Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 906 vs Focal Chorus 806

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Chorus 806 miałem u siebie w domu przez jakiś rok, aria 906 odsłuchiwałem ale niestety dość krótko.

Wydaje mi się, że 906 gra trochę łagodniejszą górą i trochę bardziej doładowaną średnicą kosztem mniejszej detaliczności.

Niskie tony raczej na dość podobnym poziomie.

Witaj,

kolumny Focal Aria zastępują serię 800, znam bardzo dobrze "800", natomiast w salonie mamy cały asortyment serii Aria.

Dokładnie jest tak, jak napisał powyżej kolega, Aria jest łagodniejsza w górze, chociaż moim zdaniem detaliczność, ilość szczegółów przekazywanych przez kolumnę nie jest mniejsza. Znacznie lepszy jest srodek pasma i połaczenie z dolnym zakresem. Kolumna gra potęźniej, jest dobrze dociążona. Dodatkowo moim Daniem Aria oferuje równie głęboki, ale szybszy i lepiej kontrolowany bas.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych kolumn. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

<br />Witaj,<br />kolumny Focal Aria zastępują serię 800, znam bardzo dobrze "800", natomiast w salonie mamy cały asortyment serii Aria.<br />

seria 800 miała też model Chorus 806VW z głośnikami od Electry, jak ma się Aria 906 do tych VW?

Seria VW miała więcej środka pasma, jest to podobna klasa do Aria. Aria jednak gra trochę delikatniej, bardziej powiedziałbym dokładnie także w paśmie środkowym, jest po prostu inaczej zestrojona.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Fakt faktem, ale cena jednak sporo wyzsza w przypadku Arii

chyba jednak nie do końca jest jak piszesz:

Seria Aria

906 3480,- 4140 (kolor piano),-

806 V 3655,-

806 V SE 3995,-

806 VW 4210,-

Także jak widać ceny u dystrybutora wszystkich modeli prawie jednakowe

Seria VW miała więcej środka pasma, jest to podobna klasa do Aria. Aria jednak gra trochę delikatniej, bardziej powiedziałbym dokładnie także w paśmie środkowym, jest po prostu inaczej zestrojona.

jaką integrę do 8tyś Polecacie do Chorus 806VW a jaką do Aria 900 tak aby była bdb synergia z kolumnami.

Pokój 17m2, muzyka, jazz, blues, rock, raczej wolę dynamiczne granie niż ospałe.

Wcześniej słuchałem 806VW i Nad 356bee, było na dole bdb, ale na średnicy stereofonii i głębi wiem że można lepiej, chodź już z Nadem było całkiem dobrze

<br />Seria VW miała więcej środka pasma, jest to podobna klasa do Aria. Aria jednak gra trochę delikatniej, bardziej powiedziałbym dokładnie także w paśmie środkowym<br />
to jak będzie z tą integrą do tych kolumn?

Ja mam Marantz KI-Pearl Lite i moim zdaniem gra to bardzo przyzwoicie, jest mocna średnica i elegancka góra, nawet moje osobiste preferencje spowodowały, że musiałem trochę środek przykręcić potencjometrem.

• 1 miesiąc później...
  • 5 miesięcy później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.