Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki wokółuszne (400-500zł) i karta muzyczna USB (350zł) - pomoc w wyborze

thade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję pomocy. Od jakiegoś czasu staram się znaleźć słuchawki wokółuszne i kartę muzyczną na USB. Byłbym wdzięczny jeśli mógłby mi ktoś pomóc, ponieważ już się zagubiłem w tych wszystkich wariantach. Jeśli chodzi o słuchawki to interesuje mnie przede wszystkim, żeby były wygodne i można było w nich kilka godzin przesiedzieć. Praktycznie do użytku wyłącznie domowego. Prawdopodobnie budowa półotwarta. Głównie słucham rocka/metalu, ale to jest tylko główne nastawienie, bo słucham praktycznie wszystkiego, w zależności od nastroju. Jeśli chodzi o cenę to myślę, że około 400zł, ale jeśli będzie warto to mogę coś dołożyć. Ostatnio stanąłem na marce Sennheiser i modelu HD518.

Druga sprawa. Mam laptopa, więc jeśli chodzi o kartę muzyczną to interesuje mnie tylko USB... i teraz mam parę pytań. Czym się różni karta muzyczna a DAC? Czy to jest jedno i to samo? Widziałem opisy np. "Zewnętrzna karta muzyczna z DAC". Na początku myślałem o maya u5, później o asus xonar u7, później wpadło mi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale tego chyba nie ma w Polsce (a szkoda, bo mi się spodobało), później znalazłem FiiO E7... a teraz kompletnie nie wiem już co jest kartą muzyczną, co DAC'iem i w ogóle już co mam kupić. Mam głośniki 5.1 Creative GigaWorks ProGamer G500 i na początku szukałem pod tym kątem, żeby możnabyło je podłączyć. Do maya u5 czy xonara u7 byłaby taka możliwość. Do tego cambridge'a czy FiiO już nie. Mógłby mi ktoś doradzić w sprawie karty muzycznej/DAC'a? Cena to około 350zł.

Oczywiście mogą być tańsze rzeczy jeśli są równie dobre i nie ma sensu wydawać tyle z mojej strony. Do tej pory raczej nie miałem dorego zestawu do słuchania muzyki, więc też nie wiem czego tak na prawdę się spodziewać. Jedynie wiem, że chciałbym móc posłuchać dobrej jakościowo muzyki na wygodnych słuchawkach, żeby po godzinie nie trzeba było ich ściągać, bo bolą uszy.

Dziękuję i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć,

Jeśli mogę Ci coś doradzić, to wytypuj kilka modeli słuchawek, jedź do jakiegoś salonu i je sobie przymierz i odsłuchaj, zobacz jak leżą i posłuchaj jak grają. Najlepiej weź swoją muzykę. Z mojego doświadczenia jako klienta piszę: nie kupisz słuchawek do wszystkiego. Jedne mają lepszą górę, inne bas. Jeśli słuchasz wszystkiego, będziesz musiał w pewnym sensie pójść na kompromis. Ważne by słuchawki grały tak jak trzeba kawałki, które znasz i lubisz.

Karta dźwiękowa ma zazwyczaj zarówno ADC (analog to digital converter w postaci układu scalonego) jak i DAC (digital to analog converter w postaci układu scalonego). Każda karta dźwiękowa ma w sobie wbudowany DAC i zazwyczaj w takiej czy innej formie ADC.

DAC-iem jest również nazywane całe urządznie służące do odtwarzania dźwięku, taki "czysty" DAC nie posiada wejść analogowych, posiada tylko wyjścia.

Co do tych urządzeń (karty dźwiękowe i DACi) różnica w ich odbiorze nie jest tak dramatyczna, jak w przypadku słuchawek i można polegać na opinii innych użytkowników.

Jeśli szukasz sprzętu pod muzykę powinieneś postawić na stereo. To co ja mogę Ci polecić to DAC-i Audinsta. Już wiele zostało o nich napisane na tym forum, zaczynając od artykułów poprzez opinie forumowiczów. Teraz sprzedajemy je w tzw MIKOŁAJOWEJ PROMOCJI.

HUD-mx1 można kupić już za 499pln (cena standardowa to 599pln), a HUD-mini za 349pln (cena standardowa to 399pln).

Jeśli muzyki zamierzasz słuchać stacjonarnie, to warto dołożyć do HUD-mx1, ma zewnętrzny zasilacz, natomiast HUD-mini jest zasilany wyłącznie po USB.

. Mam głośniki 5.1 Creative GigaWorks ProGamer G500

Z tym buczydłem nawet najdroższa dźwiękówka nie zagra dobrze. Co do dźwiękówki to HUD-mx1 wystarczy, daruj sobie z kolei te słuchawki senheisera. Tanie modele tej marki są moim zdaniem nic nie warte i płaci się głównie za logo, kup lepiej jakieś superluxy. Reprezentują świetny poziom soniczny za śmieszne pieniądze

• 2 tygodnie później...

Witam.

Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale miałem pewne sprawy na głowie i powiem szczerze, że wyleciał mi ten wątek z głowy.

Czytałem trochę o Audinst HUD-mx1 i HUD-mini i faktycznie dość dobre opinie się trafiają na ich temat. Po tym (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) artykule myślę, że nawet bardziej skłaniałbym się ku HUD-mini.

Jeśli chodzi o słuchawki. Najpierw wypatrzyłem Sennheiser HD598 i dość się nakręciłem. Później znalazłem Audio-Technica ATH-AD700X. Następnie wyszukałem AKG Q701 i trochę mnie zafascynowały... ale już do nich potrzebowałbym jakiegoś mocniejszego wzmacniacza z tego co wyczytałem. Dlatego doszedłem do wniosku, że pozostanę jednak przy tym Audinst i znajdę jakieś mniej wymagające słuchawki na początek i jeśli np za rok stwierdzę, że faktycznie potrzebuje czegoś lepszego to wtedy sobie kupię, bo na chwilę obecną cokolwiek nie kupie to i tak będzie lepiej. Jeśli mógłbym prosić o jakieś propozycje słuchawek, które później gdzieś sobie przesłucham to będę wdzięczny. Myślę, że chciałbym coś raczej z budową półotwartą bądź otwartą. Jeśli chodzi o gatunki muzyczne to słucham praktycznie wszystkiego, aczkolwiek chciałbym, żeby w miarę możliwości dobrze też sobie radziły w różnych podrodzajach metalu (nu, black, melodic death, instrumental...). Chciałbym, żeby grały raczej neutralnie bądź lekko ciepło i miały w miarę równe pasmo przenoszenia w całym zakresie i dość szeroką scenę. No i przede wszystkim, żeby były wygodne.

Z tego co znalazłem i rozważam to

AKG K242HD

Audio-Technica ATH-AD500X

Beyerdynamic DT990 Pro ? (gdzieś czytałem, że mogłyby być wygodniejsze)

Ma ktoś może jeszcze jakieś inne typy?

Jakieś sugestie bądź poprawki w moim toku myślenia?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmm mogę napisać coś o do DT990 Pro, ponieważ słuchałam ich wielokrotnie.

To co mi się podoba w tych słuchawkach to: świetna separacja instrumentów (słychać to przede wszystkim w kawałkach Rammstein-a :-) ), do tego mają bardzo fajne zejście na basie, bardzo fajną przestrzeń i są bardzo wygodne. Metal i rock to ich naturalne środowisko :-) Jedyne do czego mogłabym się przyczepić to tzw "damskie wokale". Brzmią dobrze, ale słuchałam słuchawek, na których brzmiały lepiej.. co z kolei przekładało się na gorszy dół.. ale jak to mówią nie można mieć wszystkiego ;-) Jeśli chodzi o zestawienie DT 990Pro z HUD-mini, to bardzo fajnie się razem zgrywają. Jedyne co to pokrętło głośności trzeba trochę bardziej rozkręcić w porównaniu z słuchawkami o niższej impedancji ale skali nie zabrakło :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.