Skocz do zawartości
IGNORED

wybór Kina domowego + TV za 8 tys

geo78

Rekomendowane odpowiedzi

ja zrezygnowałem ze sterowania i uruchomiłem sobie tzw pass through właśnie przepuszczanie sygnału i audio i video podczas uśpienia ampla

No właśnie mam tą opcję włączoną i obraz przepuszcza ale dźwięku w tv nie ma... może coś jeszcze trzeba uruchomić ale wydaje mi się, że instrukcję już przeczytałem dokładnie... no nic będę walczył, może to wina kabla, a może po prostu puszczę obraz bezpośrednio na tv a dźwięk optykiem do ampli... muszę tylko poszukać odpowiedniego kabla tak żeby nie blokować wejścia w ampli (będzie użyte do podłączenia kompa). Na ampli mam dwa wejścia coaxial ale takiego czegoś nie mam na dekoderze...

Nie , no przestań , właśnie po to masz amplituner i możliwość podpięcia do niego wszystkiego co możliwe poprzez hdmi i nim powinno iść wszystko i dźwięk i obraz na TV ,

skoro obraz puszcza na tv po hdmi to nie ma bata , że i dźwięk powinien być , daj spokój z optykiem

z dekodera satki na ampla kablem hdmi w wejście np nr.1 a wyjściem hdmi na tv i nie ma h..a żeby nie hulało i obraz i dźwięk ,

a kabel hdmi masz ver.1.4 tak , (TV obsługuje 3D tak , to i ma ARC) , chociaż i wcześniejsza wersja (1.3) też powinna puścić dźwięk ,

skoro obraz jest po tym hdmi to kombinuj coś z tym dźwiękiem , gdyby było coś nie tak z kablem to i obrazu by nie było ,

dekodery w amplitunerze ustaw na AUTO wtedy automatycznie powinien wykryć rodzaj wchodzącego dźwięku a w dekoderze ustaw wyjście na PCM lub strumień bitów zależy co tam jest w ustawieniach może w dekoderze jest nie ustawione .

Nie wiem czy się zrozumieliśmy. W trybie pracy amplitunera wszystko gra pięknie po hdmi. Pierwszy lepszy film z HBO (Faceci w czerni 3) i amplituner sam wykrył dźwięk Dolby Digital i efekt był bardzo miły dla ucha.

Mi chodzi o to, że w trybie czuwania amplitunera działa tylko obraz. Dźwięku w tv nie ma (a wg instrukcji być powinien). Ale na spokojnie spróbuję to jakoś ogarnąć.

W dekoderze mogę tylko ustawić opcję Dźwięk Dolby Digital Tak lub Nie.

Pierwszy lepszy film z HBO (Faceci w czerni 3) i amplituner sam wykrył dźwięk Dolby Digital i efekt był bardzo miły dla ucha.

Będzie jeszcze milszy gdy poczujesz/usłyszysz pomruk subwofera ,

W dekoderze mogę tylko ustawić opcję Dźwięk Dolby Digital Tak lub Nie.

a czy w ustawieniach wyjścia hdmi jest też jakieś ustawienie o którym wspominałem wyżej (bitstream , PCM lub coś koło tego) czy jest tylko to o którym piszesz : DD TAK lub NIE .

• 3 tygodnie później...

Masz chyba jakiś problem ze zrozumieniem mego posta. Możesz mieć wypasione kolumny 5.0 i z beznadziejnym subem to kino będzie brzmiało masakrycznie ( mówię o filmach). żadna kolumna nie przeniesie takiego basu jak dobry subwoofer ( cały czas mówię o filmie).... kolega ma mocno ograniczony budżet i lepiej będzie jak kupi lepszy sub niż monitory. P.S a ten zestaw JBL L na zdjęciu to twoje kino? jeśli tak to niezły, tylko tv troszkę malutki ;)

Uwierz że nie muszę włączać suba i jest dobrze. Sub "dodaje tylko kropkę na i". Do oglądania filmów przed TV rozwija się ekran.

Ani 2.1 ani 5.0 nie brzmi dobrze wpadasz w skrajności. ŻEBY BYŁO ZAJEBIŚCIE TO MUSI BYĆ KOMPLET. Zajebiste kino 5.1 i wielka plazma lub jak kto woli projektor. ALE NIE KAŻDEGO STAĆ NA TAKIE KLOCKI . A inna sprawa to jest to że co dla jednego będzie dobrze grało dla drugiego może być nie do przyjęcia.

Nie musi być komplet. Fronty z dużą podstawą basową również dają radę.

Przy słabych kolumnach sub jest niezbędny, a przy mocniejszych dodaje ten smaczek najniższych niesłyszalnych częstotliwości.

Oczywiście rozumiem iż kolega wie jak powinien być poprawnie skalibrowany sub, czyli nie powinien dominować nad resztą zestawu, być prawie niesłyszalny w zakresie wyższych częstotliwości i zgrywać się z zestawem.

W prawdziwym kinie nie masz buczących i dominujących basów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.