Skocz do zawartości
IGNORED

CO TO JEST? podróbki eltax liberty 7+?

ady1990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeszukuję aukcję i różne ogłoszenia żeby dobrać jakieś głośniczki pod Kenwood KA-4040R i trafiłem na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyglądem przypominają 7+ ALE...

inna etykietka, brak firmowej blaszki i inne zaciski.

Ktoś miał styczność z czymś takim? Co to może być?

aha,

ktoś może podać jakieś propozycje kolumn, do ok. 600zł za parę, z b.dobrym bassem do tego wzmaka??

Z góry dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

tu masz sprzet o dwie a raczej trzy klasy lepszy

Ukryta Zawartość

mozna i tak

http://allegro.pl/kolumny-onkyo-sc-600-japan-vintage-i3778817152.html

eltaxy to zadna okazja to "bieda" nawet gdyby były oryginalne

Ukryta Zawartość

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

co do eltax-ów to prawda, to porażka. "Wujek dobra rada", posiada eltax liberty 5+ na czarnej membranie (niby lepsze). Niby wszystkie dźwięki są (chyba nawet za dużo) tylko nie da się tego słuchać, nie poukładane, chaos, zero przyjemności. porównywaliśmy z głośnikami diy totem mite/opera duetto, z francuskimi studio lab 120 (te dopiero wymiatają). Może elektronikę ma za dobrą.

Eltaxy z pierwszych serii (jeszcze z Danii) nie były takie złe. Sam miałem Symphony 6, kupione z rabatem po Audio Show. Miały swobodne, energiczne brzmienie. Z perspektywy czasu widzę je jako jasne i kujące ze słabym basem.

Ciekawe, że miały bardzo dobre recenzje. Audio zamieściło je w 2001 roku w 25 najlepszych głośnikach z testów. Zacytuję:

"Liberty 5+ to bezpośredni rywal dla mX3, razem stanowią one parę najwartościowszych konstrukcji wolnostojących, jakie znamy w zakresie 1500−2000zł. Zresztą wystąpiły w jednym teście porównawczym na początku tego roku, zarówno wyróżniając się na tle konkurencji, jak i odznaczając poważne różnice między sobą. Liberty 5+ brzmi żywiej, z mocniej ekponowanymi skrajami pasma. Bas jest silny, choć nie sięga bardzo nisko i jego precyzja też mogłaby być lepsza, to jednak dynamika i sprężystość pozostawiają w sumie dobre wrażenie. Wysokie tony jasne, lekko wyostrzone, ale i średnica wyraźna, wieloplanowa.

W całym pasmie z dużym rozmachem, rytmicznie, a także z efektowną przestrzennością. Ujawniają zaskakująco dużo detali, jednocześnie utrzymując właściwy porządek na scenie dźiękowej. Swobodne i angażujące brzmienie z wybaczalnymi odstępstwami od neutralności. 8−omowa impedancja i 86dB efektywność − dobry standard dla współpracy z tanimi amplitunerami o średniej mocy."

Trzeba jednak brać pod uwagę, że doświadzenie i osłuchanie Audio w 2001 roku było na zupełnie innym poziomie i łatwo było im się ekscytować.

Ogólnie. Jeśli Eltaxy, to te starsze. Po drugie łączyć tylko z ciepłą i miękką elektroniką (moje Symphony z Denonem zagrały koszmarnie). Po trzecie faktycznie można znaleźć ciekawsze propozycje.

Wzmacniacz masz nie najlepszy więc super dźwięku się nie spodziewaj. Jeżeli te Eltaxy to model Liberty 7 to do dużego pokoju będzie to dobry zakup - i nawet dobrze pasujący do twojego wzmacniacza.

O ile to prawdziwe Liberty 7 - w tych czasach nigdy nic nie wiadomo ...

Ktoś polecał Ci stare Arcusy - to wyjątkowo stary i słaby model, odpowiednik naszych Altusów. Możesz je sobie odpuścić.

eltaxy z plastiku 16 cm ,kopulka z jak stx i wieza cienka - chude patyki

to mozesz

ale odpusc sobie arcusy - oł oł oł - odpowiednik altusów tak tak akurat ;)

oczywiscie ze stary model cala atrakcja w tym ze stary

eltaxy bez dziwieku warto a stare arcusy - nie waro

jedyne czego nie warto to wlasnie takich eltakxów w patykach

w tej samej cenie pilot rs4 - miazdzy takie eltaxy juz przed wlaczeniem nie mowiac po właczeniu

wydac 600 na eltaxy to glupota

rownie (nie)dobrze mozesz kupic patyki maudio z kompletów do kina - gra tak samo a moze lepiej ,kosztuje mniej i lepiej wyglada

co z tego ze wzmak słaby ?

wzmak słabty to ma kupic badziew i przepłacic za to jeszcze

wzmak moze kiedys zmienic a nawet ze słabym lepiej kupic lepsze bez wzgledu na wzmak

wzmak słaby to trzeba polecic gnojówke przepłaconą - jakies chore myslenie

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Eltax Liberty 7 to bardzo dobre kolumny klasy budżetowej. Jeżeli to oryginały - to w tej cenie za nowe kolumny na pewno warto !!!

Za 30 letnie stare truchło które źle gra - w żadnej cenie nie warto.

truchło to te "twoje" nowe eltaxy i caly badziew nowy ze sklepu

w zyciu nie zagra to nawet zblizenie tak jak moje truchło

wez te swoje fantazje i lesne bajki propagandowe opowiedz posiadaczom quadrali wotan 2

ps

nie istnieje cos takiego jak bardzo dobre kolumny klasy budzetowej - istnieje cos takiego jak kolumny klasy budzetowej - zawsze bardzio złe

Eltaxy z serii Liberty to bardzo dobre, budżetowe kolumny, w latach 90-tych best buy w stosunku cena/jakość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

(...) istnieje cos takiego jak kolumny klasy budzetowej - zawsze bardzio złe

W stosunku cena/jakość jak najbardziej istnieją dobre kolumny budżetowe. I takie właśnie są stare eltaxy. Nowsze i wersje - disco/discovery/symphony/concept to chłam. Kolumna gra jak przyrzucona kocem z wyciętym otworem na wysokotonówkę.

Tak swoją drogą to jest późniejsza (gorsza) wersja, stare wyglądały inaczej i to właśnie te stare lepiej grały.

7+

post-25419-100007157%201261595689_thumb.jpg

I tak samo były 5+ stare:

$T2eC16V,!%290E9s37GHI1BR%29WvQkpeg~~60_35.JPG

i nowsze:

img6540o.jpg

Stare grały zdecydowanie lepiej. Krótko słyszałem nowsze 5+ ale nie spodobały mi się, a miałem bezpośrednie niemal porównanie. Teoretycznie te same konstrukcje, a brzmienie inne.

best buy z nowych to creative t20 gra niewiele gorzej nie wymaga wzmacniacza i kosztuje 200zł

a to jest zaden best buy - chyba ze dla kogos kto musi kupic nowe patyki ze sklepu

jak ma rozum to nie kupi nowych ani ze sklepu i dopiero bedzie miał best buy

to jest zakup dla naiwnego

wielu chce naciagnac na to bo kupiła takie best buy i teraz trzeba krecic rynek by opchnąc

gra to "do dupy" w stosunku .. do tego co mozna za te pieniadze taki to best buy

jesli to ma byc najlepiej mozliwie wydane przykładowe 6oo zł na uzywane kolumny to wspólczuje i to mocno waszej porady

zakladam tez ze nie obchodz zaden best buy a jest i druga strona - ma grac z dobrym (minimum dobrym) basem

czy ten "best buy" gra w ogole basem?

nie ? to po kiego one sie tu w ogole znalazły?

to jest gówno a nie best buy i to gówno nie gra basem po pierwsze i ostanie

nie spełnia zadnych warunków

bas robi wyłacznie przez reflex czyli nie gra nim a wyrzuca cisnienie udajace basowe uderzenie w dodatku nedznie to robi bo ma za małe cisnienie z mikro przetworników w wielkim slupie

bas sie tu nazywa dudnieniem z opóznionym zapłonem udajacym bas - z basem nie ma to NIC wspólnego

cos takiego jak sprzezystosc dynamika i miesistosc basu nie wystepuja - bo nie ma prawa ich byc ani ich nie ma

grac basem (i kazdym pasmem) to graja np. grundig monolth 8500

a to to jest smietnik dla naiwnych tyle

potem ludzie podkrecaja w takiej kupie korektorem bas i wychodzi im zamiast basu cos co wywraca flaki i mowia ze "a oto bas" - podły zart i ból brzucha od tego basu "grajacego"

Jeżeli chcesz sprzedać na forum swoje kolumny to wstawiasz je do zakładki "Sprzedam".

Jeżeli polecasz je komuś - to ZAWSZE powinieneś zaznaczyć że to Twoje kolumny i masz je na sprzedaż.

To takie forumowe "dobre zasady" ...

O śmietniku dla naiwnych nie będę się wypowiadał ...

A podróbek - żadnych - nie warto kupować.

Ukryta Zawartość

przetworniki chyba trochę lepsze niż w eltaxach.

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś Eltaxy Liberty 3+ wersja czarna,miło je wspominam, w cenie do 500 zł dobry wybór.

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

jak wspominasz bas?

nie rozunmiem jak mozna nie miec wstydu pisac takie opowiesci kiedy ktos nie pyta o wspomnienia tylko o bas

ja bardzo dobrze wspominam kaseciaka jvc z 80 lat wielki był z rączka , srebrny miał dwa duze głosniki i swietnie grał - mozna mu było podpiac mikrofon nawet

w cenie bardzo dobry wtybór - 100 lat temu

tylko kogo to obchodzi dzis

• 5 tygodni później...

Widać kolega erazm2 w ogóle nie miał styczności z Eltaxami serii Liberty, wypowiada się mimo braku wiedzy chociażby na temat ich konstrukcji :). Liberty 3+ czy 5+ to bardzo dobry zakup w cenie 500zł. Mają bardzo dobrą stereofonię, dobrze tworzą scenę, nie gubią instrumentów. Z resztą jest o nich ogrom pozytywnych opinii, wystarczy poczytać. Co do 7+ to nie słyszałem więc się nie wypowiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.