale to będzie jeden kabel znaczy jednej długości , każda przedłużka pogarsza jakośc , dlaczego od razu nie kupiłes dłuższego ,

w czym ustawia to stereo po optyku , w ampli ? jeśli na wyświetlaczu amplitunera pokazuje wejście sygnału stereo to taki Ci wychodzi z kompa wiec w kompie albo w odtwarzaczu na którym oglądasz filmy lub w ustawieniach karty dźwiękowej musisz ustawic pcm albo i tu i tu (karta ,odtwarzacz) ,

bo tv widac wypuszcza tylko stereo .

A z czego ten optyk wychodzi , z karty dźwiekowej czy z płyty głównej , ale przecież i tak masz ustawienia po zainstalowaniu sterowników .

Użytkownik don111 dnia 04.11.2013 - 21:13 napisał

Na plus, że przy połączeniu typu Y sub może mieć większą czułość przy wybudzaniu ze stanu uśpienia (który odradzam, choć niektóre suby wiem, że mają tylko OFF lub standby)

może ja źle to zrozumiałem , może chodziło Ci o kabel Y , że to jego odradzasz , ok

Odradzam generalnie jedynie tryb stand-by w subwooferze, przy filmach.

Czasem się zdarza, że jest cisza przez połowę filmu a jak się coś wydarzy to sub załączy się dopiero w połowie efektu dźwiękowego :)

don widac nie czytałeś wcześniejszych moich postów w którymś z nich pisałem , że dźwięk z potencjometrem powyżej połowy jest nieciekawy gdy słuchamy trochę głośniej a tak by musiałby byc ustawiony przy cichym słuchaniu , dlatego musi byc ustawiony przed połową ok 11.00 , przy takim ustawieniu potencjometru przy cichym słuchaniu prawie wogóle go nie słychac więc podgłośnienie go potencjometrem da tylko to , że będzie trzeba biegac i podgłaśniac i ściszac a przy podłączeniu "igrekiem" przy ustawieniu potencjometru ok 11.00 jest na tyle głośniej , że sub się już odzywa a nie trzeba ściszac przy mocniejszej głośnosci gdzie sub zacznie wydawac z siebie nieciekawe dźwięki przy ustawieniu potencjometru powyzej połowy , ok 13.00 lub dalej .

Ja nic takiego nie zaobserwowałem w innych subwooferach, aby głośność potencjometru miała wpływ na jakość dźwięku. Myślę, że jeśli podgłaszasz i ściszasz cały czas to bym szukał problemu w poziomie sygnału wejściowego. Czyli jeśli podłączasz kilka źródeł (i przełączasz się między nimi) to możliwe że masz ustawione różne (i do tego zbyt niskie) poziomy wzmocnienia w amplitunerze (jest np osobne pod samo Dolby Digital, osobne wzmocnienie suba jako kolumny - różne w zależności od źródła sygnału i typu sygnału np stereo, dolby, multichannel stereo).

Czy ja piszę niejasno , słuchałeś tego suba z STX , bo ja tak , miałem go ponad miesiąc w domu , piszę , że gdy dam potencjometrem głośniej znaczy za połowę (2-ga,3-cia bo bez kabla Y tak gdzieś musiało byc zeby go było słychac przy cichym słuchaniu) i wyskoczy jakaś "ostra"akcja gdzie sub będzie musiał się odezwac to dźwięk jest nieciekawy , jakby głośnik nie wyrabiał , czy ja mam znowu po kolei tłumaczyc o co chodzi , pewnie , że głośnośc ma wpływ na jakośc dźwieku , gdy dasz za głośno w subie i do tego zapodasz mocy z ampla/podgłośnisz to jest nieciekawie przynajmniej na tym tak było , cały czas testowałem go na jednym źródle - odtw.blu-ray i w niektórych przypadkach na jednej scenie raz z kablem Y a raz pojedynczym RCA na jednakowym ustawieniu głośności na ampli i na Y było o wiele lepiej w sensie że przy cichym słuchaniu nie trzeba było podgłaśniac w subie żeby go było słychac pońjał ili niet :)

Czyli jeśli podłączasz kilka źródeł (i przełączasz się między nimi) to możliwe że masz ustawione różne (i do tego zbyt niskie) poziomy wzmocnienia w amplitunerze (jest np osobne pod samo Dolby Digital, osobne wzmocnienie suba jako kolumny - różne w zależności od źródła sygnału i typu sygnału np stereo, dolby, multichannel stereo).

dzięki za wyjaśnienie ale to wiedziałem od kilkunastu lat widac że to ja źle tłumaczę ,

próbowałes rozkrecic suba ponad połowę ( 2/3 lub 3/4-te mocy) samego suba tak ustawic i posłuchac głosniej jakiś dobry znaczy z dobrymi efektami film z dobrym dźwiękiem HD Master lub coś w tym stylu , jak będzie zachowywał się sam głośnik w subie , no chyba , że masz jakąś porządną maszynę to nie powinna miec z tym problemów choc różnie to bywa , mogą byc słyszalne zniekształcenia dźwięku spowodowane niewyróbką głośnika ,

pozdrowionka .

Adek, bez złośliwości, pomijając sens wypowiedzi to takiego bełkotu nie da się czytać...

Wracając do tematu - miałem styczność z normalnymi subwooferami, nie z tym wytworem STXa, może dlatego wszystko było w zupełnym porządku, niezależnie od wzmocnienia w samym subwooferze. Zawsze podłączone kablem mono.

Bo myślałem ż

wymieniaj , ale to będzie jeden kabel znaczy jednej długości , każda przedłużka pogarsza jakośc , dlaczego od razu nie kupiłes dłuższego ,

w czym ustawia to stereo po optyku , w ampli ? jeśli na wyświetlaczu amplitunera pokazuje wejście sygnału stereo to taki Ci wychodzi z kompa wiec w kompie albo w odtwarzaczu na którym oglądasz filmy lub w ustawieniach karty dźwiękowej musisz ustawic pcm albo i tu i tu (karta ,odtwarzacz) ,

bo tv widac wypuszcza tylko stereo .

A z czego ten optyk wychodzi , z karty dźwiekowej czy z płyty głównej , ale przecież i tak masz ustawienia po zainstalowaniu sterowników .

Bo myślałem że tyle wystarczy trochę się przeliczyłem :P a dźwięku 5.1 przez optyczny nie będę miał :/ jedynie w filmach ... co innego przez hdmi :) więc optyczny mogę sprzedać jeśli ktoś potrzebuje
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.