Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam kolumn podłogowych do rocka!

rockman80

Rekomendowane odpowiedzi

Pogadaj z lukass , on ma tannoy d500, ale zna tannoy d700.

Wiele dobrego o tych kolumnach słyszałem, ale ich samych nie.

D700 to może być bardzo dobry wybór.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

To dopytam w taki sposób: od jakiego poziomu finansowego np. istnieją urządzenia wybitne? Prosiłbym o przykłady, bym wiedział gdzie rozpoczyna się Hi-End.

O high endzie zapomnij. To że coś ma porządnie grać to nie znaczy że należy do kategorii high end.

Kupisz wśród używanych dobry sprzęt za : kolumny 2500 zł, wzmacniacz 2000 zł, CD lub DAC - 1500 zł. Powtarzam - z używanych ...

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

a co sądzicie o kolumnach PARADIGM MONITOR 11 V.7?

A co ci to pomoże,my możemy sądzić ze jest ok,a ty posłuchasz i powiesz że to nie to.Ale do rocka na pewno się nadają.-tylko odsłuch da ci wybór,nie forum.Więc pytania typu (co sądzicie,jak myślicie itd są nie na miejscu) Zadał bym pytanie-podajcie kilka zestawów w cenie takiej i takie do gatunku muzycznego takiego i takiego,pomieszczenie takie i takie,wymagania mam takie i takie względem dzwięku,i koledzy podadzą kilka paczek,a wtedy do salonu(lub pożyczyć do domu i słuchać namiętnie) ;)

Dostałeś już kilka przykładów,do tych 25m2.Więc przynajmniej ze trzy zestawy posłuchaj-i jak nic nie podpasuje to szukaj dalej.Paradifm 9/11 v7,Klipsch RF62II,Harpia Amstaf MIni,lub Amstaff duży,16Hz Minas Anor iii R.Jak te odsłuchasz i nic ci nie przypasi to wtedy można szukać dalej.Bo takie przerzucanie się (ja takie tamten takie0 to nazbiera się tego za dużo.Każda z tych kolumn ma coś w sobie i każda gra inaczej,więc punkt zaczepienia masz.

Podłączam się pod temat, choć w moim wypadku jest to budowanie systemu kolumny, wzmacniacz i odtwarzacz cd. Na całość jestem w stanie przeznaczyć między 15-20tys.zł! Słucham rocka. Pokój do odsłuchów to 20m2. Chciałbym prosić o propozycje, czego właściwie posłuchać?

Z tego, co wyczytałem w sieci to warto zwrócić uwagę na firmy NAIM, NAD, a jeśli się tyczy kolumn to B&W, DALI, PARADIGM... inne propozycje? Nie wiem, YAMAHA, DENON?

Mam też dodatkowe pytanie o wybór kolumn, czy lepiej wybrać podłogowe, czy skupić się na kolumnach podstawkowych?

Podłączam się pod temat, choć w moim wypadku jest to budowanie systemu kolumny, wzmacniacz i odtwarzacz cd. Na całość jestem w stanie przeznaczyć między 15-20tys.zł! Słucham rocka. Pokój do odsłuchów to 20m2. Chciałbym prosić o propozycje, czego właściwie posłuchać?

Z tego, co wyczytałem w sieci to warto zwrócić uwagę na firmy NAIM, NAD, a jeśli się tyczy kolumn to B&W, DALI, PARADIGM... inne propozycje? Nie wiem, YAMAHA, DENON?

Mam też dodatkowe pytanie o wybór kolumn, czy lepiej wybrać podłogowe, czy skupić się na kolumnach podstawkowych?

Wg mnie Yamaha tworzy dobry sprzęt, który nadaje się do rocka. Ważne są odsłuchy, bo może się okazać, że wydając kilka tysięcy mniej kupisz sprzęt, który Ci będzie odpowiadał :) Nie zawsze to, co droższe dla nas okazuje się lepsze.

Uwielbiam rocka! Słucham od "klasycznych" zespołów, które tworzyły rocka od The Beatles, Rolling Stones aż po współczesnych wykonawców w stylu Arctic Monkeys, Kings Of Leon... Pokój to 25m2. Zestaw to Marantz PM 7004, Marantz CD 6004, kolumny Bowers & Wilkins CM1. I właśnie szukam kolumn podłogowych. Moje możliwości finansowe to max. 5000zł! Oczywiście kwota może być obniżona pod warunkiem, że różnica w brzmieniu, budowaniu sceny, niskie wyraźne basy :)

Marantz PM 7004, Marantz CD 6004 <- to może być wąskim gardłem i lepsze kolumny raczej niewiele tu zmienią.

Nie sprzedawałbym wszystkiego od ręki. Wziął bym sam wzmacniacz pod pachę i pojechał na odsłuchy kolumn z innym CD, bo CD to niestety dobre nie jest.

W Twoim wypadku widzę raczej drugą rękę. Za 7004 dostaniesz w najlepszym wypadku 1,6 - 1.7 kzł, za CM1 - ok. 1,4 kzł + 5kzł = 8 kzł. Z drugiej ręki coś tam można uciupać. Z kolumn - odkrycie to nie będzie żadne, ale posłuchał bym AA Phoebe - jak nie szalejesz z poziomami mocy to jest to naprawdę dobra kolumna, która sprawdzi się w dobrym towarzystwie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.