Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe NAD c356bee i FOCAL 826v

ewar7569

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowy na forum. Szukam optymalnego przewodu głośnikowego w przedziale do 200 zł, 500 zł, 1000 zł i 2000 zł. Jaki byście mi polecili? Chciałbym uzyskać bardzo dobrą separację instrumentów - lubię szczegóły, szybkość. Nie chciałbym przy tym stracić dobrej kontroli na basie oraz uzyskać dobrą górę pasma i dobry wokal. Muzyka do słuchania: rock, poważna, pop, elektroniczna. Sprzęt: wzmacniacz NAD c356bee, CD NAD c565bee, kolumny FOCAL CHORUS 826v. Pokój 35m2. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

A przy obecnym masz zły wokal kontrole basu i górę pasma? Separacja instrumentów zawodzi? Popracuj nad akustyką pomieszczenia w którym słuchasz, nie zostawiaj gołych ścian za kolumnami i wysuń je dosyć mocno do przodu. Jeśli dalej Ci nie będzie odpowiadała separacja instrumentów, scena i detal, to pomyśl o wymienianie klocków bądź kolumn - bo tu zmiana będzie niebagatelna i słyszalna.

Ma być szybkość i szczegóły, niskie i wysokie - miedź odtleniona 2.5 mm2

Drogie kable tylko pogorszą, są dla znudzonych i bogatych, pogarszają w określonych zakresach.

Jak powyżej, jak potrzeba, wymiana klocków da znacznie więcej.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Posiadam ten zestaw,Focal seria 800( W)-gram na Chordach Odyssey 2.Zródło SM6-356 BEE jako KM.

Kolumny 70 cm od sciany tylnej,110 cm od bocznych.Są szczegóły-mnóstwo ,scena duża w głąb i w szerz.Kontrola basu na tych kablach jest lux.A do tego jest jeszcze większa przestrzeń ,jak by więcej powietrza.

Porównanie do Chord Silverscren i Ultralink Martix 2.

Co do rady kolegi madafaka to ma rację-ja mnóstwo gratów umieściłem w salonie typu-pułki na scianie ,komody , szafa,2 fotele,ława,sofa ,duże kwiaty-kilka,obrazy podrasowane z tyłu wełną mnóstwo bibelotów na komodach,w rogach szafy ażurowe z pluszakami od góry do dołu (mam córcię to pasuje :) ),bardzo gruby dywan i gęsty (4500g/m2 wysokość runa 5 cm) i to dopiero dało konkretny efekt.

A tak na przyszłość-to myśl o innym wzmaku,u mnie nie jest zle-ale ja mam 816 , te kolumny zasługują na więcej i na pewno będę zmieniał-tylko że twoje826 min impedancja jest sporo po niżej 4,więc ten wzmak dla nich to tak na chwilę tylko.Jak chcesz wykrzesać z nich więcej to się rozglądaj za dobrym wzmacniaczem.

To extra kolumny ale wymagające i kapryśne-z bele gównem cienko im dogodzić. he he

Dzięki za rady, ale ciągle nie wiem który kabelek. Może doradzi mi ktoś kto ma podobny zestaw. Kolumny będą u mnie we wtorek tj. 31.12.br (jak kurier nie nawali), Do tej pory mam zwykłe ekonomiczne kable i na pewno muszę je wymienić. Czekam.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

I zostań z ekonomicznymi-jak się kolumny wygrzeją to wypożycz za kaucją jakieś lepsze i sam porównasz.

Bo może nie będziesz słyszał kompletnie różnicy więc po co płacić 20-200 pln np za metr-jak kupisz z miedzi OFC PO 12 PLN ZA METR. :)

Są tacy co słyszą kable,są tacy co nie słyszą i są tacy co kupują te droższe bo tak po prostu wypada. ;)

przy zestawie jaki będziesz miał, raczej usłyszysz różnice w kablach, porównując kategorię OFC 12 za metr a kabel klasy średniej powiedzmy 100 do 300 pln za metr. Tylko tak jak radził maniekn274, pograj trochę niech się kolumny "ułożą" a potem wypożyczaj kable i testuj w swoim systemie. Nie kupuj na podstawie opinii innych. Ja z ostatnich dni testów w swoim zestawie mogę zaproponować: Ultralink excelsior i Furutech U2T, niski bas, ale trochę rozlazły i mało punktowy i szczegółowy, natomiast jak potrzebowałbyś kabla szczegółowego, detalicznego, równego we wszystkich pasmach to na podstawie moich wrażeń mogę zaproponować coś z Tellurium Q lub Kimber Kable (4TC)

to mówię ja do niedawna kablosceptyk...

PS

Ja jak testuję kable to biorę dwa komplety, puszczam krótki fragment utworu na jednym kablu, przepinam na drugi i powtórka. Wtedy różnica jest najlepiej zauważalna detale, scena, odtwarzalność poszczególnych instrumentów...

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.