Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereo - Wzmacniacz + 2kolumny

Msj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość:)

Chciałem skonsultować konfigurację która mi dzisiaj zaproponowano: Peachtree Audio Decco 65 + ELAC 67.2. Co sądzicie o takim połączeniu?

Pokój jest wielkości 30m2, na planie kwadratu. Idea jest taka, żeby system służył do odtwarzania muzyki z komputera i/lub radia internetowego oraz filmów. Nie mam sprecyzowanego gustu jeśli chodzi o muzykę więc powinien to być zestaw, który poradzi sobie z AC/DC jak i smooth jazz :)

Może macie jakieś inne propozycje? Budżet, w którym chciałbym się zamknąć to max. 5.500zł. Dodam, że im mniej tym lepiej:)

Wcześniej brałem pod uwagę wzmacniacze Yamahy (R-N500) ale podobno Peachtree jest o niebo lepsze...

Będę wdzięczny za opinię lub inne konfiguracje w tym budżecie.

Witaj,

jeśli szukasz uniwersalnego zestawu do jednak dosyć dużego pomieszczenia, proponowałbym zwrócić uwagę na wzmacniacz NAD C356 BEE oraz zestaw kolumn Kef C7 (http://q21.pl/kef-c7.html), Roth Audio Oli RA4 (http://q21.pl/roth-audio-oli-ra4.html) lub Melodika BL40 (http://q21.pl/melodika-bl40.html). Bardzo dobrym rozwiązaniem, minimalnie droższym, byłby zestaw oparty na kolumnach Monitor Audio Rx6 (http://q21.pl/monitor-audio-rx6.html).

Peachtree to bardzo dobry wzmacniacz, jednak moim zdaniem jest zbyt słaby do tak dużego pomieszczenia.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań słuźę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

moze powinienes sprawdzic oferty na lepsze kolumny

bo to postawa słuchania czegokolwiek a nie wzmacniacz

wzmacniacz to "dodatek" do kolumn

te elac odpadaja i wszelkie "dobroci" na 5 calowych glosniczkach bujanych wielka dziura zwaną refleksem

"nowe"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"stare"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (bardzioej ku 6 bym proponował to tylko ze wzgledu na cene nizsza - ale sprzedasz gratisy od 6 i bedzie tak samo)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z dziadostwa zaden wzmacniacz nie zrobi cudu - zapcha sie i strata kasy

kupowanie cudownych wzmacniaczy do biednych kolumn to tragedia dla kupujacego

ktos naopowiadał o Peachtree tylko zapomniał ze aby sie wykazał musi miec na czym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Tu masz konkretny zestaw. Cena poniżej 5tyś a jakość jak za 8tyś.

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Posłuchasz konkretnie muzyki i posłuży idealnie do innych zastosowań. Yamaha z serii 500 czy 700 nawet nie ma polotu do tego wzmacniacza z zestawu.

Zaglądnij na stronę www.audio-top.pl Zobaczysz w jakich systemach jest zastosowany ten wzmacniacz System Fidelity.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi i sugestie!

Poczytałem trochę o Waszych propozycjach i potrzebuje doprecyzowania:)

Q21, co oznacza ze Peachtree może być za słaby do pomieszczenia? NAD ktorego proponujesz (myślę o tym z DAC, zeby byl porownywalny do Peachtree pod tym wzgledem) kosztuje prawie 4 tys, podczas gdy Peachtree obecnie to 2.600zl. Co do kolumn, będę musiał je gdzieś odsluchac - ze wzgledow estetyki w gre wchodza tylko Roth Audio Oli RA4 oraz Monitor Audio Rx6.

Erazm2, wszyscy, co sądzicie o połączeniu Peachtree Audio Decco 65 z MA rx6? Nie ukrywam, że pod kątem designu ten zestaw leży mi najbardziej a i cenowo zamykam się w założonym budzecie?

napewno sie nie wypowiem o polaczeniu peachtree bo go nie znam tym bardziej ze to polaczenie daca ze wzmacniaczem - koncowy efekt to czarna dziura dla mnie :)

nigdy go nawet nie rozwazalem ani byłem zainteresowany poznaniem

sam sobie dostarcza sygnał nie mozna juz podac silniejszego ze zrodła

stare creeki tez sa niby słabe - slabe jesli kos podaje slaby sygnal

maja pasywne przedwzmacniacze i to co stanowi o wyjatkowosci tało sie pogrzebem

z mocnym sygnałowo cd sa mocne ze slabym slabe -sosunkowo do innych tylo samo watowców

idz odsluchaj - podłacz mu "byki" i zobaczysz jaki ma dynamizm

bedzie kiepsko bedziesz szukał efektywniejszych

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

A Ty kolego szukasz sprzętu grającego czy wyglądającego? Z tego co widzę to liczy się bardziej wygląd a nie faktyczne brzmienie. Tak na marginesie to RX6 to bardzo mizerna kolumna. Ostra i mało dynamiczna. Brakuje jej dolnego brzmienia, a góra jest sucha i mocno wyeksponowana. Ale tak to jest jak się kupuje wygląd a nie brzmienie. Miłego szukania.

Po pierwsze Erazm2 sie myli bo do decco 65 mozna podlaczyc innego daca tak jak do innych wzmacniaczy czyli przez RCA.

Po drugie Decco 65 moze w przyszlosci robic za sam przedwzmacniacz jak zechcemy kiedys kupic koncowke mocy.

Poza tym sluchalem tego wzmacniacza z Elacami BS 192 i to byla synergia. Naprawde do niczego nie bylem w stanie sie przyczepic! Gralo to bardzo szczegolowo z piekna srednica.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.