Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość padów ,,skórzanych" w słuchawkach Sennheiser HD380 pro

Jaroslaw.osi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jako ,że zbliżają się święta postanowiłem zrobić sobie mały prezent kupując nowe słuchawki.

W wyborze kierowałem się głównie: dobrym tłumieniem (konstrukcja zamknięta) , niezłą jakością dźwięku.

Wybrałem słuchawki Sennheiser HD380 pro.

Słuchawki zamówiłem przez internet nie oglądając ich wcześniej w sklepie i niestety rozczarowałem się jakością wykonania.

O ile w kwestii dźwięku, tłumienia jak również wygody przy wielogodzinnym odsłuchu nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń to co do jakość materiałów (w szczególność nausznic/padów) mam poważne obawy.

Dodam, że są to moje pierwsze słuchawki nauszne.

Pierwsze wrażenie (z pozycji laika) po wyjęciu słuchawek z pudełka : konstrukcja niezbyt solidna, nausznice wręcz tandetne.

Ostatnie 2 dni poświęciłem na szukanie informacji na temat ,,żywotności" nausznic jak również alternatywy dla 380 pro.

Niestety wyłania się niezbyt ciekawy obraz. Wygląda na to, że średnia długość użytkowania tego typu ,,skóro-podobnych" padów wynosi średnio 2-3 lata, a koszt nowych oryginalnych to wydatek rzędu 120zł.

Zastanawia mnie czy 2-3 lata to norma czy jedynie pojedyncze wyjątki ???

Najgorsze jednak jest to, że w podobnym przedziale cenowym brak sensownych alternatyw.

Dodam, że słucham muzyki głównie z laptopa jak również mp3 póki co Sansa clip+ (rozważam zakup nowego)

Rozważałem kupno : Beyerdynamic CUSTOM One Pro , Sennheiser HD 25-C-II oraz Shure SRH 840

Powyższe słuchawki sprawiają wrażenie solidniejszych konstrukcji niż HD 380 pro, jednak nauszniki również wykonane są ze sztucznej skóry, co po doświadczeniu z HD 380 pro mnie odstręcza.

Wygląda na to, że planowe postarzanie produktów w przypadku słuchawek nausznych jest normą.

(co jest lekka przesada, szczególnie w biorąc pod uwagę koszt zakupu)

Czyżbym się mylił ?

Powoli zaczyna we mnie dojrzewać decyzja o zakupie Sennheiser Momentum.

Cena wysoka jednak jakość wykonania i materiałów również, co pozwala przypuszczać, że jest to zakup na długie lata.

Co o tym myślicie ?

Pozdrawiam

Haaaaa to kolegę zaskoczę HD 380 mimo, ze robione w Chinach to jedne z lepeij wykonanych słuchawek w cenie budżetowej. Praktycznie nie ma się czego przyczepić do nich. Trzeba słuchać muzyki i nie tracić 2 dni na szukanie padów. Szkoda życia.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Gość

(Konto usunięte)

Mam je kilka dobrych lat i gwarantuję, że są niezniszczalne ... osobiście używam ich do sprzętu przenośnego w każdych warunkach pogodowych...dźwięk oczywiście bajeczny...pozdrawiam

... użytkowane w warunkach domowych przez mojego Brata nie wykazują jakichkolwiek oznak starzenia...a brachol ich "nie rozpieszcza"...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.