Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wzmacniacza do Tannoy M2

deozx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

stanąłem przed koniecznością wymiany wzmacniacza. Obecna budżetówka (Denon pma-360) już nie domaga. Balance nie działa, regulacja bass, treble również a do tego przy cichym odsłuchu mam wrażenie że jeden z głośników gra znacznie ciszej. Im głośniej tym robi się lepiej jednak są momenty na skali potencjometru gdy jeden z głośników znów zaczyna grać wyraźnie ciszej. Czy warto go reanimować czy lepiej coś kupić ? Zrobiłem wstępny research i wybrałem kilka wzmaków, co o nich sądzicie ?

Cyrus One

Rotel 920,921,931,am,bx itp.

Marantz 1050,1060,1090

Cambridge audio Azur 640A

Ceny dość mocno się wachają bo od 450 do 900 PLN. Oczywiście wolałbym wydać jak najmniej jednak jeżeli różnice w jakości są duże to sprawę przemyślę i może wyłuskam jeszcze trochę grosza. Nie znam się zbytnio na temacie dlatego proszę o pomoc. Słucham głównie rocka, zestaw podpięty jest pod PC (Audiotrak Prodigy HD2) i obecnie stoi w pokoju ~11 m2 natomiast docelowo będzie w pokoju znacznie większym.

Może warto zainteresować się też jakimś DIY ?

https://www.audiostereo.pl/topic/106731-wymiana-wzmacniacza-do-tannoy-m2/

Jeśli chcesz wydać jak najmniej to Rotele serii 9xx to dobry trop. Sprawdzą się dobrze w rocku i z tannoyami.

Jeśli chcesz wydać jak najmniej to Rotele serii 9xx to dobry trop. Sprawdzą się dobrze w rocku i z tannoyami.

Z tanich a dobrych rozwiązań to jeszcze Pioneer A-400X

Oba Cyrusy miałem. Cyrus III, to chyba najmniej udany wzmacniacz tej firmy - gra tragicznie. Cyrus One ma 25 W macy. Nie jest prawdą, że Tannoy M2 zagra z każdym wzmacniaczem. Zagra, ale słabo. Te kolumny (także M1) potrzebują bardzo dużo prądu i wtedy pojawia się detaliczność i zwarty rytm. Znajdź jakiś bardzo mocny wzmacniacz z dawnego okresu, gdy duże firmy produkowały sprzęt stereo. Model z góry katalogu ma szansę zagrać na miarę możliwości tych kolumn.

Rotel jest ok., ale najlepiej dzielony. Sama moc, to oczywiście nie wszystko, ale minimum jest gdzieś tak ze 100 W wzmacniacz. Wbrew pozorom to trudne kolumny. Na wystawie wiele lat temu sam Ken Ishiwata połączył je z najwyższymi modelami Marantza. Mezalians cenowy, ale dźwięk bardzo dobry. Pozostaje Ci zrobić to samo, tylko taniej.

Dzięki za porady, osobiście przeczytałem pare pozytywnych opinii o cyrus'ach ale odstrasza mnie trochęcena i ich wygląd...chyba zostanę przy Rotelu, co powiecie o modelu Ra 1212 ?

Oba Cyrusy miałem. Cyrus III, to chyba najmniej udany wzmacniacz tej firmy - gra tragicznie. Cyrus One ma 25 W macy. Nie jest prawdą, że Tannoy M2 zagra z każdym wzmacniaczem. Zagra, ale słabo. Te kolumny (także M1) potrzebują bardzo dużo prądu i wtedy pojawia się detaliczność i zwarty rytm. Znajdź jakiś bardzo mocny wzmacniacz z dawnego okresu, gdy duże firmy produkowały sprzęt stereo. Model z góry katalogu ma szansę zagrać na miarę możliwości tych kolumn.

Rotel jest ok., ale najlepiej dzielony. Sama moc, to oczywiście nie wszystko, ale minimum jest gdzieś tak ze 100 W wzmacniacz. Wbrew pozorom to trudne kolumny. Na wystawie wiele lat temu sam Ken Ishiwata połączył je z najwyższymi modelami Marantza. Mezalians cenowy, ale dźwięk bardzo dobry. Pozostaje Ci zrobić to samo, tylko taniej.

Jedna pałka za dużo. Chodziło o Cyrus II najlepiej z PSX.Rzecz w wydajności prądowej niż mocy, czyż nie tak?

Cyrus Two i koniecznie z PSX - bardzo dobry wzmacniacz. Też miałem :-)

Wymieniłem go na nowszą "trójkę" :( Chyba najgorsze posunięcie w moim sprzętowym życiu.

Jak na obecne czasy, to dwójce będzie nieco brakować blasku w górze pasma, a tego trzeba Tannoyom. Energetyczność genialna do muzyki rockowej, czyli pozostaje kwestia repertuaru. No i trzeba pamiętać, że tutaj jest brak pilota. Alternatywa w postaci japończyka tan komfort powinna mieć w cenie.

I chyba bym jednak szukał większej mocy, niż oferuje Cyrus Two. Sterowałem Tannoy najwyższym ampli JVC z serii Digifine (o ile dobrze pamiętam) i było lepiej, niż z podłogówkami Monitor Audio za 7,5 tysiąca zł. Ale z tego ampli, to był wielki kloc z trzema wyświetlaczami. Jak się okazało równie okazała była jego jakość. Niby zestaw do wzmocnenia TV, a dał w swoim czasie do myślenia. Monitor Audio oczywiście sprzedałem.

Jeżeli wstawisz M2 do pokoju znacznie większego to żaden wzmacniacz Ci nie pomoże. Owszem,zagra to jakoś. Ale dźwięk będzie bez masy,podstawy. Mam M2,5 w pokoju 16m2 i ledwo dają radę. Tzn według mojej oceny. Słuchając Twojego rodzaju muzyki i zmieniając pokój na większy,zmieniłbym również kolumny.

Cyrus III, to chyba najmniej udany wzmacniacz tej firmy - gra tragicznie. Cyrus One ma 25 W mac

Posiadałem kiedyś Cyrusa One i powiem ci szczerze niby ma on 25W ale gra jak by miał jakieś 50W na kanał według mnie jest to jeden z lepszych wzmacniaczy jakie miałem, dodam jeszcze ze miałem jego spiętego z kolumnami Tannoy M3 oraz Usher S-520 w obu przypadkach na pewno nie narzekałem na brak mocy.

Ps, wzmacniacz wygląda faktycznie jak pudełko po butach ale za to dźwięk jaki prezentuję jest na bardzo wysokim poziomie i myślę że z kolumnami M2 raczej ładnie się zgra ale wybór należy do kolegi.

Ja ten wzmacniacz miałem przez prawie 10 lat (gdy on plus odtwarzacz cd plus kolumny stanowiło łącznie cenę "malucha" - uwaga dla młodszych: to taki samochód) i przez ten czas połączyłem go pewnie z 30 różnymi kolumnami. Pomijając, że na dzisiejsze czasy nie jest rewelacyjny, to chcąc mieć frajdę ze słuchania (cel: realizm) gałka często przekraczała godzinę 12-tą. Powyżej przybywa nieco mocy, ale już nie słucha się lepiej. To wzmacniacz grający delikatnym i przestrzennym dźwiękiem, z rozdzielczością góry typową dla techniki przełomu lat 80/90-tych. Wzmacniacz do naprawde małego metrażu. Jest bardzo przyjemny, kulturalny, ale nie bije żadnych rekordów, wszczególnie nie w swobodzie grania. Konkurent dla NAD-a 302, a nawet 304 i tyle. Tannoy potrzebuje umownego popchnięcia do osiągnięcia większej skali, wyzwolenia się z małego rozmiaru skrzynki. Przy mocnym i detalicznym wzmacniaczu 16 m2 nie jest żadnym wyzwaniem. Podejrzewam, że szczupłość, na którą jest narzekanie powstaje wcześniej, a kolumny same z siebie nie mają zamiaru nadrabiać popełnionego błędu. Dlatego właśnie piszę o bardzo mocnym wzmacniaczu, żeby nie było powodów do narzekań.

Nikt nie wpomina o wzmacniaczu Cyrusa o nazwie Straight Line. To była udana konstrukcja, ciut lepsza niż "jedynka". Ale to i tak nie ta droga w przypadku tych kolumn.

Miałem M2,5 w 10 m2. Wzmacniaczem był Arcam 7,więc nie żadne monstrum. Mówiąc krótko,grało bajecznie. Gałka potencjometru maksymalnie na godzinie 9. Po zmianie metrażu z jednoczesną przesiadką na Arcama 9 niestety brak wcześniej wspominanych efektów. Owszem,jest ładnie,ale "magia" tych kolumn prysnęła. O ile można mówić o magii w kontekście Tannoy z serii mercury.Owszem,można próbować je łączyć nawet z "Mcintoshem" ,ale zaczynamy ocierać się o abstrakcje.Kolega ma do zagospodarowania 900zł.

Dzięki jeszcze raz wszystkim za zainteresowanie :) co do wymiarów pomieszczenia to na tych 11 m2 jeszcze przynajmniej rok się będę gnieździł więc to dość daleka perspektywa. Chyba pozostaje wybrać między Cyrus One a którymś z Roteli. Czy warto dopłacać te ~300 zł do Cyrusa ?

Dzięki jeszcze raz wszystkim za zainteresowanie :) co do wymiarów pomieszczenia to na tych 11 m2 jeszcze przynajmniej rok się będę gnieździł więc to dość daleka perspektywa. Chyba pozostaje wybrać między Cyrus One a którymś z Roteli. Czy warto dopłacać te ~300 zł do Cyrusa ?

Warto. Bez wątpienia. Aczkolwiek warto również dopłacić do Audiolaba:),tak jak zaproponował Staszek_s.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.