Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn w kątach

Marcin_52708

Rekomendowane odpowiedzi

Chcesz zniwelować "wyrazistość basów". Czekaj, bo nie bardzo rozumiem, co masz na myśli. W kątach stawiało się kiedyś niegrzeczne dzieci. Nie wiem na ile taka metoda wychowawcza pomagała. Na pewno mniej miejsca zajmowały w pokoju :P Z kolumnami możesz zrobić tak samo, skoro masz z nimi jakiś problem.

.

Oj ja bym powiedział, że wciśnięcie kolumn nie zwiększa wyrazistości niskich tonów

tylko je nienaturalnie podbija,podbarwia.

Owszem możemy czuć że jest ich więcej jednakże kolumny mogą dudnić.

Mam w zasadzie tylko jedno pytanie. Czy ustawienie kolumn w kątach zwiększa wyrazistość basów? Jeśli tak, to jak można tu zniwelować?

Bardzo proste,a mianowicie im będziesz je przestawiał do środka tym bas będzie szybszy i precyzyjny(mniej rozlazły i dudniący) , ale możesz stracić wtedy na głębi ...coś za coś

Proponuję po testować i znaleźć odpowiednie miejsce dla głośników ....

Pozdr

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

W zasadzie to kolumny mam już ustawione. Ale mam taki problem, że ze względu na meble itp. jedna musi stać w kącie. To mi przeszkadza ponieważ głośniki nie brzmią jednakowo. Tak jak napisałem basy w tej w kącie są podbite, a nie ma tego w drugiej. Dlatego chce je jakoś stłumić.

Zakładam, ze niefortunnie okreslasz swoje potrzeby, bo tzw "wyrazistość" to raczej to czego szukamy i do czego dążymy. Mam na myśli bas wielokolorowy, dobrze roznicowany, gdzie np struna kontrabasu raz wyda dźwięk głębszy, innym razem chlapnie mocniej o gryf i będziesz w stanie to usłyszeć, zamiast zlepionej papki gdzie wszystko zabrzmi tak samo. Mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi chodzi. Generalnie wyrazistość z tego punktu widzenia jest jak najbardziej pozadana i nie wyobrażam sobie, by ktoś chciał to niwelowac.

Co do ustawienia kolumn to nie znam przypadku, by dało to pozytywny efekt. Owszem zwiększy się ciśnienie, ale na pewno nie jakość. Kolumny odwdzięcza się za trochę przestrzeni. Powodzenia

• Redaktorzy

Ja na Twom miejscu przemeblowałbym pokój. Nie ma to jak męka podczas sluchania muzyki we własnym domu. Kolumny warto (a nawet trzeba) odsunąć od ścian. Zyskuje na tym barwa (równowaga tonalna) oraz przestrzeń.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.