Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do technics su-v500M2

mauryc

Rekomendowane odpowiedzi

Opteron, udało mi się ustawić głośniki pod skosem i nawet uzyskałem 4.5m między głośnikami ... i jest poprawa... Lewy z Prawym kanałem zrównoważyły się. Przedtem lewy był słyszalny w troche niższych tonach ( stały LEWY POD SKOSEM, PRAWY POD PROSTYM SUFITEM

ja juz krociutko. nie znam KODY ani PARADIGMOW wiec przygladam sie Waszej rowzmowie juz nieco jak krajobrazowi ksiezycowemu... obce toto dla mnie calkiem...

zadam jeszcze takie pytanie: dlaczego nikt nie wspomnial o firmie ELAC?

do takiej muzy nie wiem czy nie mozna byloby posprawdzac. pamietam niektore modele... calkiem milo wspominam z odsluchow w sklepach... i nawet niedawno mialem okazje na takim elekttronicznym matreiale posluchac jakichsis nowych elacow... do tego naprwe sie nadaja... mocny puls, srednica lekko cofnieta i nie sluzy delektacji jazzofila, wysokie czyste, zdecydowane... gra z werwa, glosniki nawet jesli nie osiagaja 25 cm to zestrojenie i wydajnosc basu jak dla mnie zadowalajaca... ja rowniez lubie gdy mi basik zatrzesie szybkami w oknach tudziez poczuje drganie zoladka i innych rzeczy wsrodeczku... podobnie jak zadrga parkiet pode mna... dlatego swoje kolumny trzymam nieco nizej niz nalezy aby wydajniej pracowal bas. ale owszem wyroslem juz z takiej muzy jakiej pytajacy 'uzywa' na co dzien. niemniej rozumiem go w pelni, sam dlugo tkwilem we wlasnie takich muz upodobaniach... jakies 10-8 lat temu jeszcze

Zeus to przesada 2x30cm basu i supran na pershingu tubowym do cichego posluchania sie juz wogole nie nadadza za to TONSIL ALTUS 300 to jedyny badziew za te pieniadze na ktorym da sie jeszcze posluchac muzyki w normalnych tonach choc ze slaba jakoscia w stosunku do sprzetow jakie przytaczaja forumowicze ale da sie tez na nich mocno uderzyc 30cm basu zrobi swoje i nikt tego nie podwazy, poz tym udowodniono to naukowo :

""Moc akustyczną kolumny w obudowie BR można obliczyć dla określonej częstotliwości mając średnicę membrany i jej maksymalne liniowe wychylenia. Czyli coś takiego PAmax=3pi^2/16*f^4*S^2*Xmax^2

f= częstotliwość graniczna głośnika w kolumnie (to ta założoną)

S=pow membrany w m^2

Xmax= maksymalne liniowe wychylenie membrany.

tak więc 2 razy większa średnica membrany daje 16 krotny wzrost mocy akustycznej dla założonej częstotliwości, a takie samo zwiększenie wychylenia tylko 4 krotny wzrost mocy.

Powyżej tej mocy (liniowej pracy) głośnik oczywiście odtwarza niski bas ale z dużymi zniekształceniami. Nie ma mowy o jego czytelności. I to niestety słychać na małych głośnikach, kiedy dostarcza się większą moc najniższe tony tracą czytelność. A chodzi tu o niewielkie moce dostarczane ze wzmacniacza - rzędy kilku watów.

I właśnie dlatego żeby wyraźnie i głośno odtwarzać częstotliwości poniżej 50-40Hz potrzebne są duże głośniki. Choć oczywiście teoretycznie mały głośnik też potrafi zejść do 30Hz - tyle ze musi grać bardzo cicho żeby odtwarzać bez zniekształceń. Tego efektu nie zniwelują hi-endowe materiały ani układy napędowe. Ten typ po prostu tak ma. Jeśli chcemy usłyszeć niski bas to musimy szukać dużego głośnika (oczywiście nie będzie on tani, niestety).""

oczywiscie to cyferkowy belkot ale jest w tym sporo prawdy ,ale przyznaje trzeba odsluchac i przekonac sie na siobie co nam pasuje , tylko nie zawsze jest taka mozliwosc niestety

Ja osobiscie tez sklaniem sie do zakupu kolumn i wzmaka i chcialbym NAD C372 ale nie mam na to kasy a z nowych sprzeto to teraz RELOOP HA-200 przezentuje sie najlepiej w stosunku do ceny ale ma slabe wyposazenie

Codo kolumn to bede sluchal terz paru model ale na oku mam ELTAx Symphony i jeszcze pare innych slyszalem ze mission m74 graja ladnym basem ale jednak ponizej 20cm to nie dla mnie jakie by nie byly ,ale owsze z checia poslucham i ocenie ,a noz mnie zaskocza :)

A teraz ostatnie sluchalem 3 zestawo kody nie przytocze teraz medeli bo nie pamietam dokladnie ale bas nie jest tak gleboki jak powinien troche buczy i wysokie nie sa tak zywe ,nie maja haryzmy ,stawiam te kolumny kody co cluchalem ponizej ALTUSA

Frank !!!!!!!!!! z calym szacunkiem ale ... uwazasz ze .. Gale 3030 to gowno ???????????????????? ja chyba tu czegos nie rozumiem .... znajdz mi chlopie za 850 zl lepiej brzmiace kolumny podlogowe ... znajdz !!!!! stary .. co ty wygadujesz .. kwintesencja ...gowna .... no comments ....

a mnie sie robi wesolo :) bo jakos we wczesniejszych wpisach ktos zarzucal pytajacemu marycemu ze tkwi na poziomie cyferek i pasma podawanego w katalogach... a ytu jakies zaczynaja sie - oczywiscie w cudzyslowie - logarytmy i mierzenie linijka czy taki glosnik to sie nada do odtworzenia takiej a takiej plyty... o szanowni doradcy... macie swoje racje ale czy nie nalezaloby skupic sie na dzwieku? mam malenkie monitory nominalnie kosztujace 1500 a zakupione za jedyne 850 zl. nie mowie ze polecam je wytm watku i rekomenduje takze i do tej muzy ani sie nimi chwale niemniej przy 13 cm glosniku niskosredniotonowym kazdego potrafia zaskoczyc obfitoscia basu. nie jest on skonczenie poprawny ale przy kontrabasie patricii barber [jazz clubowy] potrafia zadrgac okna... nie znaczy to tez ze nie mem satrych okien i trzese plasikami no nie... niemniej udane konstrukcje zadziwiaja pomimo nawet niepozornych rozmiarow... oczywiscie te kolumny nie wyluuskaja ciezkiego miesa i amsy ze sredniego basu jaki przy techno jest potrzebny i nadaja sie do innych rodz muzy... niemniej potrafia zaskoczyc... wiec czy przytaczane kryteria sa do konca sluszne? wyyrazam szczere watpoenie. aha i jeszcze dodam. moje kolumny zbudowane sa na glosnikach vify i pulap jakosciowy ich jest niemal jednakowy z audioacademy phoebe. brzmienie wydaje mi sie mocno zblizone charakterem choc moze skala nieco mniejsza ale to normalne w takiej roznicy wielkosci pudel. aa phoebe sa 90 badz 100u cm wysokosci i posiadaja 17 cm glosnik nisko-sredn a moje osiagaja wielkosc 30 cm na wys z zewnatrz... naprawde nalezaloby sie przyjrzec kazdej z konstrukcji z osobna a nie tlumaczyc bogu ducha winnemu swiezo pieczonemu audiofilowi zawile rownania... ponadto matematyka matematyka a indywidualna precepcja czestotliwosci i tak lezy gdzies poza granicami naszego pojmowania wiec moze nie mieszajmy zanadto mlodemu spragnionemu poznania i odkryc audiofilowi w glowie...

heh po czesci masz racje ,wszytko zalezy od tego kto czego i jak lubi sluchac i co spelni jego wymagania zgadzam sie ze kazda konstrukcja jest inna i pewnie sa nie jedne kolumny ktore potrafia zaskoczyc ale prawdopodobienstwo ze sa takie do 1900zl jest o wiele mniejsze niz do 3000zl dlatego ja preferowalem rozmiar w tej cenie ,ale wiem ze jeszcze moge sie przekonac ze jest inaczej ,z checia na to czekam moze to bedzie ten moment w ktorym powiem : Tak chce te kolumny i je kupie :)

mauryc : jak ci nie przeszla ochota na cos pokroju Zeusa to obejrzyj "Eltax Symphony 14.3" ostatnio sie nimi zaintereowalem a mysle ze graja duzo lepiej od tonsila jesli chodzi o muzyke roznego typu ale nie sluchalem jeszcze

tomato >>> calkowicie sie z toba zgadzam ... np: w moich galeach ... glosnik nisko-sredniotonowy to malenstwo ... ale potrafi zrobic naprawde niezla burze ... i bynajmniej u mnie tez porafia sie zatrzasc sciany w posadach ... wynika wiec z tego ze bardzo istotna jest sama konstrukcja kolumny ... nie tylko wazny jest rozmiar glosnika ... ale "fundament" w jakim przyjdzie mu pracowac ....

DObra

ELTAX Symphony 14.3

......... o ma jakieś kosmiczne osiągi..... 250W znaminowej ???????...... 25Hz - 22kHz ????????????

(dane za sklepu internetowego)

Czy ktoś wie jak to naprawde gra????

no i masz... twardzel z tego mauryca... :) zowy swoje...

ja mam prosta zasade. to co podoba mi sie na wyglad staram sie sprawdzis i zweryfikowac moje wrazenia powierzchowne sluchajac tego obiektu. jesli wypada negatywnie trudno, patrze dalej co by mnie sie spodobalo. jak zadne ztego co ladnie wyglada, zaczynam sprawdzac te mniej piekne wedle moge oka wyroby... dawno przestalem czytac katalogi a i recenzje rowniez. jak sobie cos ubzduram ide i to sprawdzam... niekt mnie w tym jednak nie wyreczy... i wole wierzyc swoim uszom... bo to one beda sie meczyc badz nie...

a taka moja refleksja co do KODY, PARADIGMOW. ine znam, slyszalem opinie zaufanych ludzi ze toto twardo zaledwie efekciarsko gra.

inna sprawa ze jakos modne sa teraz te kolumny i... najczesciej towarzysza kinu domowemu... gdzie nikt na niuanse nie zwrocu uwagi bo oglada obraz. wazne zeby mialo za przeproszeniem pierdolniecie... czy jednak wybierajac sebie klocki ale do zestawy do domowego stereo nie szedlbym za reklamami w pisemkach a tam przeciez kipi od tego typu kolumn.

ktos mi podrzucil piekne zdanie nt klockow, oddaje ducha audiofilizmu w dobie dvd...

'jest sprzet grajacy efektownie i taki ktory gra wciagajaco, bynajmniej nie znaczy ze to synonimy wobec brzmienia'

>>>TOMATO, ja się tymi ELTAXAMI nie podniecam tylko mnie to troche śmieszy, że podają takię dane :)

Niestety nie mam Prawa jazdy (mam 17lat) i niemoge jechać i obsłuchiwać wszystkićh głośników tak jak Ty. Do Poznania mam jakieś 40 km, a na pociąg mi szkoda, bo wolę dołożyć tą kasę do funduszy na głośniki, a ojca i nasz samochód widze raz na tydzień......

....... I WŁAŚNIE DLATEGO PYTAM SIĘ JAK GRAJĄ, ŻEBY USTALIĆ DO JAKICH SKLEPÓW, W PONIEDZIAŁEK POJADRE z OJCEM. I WTEDY SPRAWDZE CZY ICH BRZMIENIE MI PASUJE.

w hajfaju szybko sie do nieczego nie dojdzie. to chyba nie do zroienia. kazdy kloc uczy czego czasem zupelnie nowego... poczytaj sobie dla rozeznania, jak mozesz pojezdzij. masz duzo czasu... ja w Twoim wieku jeszcze gralem na klockach unitry i smorobnych kolumnach i to nie wlasnej roboty tylko jakiegos pozal sie boze speca...

nie spiesz sie. bo nie ma to sensu.

polecam jednoczesne sledzenie allegro. wiem ja tez mam opory przed uzywanym sprzetem ale tylko dzeki temu za swoje klocki i to jednak sprawne i calkiem zdbane dalem 2,5 kzl a nie 5... no i nie wsciekam sie przyjnajmniej ze 'uueeeeeee... tylko takie brzmienie za te ciezkie 5 kzl?'... :) rozumiesz?

aczkolwiek mozna sie slono naciac i tak wlasnie sie nacialem... i to od znanego sprzedawcy... i nie wiem co zrobic jestem do tylu prawie 9 stuwek za cos co nie czyta dobrze plyt oraz bylo nagrzebane w srodku tak ze... szkoda slow...

Tomato, współczuje, tego się boje w urzywanym sprzecie.

W poniedziałek jako pierwsze sprawdze te ELTAX Symphony 14.3, a potem te KODY. Jak trafie na Paradigmy to też posłucham. Dla porównania posłucham także kilku najlepszych (wedłóg sprzedawcy) głośników, na które mnie nie będzie stać.

mauryc: Z Szamotuł :) poznalem kiedy na wakcjach takie dziewczyny z Szamotuł a bylo to w Sierakowie mmm.....fajne malolatki :) no rozmazylem sie ,Opisz wrazenia z odsluchu tego eltaxa ale podjerzewam ze model Symphony 14.3 bedzie ci trudno znalezc, sprobuj przesluchac jeszcze mission m73 i m74 jak mozesz podobno tez sie nadaja do takie muzy i Paradigm takze

A teraz mam pytanko do forumowiczow bo widze ze polecaliscie tu Arcama, ale ten sprzet ciezko tafic i jest naprawde drogi , co myslicie o Marantzach seri PM68 ,66 , 7000 , i co moglibyscie polecic z uzywanych wzmakow zarowno dla mnie jaki i dla mauryca w przyszlosci :) , poza ROTEL, LUXMAN, DENON ,cos w granicach 100W RMS na kanal w 8 omach

aha i jeszcze pytanko codo starszych Pioneerow z lat 90tych jak oceniacie te wzmaki , bo slyszlem wiele zlego na ich temat o kolegi z branzy audio, twierdzil ze to nie jest najleprzy pomysl taki pioneer i strasznie zaklamuje swoje dane podajac bzdurne wartosci ,a w odsluchu jest zupelnie inaczej , co tez wydalo mi sie dziwne gdyz te Pioneery wygladaj naprawde pozadnie ,maja duze solidne kondesatory i zasilanie (i swoje waza jak przystalo na japoncow)

to sprobuj znalezc jeszcze eltax millenium i kolumny magnata, podobno tez potrafia niezle wymiatac i sa dobre

a na twoim technics ktory ma 2x50W to nie pociagniesz wielkich kolumn zadobrze ,dlatego szukaj czegos z wysoka efektywnoscia i wieksza efektywnosc tym mniejsza moc potrzebna do osigniecia tego samego efektu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.