Skocz do zawartości
IGNORED

Waga cyfrowa.

slawomir273

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego ja stawiam wagę obok talerza i szalka jest na wysokości górnej powierzchni płyty.

I co, pokazuje Ci co innego jak postawisz na talerzu, a co innego jak stawiasz na jakiejś pagodzie :) ustawionej sam nie wiem z czego na plincie gramofonu?

Pozdro,

Yul

• Redaktorzy

Nie sprawdzalem co pokazuje. Pewnie to samo. Zrobiłem kompozycje z drewnianych klocków córki i akurat pasuje. Pewnie to przesada, ale przyzwyczalem się.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Żaden klej, intuicja podpowiada (czyli na oko), że masa części aluminiowej leżącej na szalce wagi jest wielokrotnie większa niż to co wystaje poza nią. Dlatego dodałem ścięcia na części wystającej poza wagę. Płytkę Al dociska siła grawitacji do szalki wagi. To działa i to bardzo dobrze. PS. Blacha Al 1 mm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dobra, przekonałeś mnie. Chyba zrobię sobie coś takiego ;)

Nie rób. Który tam szybki z Pitagorasa i Talesa? Trzeba chłopakom myślenie naprostować. W robocie jestem i czasu teraz nie mam, może w łikęd,

pozdro

Jacek

Mam wagę identyczną z tą jaką sprzedaje Pro-Ject, ale bez napisu.Ortofon ma mieć nacisk 1,8 i tyle jest.Nie zastanawiam się nad tym czy mm niżej nacisk ten wynosiłby 1,81 bo i po co???:)

Ukryta Zawartość

No dobra, policzyłem.

Matura była dawno. Leciałem z pamięci - mam nadzieję, że nic nie pokręciłem. Jak ktoś jest bardziej ścisły to może skoryguje.

Jako punt wyjściowy przyjąłem nacisk na poziomie płyty (0 cm) równy - 1,60 g i długość ramienia = 22 cm.

Na poziomie 1 cm wyszło - 1,598 g

Na poziomie 2 cm - 1,593 g

Dopiero na poziomie 5 cm jest jakaś bardziej widoczna różnica , czyli - 1,557 g. Ale to i tak tyle co nic.

Widać wyraźnie, że nie ma co się bawić w jakieś podkładki, czy kolumienki z klocków, bo to zawracanie głowy jest:)

Brać pierwszą lepszą wagę i się nie łamać.

pozdro

Jacek

Ukryta Zawartość

a tu prosta metody by sprawdzić czy waga waży jak powinna :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Wy tutaj sobie sinusy i kosinusy liczycie, a może jest inny powód, po prostu wygoda. Przy tym rozwiązaniu- blaszka i waga popularna (za psie grosze) można w pełni korzystać z automatyki gramofonu do opuszczania i podnoszenia igły. U mnie jak bym nie kombinował- bez blaszki to muszę trzymać ramię w ręce a drugą podstawiać wagę. Poza tym ważenie samą wagą na talerzu to hardkorowy wyczyn- w najwyższym położeniu ramienia igła jest o parę milimetrów ponad szalką wagi. Obok na plincie mało miejsca i nierówno.

• Redaktorzy

Obok na plincie mało miejsca i nierówno.

Oj, równo. I miejsca sporo ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Giną posty! Czemóż to???

Poparłem jedynie kol. Maniuka w jego pomyśle z blaszką uwarunkowanym ograniczeniami ramienia.

To jest nie na temat???:(((

Komuna panie komuna :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Giną posty! Czemóż to???

Poparłem jedynie kol. Maniuka w jego pomyśle z blaszką uwarunkowanym ograniczeniami ramienia.

To jest nie na temat???:(((

Sie drwal tak porządnie zamachnął przy wyrąbywaniu postów, że aż mu siekierka zemskła sie na sąsiedni wątek :)))

• 1 miesiąc później...

Jest cały temat poświęcony wadze z DX. Ja ją zamówiłem, 7 października wysłali i jeszcze nie doszła...

No, panowie, nowy rekord.

Dzisiaj przyszła waga :-o

Czekam, aż "odtaje", no i jak będzie działać, to trzeba zapłacić Chińczykom, bo już Paypal zwrócił kasę...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.