Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja pokoju - parę spraw.

lazzy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !

Mam pewien problem. Kupiłem zestaw Klipsch Synergy F3 i Yamaha A-S700, podłączyłem wszystko i... niestety, nie gra to tak jak oczekiwałem. Myślałem, że to może być wina sprzętu, jednak forumowicze w innym dziale zasugerowali problem z akustyką. Otóż - odczuwam nadmiar wysokich i średnich tonów (męczących pogłosów) oraz nadmiar dudniącego midbasu.

Oto mój pokój:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co mogę zrobić, by jak najlepiej zaadaptować pokój do odsłuchów (w kwestii przemeblowania tylko - nie chciałbym raczej dokładać czegoś do pokoju, chyba że jakieś drzewko lub inną niewielką rzecz) ? Ewentualnie jakie panele akustyczne i gdzie powinienem umieścić ?

Serdeczne dzięki za pomoc !

Tomek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/108197-adaptacja-pokoju-par%C4%99-spraw/

W kwestii docieplenia sufitu nade mną - tylko styropian (nie ma waty szklanej).

Natomiast źródło - Pro-Ject 5.1 + Stanton HiFi 680 (ciepła wkładka). Teraz podłączam to do pre-ampa w Yamasze, mam jeszcze DIY, ale on gra dość chłodno i jest źle. IC gramofonowy to zestawowy kabelek (nie wierzę za bardzo w granie kabli).

Innym źródłem jest Cowon J3 o mocy 29mW na kanał.

W tym momencie najbardziej chciałbym poprawić wypełnienie basu i złagodzić midbas. Nie wiem, czy uszy po prostu przywykły, ale wysokie i średnica mnie już tak nie męczą.

• Redaktorzy

Dobry preamp zewnętrzny sobie zalatw i wymień ten kabelek IC. Analog jest bezlitosny. Nie toleruje drogi na skróty. A najlepiej podłączyć jakieś dobre źródło referencyjne CD (z dobrym DAC) i będziesz wiedział wszystko na temat kolumn i wzmacniacza.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ładny pokój:-) Wrażenie braku basu wynika z zachwianej proporcji, masz za dużo odbić na średnicy i górze. Z tego co widzę, to brakuje mu wytłumienia. Jakbyś dał więcej obrazów, kilimów itp na ściany byłoby lepiej. Po drugie aż się prosi duży dywan w typie shaggy na podłogę. Po trzecie, spróbuj do odsłuchów przykryć ekran TV kocem, itd. Myślę, że te skosy powodują pewne rezonanse. Ja bym jeszcze za kolumnami spróbował postawić np jakiś wiklinowy parawan, itp. U mnie to pomogło. Czy na suficie jest kartongips? U mnie to jest największa zmora i przy najbliższym remoncie muszę się tego pozbyć.

No i jest jeszcze jedna możliwość, a mianowicie tubowe Klipsche po prostu mają taką sygnaturę dźwięku. W połączeniu z niespecjalnie wyrafinowaną Yamahą może to dawać taki efekt. Ponieważ Klipsche są bardzo wysoko skuteczne dałaby im radę słabowita lampa. Pożycz od kogoś ze znajomych jakąś w miarę tanią integrę np na EL34 lub EL84 i zobacz co się zmieni w dźwięku. A wtedy będziesz wiedzieć więcej, czy winny pokój, czy sprzęt.

Aha i jeszcze jedno, wiem że to będzie trudne, ale odstaw tę lewą kolumnę od tego rogu, conajmniej pół metra wprzód i do środka. Prawą też wtedy w przód. Lewy róg podbija Ci któryś z modów własnych pokoju. Nawet jak bass-reflex wychodzi wprzód to też są wczesne odbicia i rezonansy.

Pokój podobny do mojego z którym walczyłem przez ostatni rok. Może zaoszczędzę Ci kolego trochę czasu i pieniędzy :)Objawy o których piszesz pojawiały się kiedy siedziałem pod skosem. Pierwszą rzeczą jakiej bym spróbował, to odwrócenie całego pokoju. Kolumny pod skos i bardziej na środek. Odjechałbym o ile to możliwe jak najdalej od tylnej ściany. Na ścianę za głową na próbę daj kilka poduszek i może jakiś koc. W związku z tym, że w ścianach karton gips to uważałbym z wytłumianiem. Jak najwięcej rozpraszaczy. Na próbę poznoś z domu trochę gratów :)

Tyle w sprawie akustyki. Co do sprzętu - czy on się już wygrzał?:)

Pozdrawiam

Dzięki serdeczne za porady. Jestem w szoku, bo odsunięcie lewej kolumny od rogu i wypchnięcie obydwu lekko do przodu poprawiło praktycznie wszystko, co mi przeszkadzało. Jedynie scena (z wiadomych względów) trochę się zmniejszyła.

Raz jeszcze - dzięki !

Z całym szacunkiem, ale to nie do wiary, jak większość autorów podobnych wątków idzie na łatwiznę. Zamiast poeksperymentować z akustyką i ustawieniem sprzętu, a może to trwać miesiącami, od razu piszą że to, że tamto... że kabelki są złe, że podkładki za miękkie, że chcą aby dobrze grało, ale nic nie zmienią/nie dodadzą do wnętrza, że nie mają czasu, aby sami posłuchać więc wolą, aby to ktoś inny zrobił... Kiedy pokazują zdjęcie pomieszczenia odsłuchowego, to oczom ukazuje się najczęściej zwykły pokój, bez adaptacji akustycznej, z przypadkowym ustawieniem kolumn wciśniętych pod ścianę/róg. Ale ma grać dobrze, bo wydali pieniądze.

Ta kolumna w rogu koło grzejnika mnie osłabiła....

Jak można tak upchnąć kolumnę? Jak kosz na śmieci...

Wysuń je do miejsca gdzie zaczyna się dywan.

Bliskość bocznej ściany jest bardzo niepożądana. Zwłaszcza, że przy drugiej kolumnie nie ma bocznej ściany wcale.

Kolumny stoją na kolcach? Bo nie widać dokładnie.

Po za tym miejsce odsłuchowe (głowa znajduje się za blisko tylnej ściany i na dodatek pod skosem!) fatalne.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.