Skocz do zawartości
IGNORED

dac pod aktywne kolumny (do 500)

BigManPigMan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam aktywne kolumny microlab solo 6c i chciałbym zakupić sobie do nich jakieś dobre źródło do 500 zł na USB - muzyki słucham z laptopa. Interesuje mnie ciepłe, jasne granie. Fajnie, gdyby było ładne, eleganckie, ale z efekciarską perką i gitarą prowadzącą (solówka musi być soczysta i bezwzględnie trzymać się na pierwszym planie :D). Muzyka jakiej słucham, to przede wszystkim Pink Floyd, King Crimson, Genesis, ale także trochę bluesa, jazzu, klasycznej i czegoś mocniejszego. Czytając różne fora, przewijali się tacy zawodnicy, jak Audinsty mx1 i mini, nuforce udac2 i prodigy cube. Wybrałbym cos spośród nich, ale jak jest cos lepszego, to chętnie wezmę pod uwagę. Przy okazji mile widziana rada odnośnie kabelka RCA-RCA do 75 zł.

Pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/107413-dac-pod-aktywne-kolumny-do-500/

Witam. Posiadam aktywne kolumny microlab solo 6c i chciałbym zakupić sobie do nich jakieś dobre źródło do 500 zł na USB - muzyki słucham z laptopa. Interesuje mnie ciepłe, jasne granie. Fajnie, gdyby było ładne, eleganckie, ale z efekciarską perką i gitarą prowadzącą (solówka musi być soczysta i bezwzględnie trzymać się na pierwszym planie :D). Muzyka jakiej słucham, to przede wszystkim Pink Floyd, King Crimson, Genesis, ale także trochę bluesa, jazzu, klasycznej i czegoś mocniejszego. Czytając różne fora, przewijali się tacy zawodnicy, jak Audinsty mx1 i mini, nuforce udac2 i prodigy cube. Wybrałbym cos spośród nich, ale jak jest cos lepszego, to chętnie wezmę pod uwagę. Przy okazji mile widziana rada odnośnie kabelka RCA-RCA do 75 zł.

Pozdrawiam :)

Odpowiem to, co kilka dni temu na podobne pytanie :-) W tym budżecie warto wziąć pod uwagę Audinst-a HUD-mx1 korzystając z promocji która teraz trwa. 100pln do zaoszczędzenia.

Kupujesz wysokiej jakości urządzenie, z zewnętrznym zasilaczem (eliminujesz ewentualne problemy, które mogły by wyniknąć z niestabilnego portu USB). Zapoznaj się z recenzjami i opiniami o tym DAC-u, na samym forum jest ich sporo.

A co do kabla 2RCAx2RCA, nie ma potrzeby go wymieniać. Ten w zestawie z Audinstem HUD-mx1 jest wystarczająco solidny.

Warto do tych głośników kupować DAC'a tej klasy co Audinst-mx1? Też stoję pod podobnym wyborem ale nie wiem czy opłaca się kupować konwerter droższy od samych głośników (poważnie myślę nad wersją mini) i jaka będzie różnica względem integry.

Warto do tych głośników kupować DAC'a tej klasy co Audinst-mx1? Też stoję pod podobnym wyborem ale nie wiem czy opłaca się kupować konwerter droższy od samych głośników (poważnie myślę nad wersją mini) i jaka będzie różnica względem integry.

Nie da się wprost napisać jaka będzie różnica w stosunku do integry. Integra integrze nierówna.. podobnie jak ucho uchu :-)

Jednak większość naszych klientów słyszy, jak to mówią, kolosalną różnicę.

Czy warto kupować droższy konwerter od samych głośników? Moim zdaniem zaszkodzić to nie zaszkodzi, a zostawi otwartą furtkę do ewentualnej wymiany innych elementów zestawu (głośniki + wzmacniacz) w przyszłości :-)

Audinst HUD-mx1 spokojnie sobie poradzi z zestawami dużo droższymi od głośników aktywnych Solo7C :-)

Jeśli myślisz o zakupie DAC-a pod kątem korzystania z niego w sposób stacjonarny i dysponujesz dodatkowo kwotą 150pln, warto dołożyć do HUD-mx1. Jest to DAC, zarówno pod kątem zasilania jak i konstrukcji, lepszy od HUD-mini. Natomiast jeśli chodzi o brzmienie, nie usłyszysz dramatycznych różnic pomiędzy tymi dwoma modelami.

Byłem dzisiaj w mp3storze i powiedziano mi, że lepszy efekt od audinsta uzyskam kupując prodigy cube i wymieniając opampy. Choć zaniepokoił mnie fakt, że ktoś na forum w temacie dac do 400 zł napisał, iż w przypadku microlabów dac nic nie zmienia w stosunku fo integry, co jest prawdopodobnie związane z wbudowanym wzmacniczem w kolumny. Jest to prawda, czy osobnik ów jest głuchy?

BigManPigMan tak jak pisałam powyżej, integra integrze nierówna. Są lepsze i są gorsze. Nie ma jednego standardowego modelu, do którego można robić porównania.. Tak samo sprawa ma się z ludzkimi uszami. Ucho uchu nierówne, dodatkowo każdy z nas ma swój, indywidualny gust muzyczny i swoje własne doświadczenia sprzętowe.

Porównań, a już w szczególności wyłapywania niuansów powinno dokonywać się na tym samym sprzęcie (w tym wypadku słuchawkach, głośnikach aktywnych lub zestawie: głośniki plus wzmacniacz) i na tych samych, dobrze znanych utworach..

W temacie wymiany OPAMPów i tego co jest lepsze, a co jest gorsze, nie będę się wypowiadać. Ja takiego bezpośredniego porównania nigdy nie przeprowadziłam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.