Skocz do zawartości
IGNORED

Karta M-Audio Delta Audiophile 2496 i wzmacniacz słuchawkowy

Pawel_PS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Świątecznie!

Posiadam w komputerze kartę muzyczną M-Audio Delta Audiophile 2496, którą kupiłem kilka lat temu do projektu CarAudio. Sprawowała się przyzwoicie w tamtym systemie, ale samochód został sprzedany i został mi mały PC z tą właśnie kartą. Chciałbym skompletować sprzęt do domowego słuchania dobrej jakości muzyki (FLAC 2496) i to głównie na słuchawkach. Proszę o podpowiedź, czy moje kolejne rozważania są słuszne i co o tym sądzicie.

Karta Audiophile 2496 ma dwa wyjścia RCA. Podpięcie słuchawek poprzez przejściówkę na mini-jack nie daje wiele, bo karta nie ma wzmacniacza i mało co słychać :) Ponieważ z karty jest wyjście audio po dwóch gniazdach RCA, to według mnie nie ma sensu (i możliwości) zastosowania jakiegoś DAC-a z wyjściem słuchawkowym. Muszę więc podpiąć pod tą kartę bezpośrednio wzmacniacz zdolny do wysterowania słuchawek - posiadam AKG K550. I wymyśliłem sobie, że dołożę jako wzmacniacz jakąś małą konstrukcję na lampie.... Chodzi mi o lampowy wzmacniacz słuchawkowy. Czy podpięcie jakiejś konstrukcji na bazie płytek AVT (np. wzmacniacz słuchawkowy OTL na ECL/PCL86 lub coś podobnego) zda egzamin? Ja sądzę że tak, ale proszę bardziej doświadczonych o opinię.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Nadmienię, że ogólnie elektronika i lampy nie są mi obce i nawet zapaliłem się do tego, aby coś poskładać i polutować :)

--

Pozdrawiam,

Paweł

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

dosc kiepska karta,

w stosunku do

emu 1212

+bardzo silny sygnal

radzilbym ja sprzedac i kupic np.taka

wzglednie prodigy hd2advance

brzmia o wiel lepiej

tej uwazam nie ma co wzmacniac - to nie jest wysmienite zródło

ps.

niewielki koszt a duzy efekt

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Dziękuję za odpowiedź i informację. Nie upieram się przy obecnej karcie i mogę ją wymienić na lepszą. I tutaj pytanie co lepsze: wymieniona przez Ciebie e-mu czy Prodigy. A może jeszcze coś innego?

wysłane z Sony Xperia Tablet Z + Tapatalk 4 + Swype

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

Kupiłem Prodigy HD2 Advance DE i od kilkunastu godzin działa w moim komputerze. Jeśli powiem, że szczęka spadła mi na podłogę to będzie i tak za mało. Niesamowite wrażenia słuchowe, wreszcie słyszę szczegóły muzyki i niestety także niedoskonałości niektórych nagrań.

Na razie słucham przez wyjście słuchawkowe, ale po tych wolnych dniach zabiorę się za budowę słuchawkowego wzmacniacza lampowego i mam nadzieję na kolejne pozytywne zaskoczenia.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź odnośnie karty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.