Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z monoblokami Phast

paradygmat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kupiłem używane monobloki Phast (z diabełkami). Po podłączeniu grały 5min, później jeden zaczął delikatnie "pukać" w głośnik i przestał grać.

Po wyłączeniu i włączeniu taka sama sytuacja, pograł kilka minut i przestał. Lampy się świecą a nie gra. Nie chciałbym ich zwracać, bo jak grały, to porządnie.

W związku z tym mam pytanie, czy mogę coś poprawić bądź sprawdzić we własnym zakresie?

Wolałbym oddać je na przegląd komuś kto ma z nimi pewne doświadczenie, jeżeli jest ktoś taki z okolic Warszawy, proszę o kontakt tu lub przez PW.

https://www.audiostereo.pl/topic/106683-problem-z-monoblokami-phast/

Odszukaj użytkownika masza1968 on ma kontakt z konstruktorem. Może będzie w stanie Ci pomóc.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Jaki masz przedwzmacniacz?

Tranzystorowy - Abrahamsen, ale problem dotyczy jednego monobloka, więc to chyba nie to. Może obciążenie jest za duże, bo to krowiaste Thiele, ale nie słuchałem głośno.

Gość

(Konto usunięte)

O pre pytałem bo ostatnio znajomy myślał, że jest coś nie w porządku z jednym z kanałów końcówki mocy PhaSt'a (też na diabełkach). Okazało się, że to pre szwankuje. Objawy były podobne - jeden kanał padał. Znajomy też ma Thiel.

W samych monoblokach raczej nie ma czemu się zepsuć. Maciek dobrze radzi: sprawdź lampy. Spróbuj zamieć diabełki miejscami (z prawego monobloku do lewego). Jeżeli nic się nie zmieni to spróbuj zamieć lampki sterujące.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Spróbuj zamieć diabełki miejscami (z prawego monobloku do lewego). Jeżeli nic się nie zmieni to spróbuj zamieć lampki sterujące.

I żeby wyeliminować pre to zamienić połączenia pre monoblok. Lewy do prawego i odwrotnie.

Po kolei:)

Pre jest OK, działa z końcówką tranzystorową bez problemu.

Dostałem drugi komplet diabełków, wymieniłem i efekt jest ten sam.

Lampek sterujących nie dotykałem.

paradygmat,

tak z ciekawości: masz jakąś gwarancję na to? Albo producent pomaga w takich sytuacjach (okres pogwarancyjny)? Ktoś dobrze wyżej poradził, może warto się skontaktować z producentem. Z pewnością Ci pomoże. Jestem ciekawy jak rozwiążesz ten problem - co się konkretnie stało.

• 2 tygodnie później...

Dzięki kolegom z forum dostałem kontakt do p.Waldka, którego serdecznie pozdrawiam. Bez zbędnych badań orzekł, że padł diabełek. Spróbowałem jeszcze raz je pozmieniać i wszystko jest OK.

Zbieg okoliczności, że z dwóch par diabełków, do tego samego monobloka wybrałem dwie uszkodzone. Dziękuję kolegom za pomoc i proszę o namiar na jakiś sklep/osobę gdzie mogę kupić zapasowe diabełki.

Widac Pan Waldek zna sie na rzeczy:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.