Skocz do zawartości
IGNORED

Vandersteen 1Ci kontra Dali Ikon 6 MK2

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Wczoraj słuchałem długi czas tych kolumn. Poszukuję uniwersalnych, z dobrym basem, o ciepłej barwie, dość analitycznych głośników.

Pozostały własnie te dwa modele na placu boju. Każda kolumna prezentuje odmienny charakter jednak obydwa mi się podobają... Kurcze na którą się zdecydować? pomóżcie....

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

albo kup obie pary albo tę trzecią....

aż na tyle mnie nie stać:)

ale naprawdę wybór jest paradoksalnie trudny

Miałem Ikony 6 i słuchałem Vandesteenów, które zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie. Dziś bym się nie zastanawiał i wziął VS 1Ci, bez dwóch zdań to świetne granie.

Miałem Ikony 6 i słuchałem Vandesteenów, które zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie. Dziś bym się nie zastanawiał i wziął VS 1Ci, bez dwóch zdań to świetne granie.

Jeśli miałeś ikony 6 mk1 to mogę powiedzieć, że mk2 są dużo dużo lepsze. Jedynki się nie umywają.

mk2 to zupełnie inna kolumna,zostały zupełnie inaczej zestrojone.

Grają o niebo lepiej.

W mk2 mamy wreszcie dobrą podstawę basową,średnica bardziej plastyczna,namacalna i świeża.

Góra jest dużo bardziej detaliczna, lotna.

Dali Ikon 6 mk2 grają swobodniej, ładniej wysypują detalem, brzmienie jest gładsze i bas jest lepiej zaakcentowany niż w poprzednikach.

Także jeśli chodziłoby o mk1 to nawet nie ma co porównywać,od VS 1Ci grają słabiej.

Czego właśnie nie można powiedzieć już o mk2, w swojej klasie cenowej to naprawdę porządne brzmienie.

ano własnie.. w granicach 6000zł, to obydwie konstrukcje są wspaniałe... każda para ma swoje zalety....granie odmienne, i cholera przez to nie wiem kompletnie na które się zdecydować... poprosze Was zatem o rady - jak zawsze można na Was liczyć, z góry wielkie dzięki!

Zarówno Dali Ikon 6 mk2 jak i Vandersteen 1 Ci to już dość dobre kolumny, wyboru trzeba byłoby dokonać według własnych preferencji brzmieniowych. Musisz wybrać które brzmienie lepiej wpada Ci w ucho:)

Co do Ikon 6 mk2 mała lektura

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli jeszcze nie czytałeś

Napisz może jaką elektronikę posiadasz, będzie coś łatwiej podpowiedzieć

Ukryta Zawartość

Zarówno Dali Ikon 6 mk2 jak i Vandersteen 1 Ci to już dość dobre kolumny, wyboru trzeba byłoby dokonać według własnych preferencji brzmieniowych. Musisz wybrać które brzmienie lepiej wpada Ci w ucho:)

słuchałem ich długo, każdej... no i ku... pasuje mi brzmienie każdej! choć grają inaczej - Dali jakoś tak spokojnie,Vandy energetycznie, przestrzennie...obydwie zrobiły na mnie pozytywne wrażenie ale mimo to nie wiem w co zainwestować

Lektura co do Vandersteen

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz Sławek, to jest tak samo jak z kobietą. Załóżmy, że masz ładną, a nadal podobają Ci się inne ładne. To prawda, że miałem Dali Ikon 6 MKI, jakkolwiek słuchając VS 1Ci i porównując je z innymi za 10-12 koła mogę z pełną odpowiedzialnością rzec, że Vandersteeny nie miały żadnych kompleksów przy tych znacznie droższych.

no właśnie wybór między Dali a Vandersteen, to wybór

między gładkim, swobodnym, detalicznym, dość spokojnym graniem ikonów,

a dynamiką,umiejętnością budowania nieprzeciętnej sceny i bardzo dobrym oddaniem barwy odsłuchiwanych utworów bez żadnych przebarwień, wysuwania na pierwszy plan któregoś zakresu

Przy Ikonach jednak najwięcej mają do powiedzenia wysokie tony

no właśnie wybór między Dali a Vandersteen, to wybór

między gładkim, swobodnym, detalicznym, dość spokojnym graniem ikonów,

a dynamiką,umiejętnością budowania nieprzeciętnej sceny i bardzo dobrym oddaniem barwy odsłuchiwanych utworów bez żadnych przebarwień, wysuwania na pierwszy plan któregoś zakresu

Przy Ikonach jednak najwięcej mają do powiedzenia wysokie tony

dokładnie to ująłeś....problem w tym,że trudno mi się zdecydować bo własciwości Dali bardzo mi sie podobaja ale jednocześnie Vandersteeny to wielka klasa!

Vandersteen napewno zostawia nam szerszą paletę wyboru elektroniki, przy ikonach trzeba uważać jednak na zbyt jasne wzmacniacze i źródła żeby nie przekombinować.

Vandersteen napewno zostawia nam szerszą paletę wyboru elektroniki, przy ikonach trzeba uważać jednak na zbyt jasne wzmacniacze i źródła żeby nie przekombinować.

i to jest celna uwaga! i to jest argument! bardzo Ci dziękuję...

To samo pomyślałem, VS nie marudzą, a Dali wolą jednak ciepłe wzmacniacze, przy jasnych może być zdecydowanie za jasno.

To samo pomyślałem, VS nie marudzą, a Dali wolą jednak ciepłe wzmacniacze, przy jasnych może być zdecydowanie za jasno.

Dokładnie VS są pod tym względem bardziej uniwersalne.

Dlatego u mnie te dali grają właśnie z lampą, wcześniej z np. naimem 5i przy dłuższych odsłuchach były trochę męczące.

Ze wzmacniaczy tranzystorowych z ikonami dobrze spisuje się np. Roksan(k2,caspian m1,m2), Cyrus(np. 8a), Musical Fidelity..

slaaawek, znasz pokrótce moje zdanie na temat Vandersteenów. Osobiście wymieniłem Ikony 7mk2 na Vandersteeny 2Ce Signature. Miałem ten problem, że po podpięciu wzmacniacza Unisona do Dali dźwięk wydawał mi się nieco jasny, trochę drażniący.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.