Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz? Byl Marantz PM7200, co teraz?

dyziowg

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry,

Niestety wyglada na to, ze dni mojego Marantza sa policzone... wiec wypada zaczac rozgladac sie za nowym wzmakiem :)

Jak kazdy poczatkujacy, bawilem sie roznymi sprzetami, po dlugich dyskusjach z Opteronem wyladowal u mnie Marantz PM7200 i myslalem, ze to jest to. Pozniej zaczelismy bawic sie w drobne upgrade'y (diody w zasilaczu, opampy, wymiana kondensatorow), a McGyver pomogl z kolumnami (Tannoy R3- nowe zworotnice). Niestety Marantz popsul sie troche i naprawa okazuje sie dosc problematyczna.

Z moich ostatnich wzmakow o ktorych warto wspomniec to NAD310 oraz 340, niestety byly dla mnie zbyt cieple i za malo szczegolowe (chocia myslac o tym teraz, mogla to byc wina glosnikow przed modem McGyvera). Preferuje sprzet ktory gra troche ostrzej i szczegolowo - z drugiej strony Marantz'e z serii KIS ktore mialem okazje slyszec u znajomych byly juz zbyt ostre.

W chwili obecnej mam u siebie zestaw Cyrus'a (pre vs2 oraz power 8) na odsluch, wszystko fajnie ale nie posiada to kontroli barwy dzwieku. Sprzet uzywany jest zarowno do CD jak i TV oraz PC (filmy), wiec kontrola bass/sopran jest przydatna.

Pamietam, ze znajomy mial u siebie sprzet Arcam'a ( CD + Amp integra) ktory przypadl mi do gustu, niestety nie pamietam modelu... (wzmak wygladal podobnie do A85).

Budzet... okolo 2k (lub £400 z ebay UK)

pzdr

Jeśli wspomniane NAD były za ciepłe i za mało szczegółowe to Arcam z serii AXX też będzie. Podobna szkoła.

Bardziej analitycznie i szczegółowo to coś ze stajni CA. Na miejscu powinna być duża i dobra oferta.

Budzet... okolo 2k (lub £400 z ebay UK)

Mysle ze Denon PMA-2000R by spelnil twoje oczekiwania. Byl niedawno za jakos 2200zl na Allegro. Moze jeszcze jest. Mialem PM7200 i kilka innych Marantow. Mialem ostatnio tez Denona PMA-1055R i slyszalem PMA-1500R i jezeli 2000R (ta sama linia i rok prod) idzie tą scieżka co mniejsi bracia powinien to być strzal w 10. PMA-1055R, 1500R jest nieco bardziej szczegolowy i rozdzielczy na górze, ma nieco mniej basu, ale dobrze sie zbiera i ma tąpnięcie. Nie jest poprostu tak łagodny jak PM7200, choc i on nie jest szczytem ciepła.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze jeszcze jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?👈

Zastanawiam sie czy moje wrazenia z NAD troche ucierpialy z powodu kolumn, ktore w tamtym czasie nie byly jeszcze modyfikowane... C370... wyglada kuszaco...

Rafal, sprzet musi byc kupiony w UK (mieszkam tutaj), wiec ten z allegro odpada, ale dzieki za pomysly, mam o czym czytac :)

Patrzac troche ponad budzet.... ktos mial stycznosc z Marantz PM8003 lub PM8004?

Witaj, Marantz pm 8003 to to samo co pm 7001KI, który do niedawna był w moim systemie. Dźwięk mogę scharakteryzować następująco - w miarę mocny bas (choć może być lepiej), niższa średnica cofnięta, za to podkreślony jest jej przełom z wysokimi tonami. Wysokie tony dość mocno zaakcentowane, ale nieagresywne. Ogólnie wzmacniaczowi trochę brakuje nasycenia dźwięku (nie wiem jak to inaczej wyrazić). Końcowy efekt jest uzależniony przede wszystkim od podpiętych kolumn, zdecydowanie wskazane są te o ciepłym brzmieniu. Dobrze zrealizowane płyty brzmią na tym Marantzu świetnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.