Skocz do zawartości
IGNORED

wybór Kina domowego + TV za 8 tys

geo78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stoję przed wyposażeniem mojego salonu w telewizor oraz kino domowe (ampli + kolumny). Na cały sprzęt mam około 8 tys (z tym że raczej wolałbym tej kwoty nie przekraczać).

Odległość tv od kanapy to 3,40 m, głośniki rozstawione będą w kwadracie 4,50 x 4,50.

Wydaje mi się, że rozsądnie byłoby kupić jak największy tv nawet kosztem zjechania z parametrów audio. Wyobrażam sobie to w ten sposób:

TV 55" (Panasonic 55ET60, Samsung 55F6770) lub 60" (Sharp 60LE752E, niestety na 60LE857 nie wystarczy kasy) + amplituner Denon X1000 (zależy mi żeby miało radio internetowe) + głośniki (Jamo 606, 608 itp, lub Klipsch F10).

Jeśli ktoś może się wypowiedzieć w tym temacie to będę wdzięczny. Wszelkie porady w doborze odpowiedniego sprzętu mile widziane.

https://www.audiostereo.pl/topic/108313-wyb%C3%B3r-kina-domowego-tv-za-8-tys/

Witaj,

pytania w kwesti audio - jakie będzie wykorzystanie zestawu (muzyka, filmy, koncerty), jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie. Czy masz wymagania w kwesti kolorystyki, budowy kolumn ?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kolego Ty chcesz kupić TV za prawie 5 tys i do tego kino domowe (amplituner i głośniki 5.1 w cenie 3 tys ), żartujesz sobie tak , amplituner minimum za 1,4 tys, subwofer za drugie tyle a gdzie na kolumny , zestaw 5.0 przyzwoitej jakości kolumn to ok 3-4 tys , policz i zobaczysz ile trzeba na kino , i to wcale nie drogi zestaw , zastanów się co Ty w ogóle chcesz bo jeśli taki telewizor i do tego kino w tej cenie to lepiej kup zestaw , tzw kombajn (wszystko w jednym-amplituner+odtwarzacz blu-ray w jednej obudowie) z głośnikami z np Harmana Kardona z serii HKTS lub jemu podobny jakiś zestaw bo na osobne "klocki" nie starczy Ci kasy , żeby mieć jako takie brzmienie , a jak nie to Media Markt i tam masz dużo takich "świetnych" zestawów w takiej kwocie , wszystko w sumie zależy od tego czego oczekujesz od zestawu , ale

Wydaje mi się, że rozsądnie byłoby kupić jak największy tv nawet kosztem zjechania z parametrów audio

ale skoro na niego chcesz przeznaczyć taką marną kwotę to nie myślisz o nim poważnie , można w takim wypadku kupić zestaw 5.1 z polskiej firmy STX i zestaw KD-200 + do tego jakiegoś ampla za podobną kwotę i masz kino ze wszystkimi elementami ( ampli,kolumny , sub) ,

albo kup TV i dozbieraj do kina , u góry podałem Ci wcale nie wygórowane ceny poszczególnych "klocków" do kina , zlicz i masz cenę za już w miarę dobrze grające kino ,

powodzenia

WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU

Witaj,

pytania w kwesti audio - jakie będzie wykorzystanie zestawu (muzyka, filmy, koncerty), jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie. Czy masz wymagania w kwesti kolorystyki, budowy kolumn ?

Wykorzystanie zestawu:

75% Filmy (w tym zwykła telewizja)

15% Gry

10% Muzyka (i to pewnie tylko z jakiejś EskaTV lub tym podobnych dobrodziejstw)

do zestawu podłączony będzie komputer poprzez sb X-FI i dekoder nc+

Co do uwag typu, że z taką kasą nie da się nic kupić, to dziękuję za zainteresowanie...

Tu nie chodzi o to , że nic nie da się kupić , ale skoro Ty przy takiej kwocie planujesz kupić TV za 3/4 budżetu to przedstawiłem Ci jak to ma się w takim przypadku , czego się spodziewałeś , cudu , nie jestem cudotwórcą i przypuszczam żaden z nas .

Podałem Ci co można za to kupić (m.inn.STX) . Nikt nic innego o dobrym brzmieniu choć jeśli o to chodzi to zależy co dla kogo jest dobrym brzmieniem nie kupisz za tą kasę , bez przesady 3 tys na zestaw 5.1 + amplituner .

Witam,

Stoję przed wyposażeniem mojego salonu w telewizor oraz kino domowe (ampli + kolumny). Na cały sprzęt mam około 8 tys (z tym że raczej wolałbym tej kwoty nie przekraczać).

Odległość tv od kanapy to 3,40 m, głośniki rozstawione będą w kwadracie 4,50 x 4,50.

Wydaje mi się, że rozsądnie byłoby kupić jak największy tv nawet kosztem zjechania z parametrów audio. Wyobrażam sobie to w ten sposób:

TV 55" (Panasonic 55ET60, Samsung 55F6770) lub 60" (Sharp 60LE752E, niestety na 60LE857 nie wystarczy kasy) + amplituner Denon X1000 (zależy mi żeby miało radio internetowe) + głośniki (Jamo 606, 608 itp, lub Klipsch F10).

Jeśli ktoś może się wypowiedzieć w tym temacie to będę wdzięczny. Wszelkie porady w doborze odpowiedniego sprzętu mile widziane.

Witam. Wg mnie zle celujesz wybierając tv lcd a chcesz głównie oglądać filmy. Plastikowy obraz bedziesz miał z lcd. Ale to jest moje skromne zdanie. Co do audio to lepiej dozbieraj "troszkę" kaski i kup coś z czego będziesz zadowolony. Na początek rozważ zakup plazmy panasa 55cali model ST60... I nie sugeruj sie " zobobonami" o plazmach :) P.S przy takiej odległości kanapy od tv pomyśl o 65 calach panasa st60..

Tu nie chodzi o to , że nic nie da się kupić , ale skoro Ty przy takiej kwocie planujesz kupić TV za 3/4 budżetu to przedstawiłem Ci jak to ma się w takim przypadku , czego się spodziewałeś , cudu , nie jestem cudotwórcą i przypuszczam żaden z nas .

Podałem Ci co można za to kupić (m.inn.STX) . Nikt nic innego o dobrym brzmieniu choć jeśli o to chodzi to zależy co dla kogo jest dobrym brzmieniem nie kupisz za tą kasę , bez przesady 3 tys na zestaw 5.1 + amplituner .

Ale ja nie napisałem nic o zestawie 5.1.... na początek zestaw 5.0 (tak jak napisałem m.in. Klipsch F10, Jamo 606 + np. Denon X500 to mieści się w 3 tys spokojnie). Poza tym nie każdy jest audiofilem i nie każdego stać na sprzęt za kasę, o której niektórzy mogą tylko pomarzyć.

Nic na to nie poradzę, ale przy takich zarobkach jakie mam i kredycie który spłacam kwota 8 tys jest kwotą nieprzekraczalną i nie wchodzi w grę dozbieranie kiedyś tam... jeśli za 3 tys nie ma nic no to trudno, kupię to co jest a dźwięk i tak na pewno będzie lepszy niż z samego tv.

Co do wyboru lcd a nie plazmy... w tej chwili używam starego Samsunga 32A551 i jest w miarę ok. No ale może jeszcze się skuszę na tego Panasonica ST60....

A co do % które podałem to 75% to filmy (w tym telewizja zwykła, więc i sport i wiadomości i pewnie jakieś pierdoły), chodziło mi bardziej o podkreślenie, że sprzęt audio nie będzie wykorzystywany do słuchania jako tako muzyki (od czasu do czasu jakieś radio internetowe się włączy pewnie i to tyle).

Ale ja nie napisałem nic o zestawie 5.1.... na początek zestaw 5.0 (tak jak napisałem m.in. Klipsch F10, Jamo 606 + np. Denon X500 to mieści się w 3 tys spokojnie). Poza tym nie każdy jest audiofilem i nie każdego stać na sprzęt za kasę, o której niektórzy mogą tylko pomarzyć.

Nic na to nie poradzę, ale przy takich zarobkach jakie mam i kredycie który spłacam kwota 8 tys jest kwotą nieprzekraczalną i nie wchodzi w grę dozbieranie kiedyś tam... jeśli za 3 tys nie ma nic no to trudno, kupię to co jest a dźwięk i tak na pewno będzie lepszy niż z samego tv.

Co do wyboru lcd a nie plazmy... w tej chwili używam starego Samsunga 32A551 i jest w miarę ok. No ale może jeszcze się skuszę na tego Panasonica ST60....

A co do % które podałem to 75% to filmy (w tym telewizja zwykła, więc i sport i wiadomości i pewnie jakieś pierdoły), chodziło mi bardziej o podkreślenie, że sprzęt audio nie będzie wykorzystywany do słuchania jako tako muzyki (od czasu do czasu jakieś radio internetowe się włączy pewnie i to tyle).

W Twoim przypadku priorytetem powinien być TV z zajefajnym obrazem, a jedyną Twoją słuszną drogą jest panas st60 i to jak największy ( czyli 65 cali )... jeśli masz tak sztywny budżet to skup się tylko na tym tv a kino kup jakieś tam w jednym flaku ( tzn. cały marketowy zestaw, który i tak zagra piekniej niż najlepsze głosniki z najlepszego tv ). Masz niewiele czasu bo panasonic kończy z plazmami i jest ich już coraz mniej na rynku. A pamietaj że dużo cali to duża radość, im więcej cali tym więcej radości, ale są osoby które się z tym nie zgodzą ( ale jest ich znakomita mniejszość ;) ) Obraz z st60 przy sygnale hd z jakiejś cyfrowej tv jest już bardzo dobry, nie mówiąc o blu-ray , gdzie szczene będziesz zbierał z podłogi :)))))

P.S. i jeszcze jedno najwazniejszym elementem w jakimkolwiek zestawie kina ( jeśli chodzi o audio) jest subwoofer, to on robi całą robotę podczas oglądania filmów ( zwróć na to uwagę przy wyborze jakiegoś tam zestawu) .

.S. i jeszcze jedno najwazniejszym elementem w jakimkolwiek zestawie kina ( jeśli chodzi o audio) jest subwoofer, to on robi całą robotę podczas oglądania filmów

Co za totalna bzdura!

To może poleć koledze aby kupił samego suba i podłączył go do TV, po co ampli. i cała reszta głośników. :)

w podobnym budzecie kupiłem chyba całkiem dobry zestaw

Panas 50st60e

Pionek vsx-923

Tannoy Mercury v4/v1/vc

Docelowo jak odłoże grosza to dojdzie jeszcze sub tannoya (10 albo 12)

Całość będzie grała w pokoju 12m2 a docelowo w 18m2

Zródło sygnału to satka - VU+ SOLO2.

Za jakiś czas dojdzie jeszcze jakiś tani player BD - jeszcze nie wiem co, ale to mały pikuś bo budzet jest max 450zł na to.

Przy zakładaniu scisłego budżetu pamiętaj o okablowaniu bo na nie też troche grosza ucieka.

kolego ale wspominając jak w temacie "kino domowe" to jest właśnie 5.1 a nie 5.0 . jak chcesz to kupuj te marketowe chińszczyzny , ja poradziłem Ci STX-a polską produkcje , która wcale nie jest zła i do tego amplituner za drugie tyle i będzie lepiej niż z marketu i też zmieści się w budżecie więc nie rozumiem Twojego podejścia ale jeśli Ci się taki zestaw nie podoba to kup tzw "kombajn" ( wszystko w jednej obudowie , wspomniany zresztą też wyżej Harman Kardon HKTS ) i też będzie lepiej niż z głosników telewizora jeśli tak po macoszemu do tego tematu podchodzisz ,

poza tym , żeby coś kupic i nie żałować nawet tych 3 tysięcy potrzeba tego posłuchać , głównie chodzi o kolumny , słuchałeś tych Jamo czy Klipschów ,

Poza tym nie każdy jest audiofilem i nie każdego stać na sprzęt za kasę, o której niektórzy mogą tylko pomarzyć.

kolego , wydanie kasy za zestaw , który zaproponowałem ( kolumny ok 3-4 tys, sub ok 2 tys i ampli min. 1,4-1,5 tys) to wg Ciebie sprzęt audiofilski , bez przesady , już tu kiedyś pisałem w jednym temacie , że wg mnie audiofila nie poznaje się po wydanej kasie na sprzęt a po tym , że usłyszy różnicę w brzmieniu kolumn podłączonych kablem za 5 tys a kablem za 10 tys zł , bez jaj , ja właśnie wydałem podobną kwotę do Twojej na swój sprzęt i tylko na sprzęt nie TV i sprzęt i co , jestem audiofilem , bez jaj , sa ludzie , których stać wywalić kilkanaście tysięcy na sam sprzęt i wcale nie są audiofilami ,

jeśli się kupuje w tych tańszych przedziałach cenowych trzeba bardzo uważać bo w sklepie może być fajnie ale po podłączeniu w domu i gdy minie euforia zaczynamy słyszeć , że jest coś nie tak , że coś przeszkadza w dźwięku , to syczy albo "rzuca piaskiem" albo buczy zamiast wydawać dźwięki basowe szybkie,rytmiczne itp ,

jest kilka tematów ludzi szukających pomocy po właśnie takim marketowym zakupie sprzętu , m.inn. :

Yamaha RX-V373+ Onyx100+jaki sub przeczytaj go , przypuszczam , że takich tematów byłoby bardzo dużo ale ludzie z różnych powodów nie piszą o tym tu na forum , chcesz być następnym ewentualnie udawać, że wszystko jest ok ,

możesz też zakupić kolumny, zestaw kolumn Taga Harmony 606v.3+sub TSW 120 lub TSW90 to ok 2,1 tys, 1,8 tys (1,1 tys za zestaw 5.0) , Koda CV-65+sub SW1000 za ok 1,8 tys za zestaw 5.1 (1,5 tys ale za 5.0) , w necie jest teraz fajna cena zestawu z Indiana Line Nota 240C+550C+740C za ok 2,4 tys ale 5.0 ,

za zestaw 5.0 Klipscha zapłacisz ok 2,7 tys więc tym bardziej nie starczy na ampla i sub a sub w kinie musi być , żadna kolumna w tym przedziale cenowym a nawet 10 razy droższa nie da Ci takiego basu i impulsu jak subwofer , będzie Ci tego brakowało prędzej czy później , całkiem inaczej brzmią filmy bez suba a z subem .

liban :

P.S. i jeszcze jedno najwazniejszym elementem w jakimkolwiek zestawie kina ( jeśli chodzi o audio) jest subwoofer, to on robi całą robotę podczas oglądania filmów ( zwróć na to uwagę przy wyborze jakiegoś tam zestawu)

nie można kupować jakiegoś tam zestawu , poczytaj sobie temat , który zapodałem do zapoznania się dla geo75 w sumie jest tego niewiele ale o czymś mówi

a , że sub jest jednym z najważniejszych elementów kina to prawda a całości zestawu nie można traktować jak piąte koło u wozu w parze z TV 60 calowym , najlepiej kup zestaw Harmana Kardona z serii HKTS w granicach 3 tys , na tym nie zaoszczędzisz bo kiepskie kino niestety może w konsekwencji brzmieć gorzej niż dźwięk z głosników TV .

poza tym , żeby coś kupic i nie żałować nawet tych 3 tysięcy potrzeba tego posłuchać , głównie chodzi o kolumny , słuchałeś tych Jamo czy Klipschów ,

Porównywałem Jamo i Quadrale 5000 i powiem szczerze, że dźwięk z Quadrali przypadł mi do gustu (oczywiście z subem brzmią o wiele lepiej). Co do tych Klipschów to przyznaję, że nie słuchałem (wspomniałem o nich bo dostałem ofertę własnie na model F10 + denoc x500 za 2500 zł co wydaje mi się bardzo dobrą ceną, wręcz podejrzanie niską).

możesz też zakupić kolumny, zestaw kolumn Taga Harmony 606v.3+sub TSW 120 lub TSW90 to ok 2,1 tys, 1,8 tys

o i teraz piszesz o czymś na co mnie stać, do tego Denon X1000 lub Marantz 1504 i myślę, że po przesiadce z komputerowych plastików (Logitech X-620) będę zadowolony :)

A co wydawanych pieniędzy na sprzęt to oczywiście każdy wydaje tyle na ile go stać i nie mam nic przeciwko. Ale jeśli kogoś nie stać na sprzęt audio za pół rocznej wypłaty to chyba nie powód aby doradzić mu coś tańszego.

sub jest jednym z najważniejszych elementów kina to prawda

Adek45 tobie to się dziwię że znowu głosisz takie herezje.

Skoro sub jest najważniejszy to rozumiem że wolałbyś oglądać filmy np. w 2.1 niż 5.0.

Co za totalna bzdura!

To może poleć koledze aby kupił samego suba i podłączył go do TV, po co ampli. i cała reszta głośników. :)

Masz chyba jakiś problem ze zrozumieniem mego posta. Możesz mieć wypasione kolumny 5.0 i z beznadziejnym subem to kino będzie brzmiało masakrycznie ( mówię o filmach). żadna kolumna nie przeniesie takiego basu jak dobry subwoofer ( cały czas mówię o filmie).... kolega ma mocno ograniczony budżet i lepiej będzie jak kupi lepszy sub niż monitory. P.S a ten zestaw JBL L na zdjęciu to twoje kino? jeśli tak to niezły, tylko tv troszkę malutki ;)

Adek45 tobie to się dziwię że znowu głosisz takie herezje.

Skoro sub jest najważniejszy to rozumiem że wolałbyś oglądać filmy np. w 2.1 niż 5.0.

Ani 2.1 ani 5.0 nie brzmi dobrze wpadasz w skrajności. ŻEBY BYŁO ZAJEBIŚCIE TO MUSI BYĆ KOMPLET. Zajebiste kino 5.1 i wielka plazma lub jak kto woli projektor. ALE NIE KAŻDEGO STAĆ NA TAKIE KLOCKI . A inna sprawa to jest to że co dla jednego będzie dobrze grało dla drugiego może być nie do przyjęcia.

nie można kupować jakiegoś tam zestawu , poczytaj sobie temat , który zapodałem do zapoznania się dla geo75 w sumie jest tego niewiele ale o czymś mówi

Pisząc "jakieś kino" miałem na myśli kompletne zestawy , a za dwa tysie niestety nic innego nowego sie nie kupi. Ja jestem przeciwnikiem takich półśrodków. ale kolega ma niestety na wszystko tylko 8 tyś. cudów z tym nie zwojuje. i dlatego coś takiego napisałem. Albo kupi mały tv i "lepsze" audio albo duży tv i nijakie audio.

Kolego R99 ja nie napisałem , że sub jest najważniejszy w kinie ale , że jest jednym z najważniejszych elementów kina (wychodzi z tego , że skoro są tam tylko kolumny i ampli to każdy jest ważny) , nie , wolę oglądać w 5.1, ani 2.1 ani 5.0 nie są systemami kinowymi , ale nie pisałem , że sub jest najważniejszy ,

geo78 przepraszam Cię bardzo , ale w pierwszym poście podałem propozycję z STX KD-200 za 1,5 tys za zestaw 5.1 i do tego ampla za tyle samo (tu już bez konkretnego modelu)więc nie wiem o co biega , już wtedy padła propozycja na którą Cię stać , kiedyś też słuchałem tych Quintasów 5000 i mi też podszedł ,

Yamaha 673 za ok 1750 , te podane modele telewizorów nie kosztują pełne 5 tysięcy więc dobrze przeliczając można wyrwać takiego ampla za ok 1,7-1,8 tys a nie za 800 czy 900 zł , proszę Cie , ewentualnie 573 za niecałe 1,5tys , lub Onkyo TX-NR 616

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tam mają go za ok 1,7 tys lub inny model np. 515 za ok 1550 zł ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z Denonami z tymi niskimi modelami i tymi tanimi kolumnami uważałbym żeby nie było problemu ( chodzi o impedancje -przegrzewanie się , wyłączanie się ampla) ,

spoko z tą kasą , wiem o co chodzi .

Kolego liban napisałeś :

" Albo kupi mały tv i "lepsze" audio albo duży tv i nijakie audio " muszę Ci "powiedzieć" że po tym jak mu "pokazałem" jak wygląda ta sprawa myślałem , że kolega ciut zmieni zakup tv na mniejszy ale nie , trudno , muszę też "powiedzieć" , że nawet w tych bardzo niskobudżetowych kolumnach zdarzają się te , które nawet nieźle brzmią ale o tym to musi się przekonać założyciel tematu ,

i nie dwa a trzy tysiące jest na kino , nawet więcej bo tv nie kosztuje okrągłe 5 tys a mniej .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adek 45, myślę, że faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie się do jakiegoś punktu i odsłuchanie kilku budżetowych zestawów...

Co do wielkości TV to poniżej 55" nie zejdę bo mimo wszystkich za i przeciw osobiście preferuję większy obraz niż lepszy dźwięk.

z Denonami z tymi niskimi modelami i tymi tanimi kolumnami uważałbym żeby nie było problemu ( chodzi o impedancje -przegrzewanie się , wyłączanie się ampla) ,

Czy według Ciebie Denon X1000 lub Marantz NR1504 to są jeszcze te tańsze modele, czy już są warte zastanowienia?

Nie mówię, że Onkyo które podałeś mi nie pasują (nie znam się więc tak powiedzieć nie mogę) tylko zastanawiam się czy do takiego ograniczonego budżetu jaki posiadam warto wrzucać droższy amplituner. Wiesz, chodzi mi o zachowanie zdrowych proporcji.

Czytając ten post mnie się robi niedobrze a co dopiero koledze forumowemu Geo78;) Geo napisał konkretnie- 8 tyś i nic więcej. A tu jak w każdym temacie stado mądrali - dołóż tyle i kup to, poczekaj i kupisz kiedyś to... Ok. Geo78 , masz 8 tyś na kino i słuszną koncepcję, aby nie schodzić z wielkości telewizora. 55 cali to minimum, aby cieszyć oko kinem. Zostaje nam 3 tyś pln. Proponuję zestaw HK BDS 770 i będziesz naprawdę zadowolony. W kinie naprawdę robi wrażenie mimo małych gabarytów (,większość budżetówek z pełnowymiarowymi kolumnami tak nie zagra) sprawdzi się i w kinie i w muzyce. Pozostanie Ci przy okazji dużo miejsca w domu ;) sprawdź tylko czy ma wejście aux, żebyś mógł podłączyć do niego np. Komputer. Miałem kiedyś przyjemność obcowania z ampli HK i głośnikami Hkts do serii 11 i w każdym przypadku, brzmienie było bardzo żywe i efektowne. Jeśli natomiast chciałbyś jednak takie kino klasyczne ( 2 klocki i kilka trumien;)) Denon o którym wspomniałeś nie będzie złym wyborem . Głośniki Jamie 606 to jede z lepszych zestawów w tej cenie . Zarówno grają jak i wyglądają na droższe;) ja mimo wszystko trzymałbym się koncepcji micro HK. To naprawdę wystarczy. Jeśli masz pytania śmiało wal na priw. Pozdrawiam, Valveking

PS. Każdy klocek jest warty zastanowienia w określonym budżecie. To zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji i zasobności portfela. Przykład? HK 156. Świetny ampli za niecały tysiąc złociszy. Robi robotę lepiej niż niejeden 2 razy droższy ale wypakowany zupełnie niepotrzebnych dodatkowym g...nem;) a może właśnie ten ampli + zestaw Hkts 5 lub 6 i do tego tani BR i zmieścisz się w budżecie? Naprawdę gra to uczciwie. Mimo wszystko zanim kupisz proponowałbym odsłuch w jakimkolwiek salonie audio. I pamiętaj, masz założone 8 tys i tego się trzymaj . A przewody do głośników kup najlepiej polskie miedziane i nie szalej z ceną; 5 zł za metr wystarczy;) uważaj na sprzedawców, bo wcisną Ci to samo , tylko w owijce z babcinego żelazka z 1000% marżą;)

noquarter, rozumiem Cię. Geo78 kompletować przez x czasu nie chce, założył budżet 8 tyś i chce w tej kwocie złożyć system KD. Czytajcie Panowie ze zrozumieniem. Jeśli ma ktoś pomysł co w tej cenie kupić to piszcie, ale nie rubcie mętliku w głowie kolegi. Bo to tak jak z kupnem mieszkania- mam pól bańki i chciałbym kupić mieszkanie 70 metrowe. Odpowiedź brzmiała by pewnie tak- dozbieraj drugie pól bańki i kup coś większego i tym samym lepszego. Głupota w czystej formie . Geo78 chce kupić zestaw i od razu się nim cieszyć, a uważam, że w tej cenie można kupić zestaw który będzie dawał satysfakcję czy to z oglądanych filmów czy słuchania muzyki.

VALVEKING,

dzięki za zrozumienie co do ograniczonego budżetu :) Kwota 8 tys jest ostateczna i tylko wygrana w lotka mogłaby to zmienić... co do zestawu HK BDS 770 wierzę, że gra on bardzo dobrze ale po latach użytkowania kompaktowego zestawu chciałbym sobie sprawić coś co wygląda na duże i ładnie grające ;)

W tej chwili obiecująco wygląda jak dla mnie zestaw Denon X1000 lub Marantz NR1504 + Taga TAV 606 V3 + sub 120. Cena takiego zestawu to mniej więcej 3 tys i myślę, że od tego zacznę odsłuch.

ja bym brał:

Panas 50st60 - 3700

onkyo 626 - 2000

kolumny jbl loft 5.1 - 2600 lub jamo s606hcs 5.1 - 2500

razem 8200-8300

kupując w jednym sklepie na pewno dadzą rabat z 5-10%

można tez tak:

DENON AVR-X1000 + DBT-1713UD + JAMO S 606 + SUB 26 pewien sklep chce za to 4800 plus tv 3700 wychodzi 8500.

z głośników jeszcze Magnat supreme 1000 5.1 lub Boston Acoustic5.1 cenyokoło 2000-2300.

ja bym brał:

Panas 50st60 - 3700

onkyo 626 - 2000

kolumny jbl loft 5.1 - 2600 lub jamo s606hcs 5.1 - 2500

razem 8200-8300

kupując w jednym sklepie na pewno dadzą rabat z 5-10%

można tez tak:

DENON AVR-X1000 + DBT-1713UD + JAMO S 606 + SUB 26 pewien sklep chce za to 4800 plus tv 3700 wychodzi 8500.

z głośników jeszcze Magnat supreme 1000 5.1 lub Boston Acoustic5.1 cenyokoło 2000-2300.

55" to dla mnie minimum, jednak z uwagi na to że blue-raya nie potrzebuję (jak na razie) to Twoja propozycja z Denonem X1000 i Jamo S606 wygląda bardzo realnie...

Dzięki za wskazówki :)

Geo78, Denon x1000 + jamo 606 to świetne połączenie. Lelek dobrze prawi;) słyszałem to połączenie, ale ze starszym ampli denona ( z podobnej półki) to już zagra na pewno lepiej i potężniej ( a pewnie głównie o to chodzi) od micro HK. Kolumn w tej cenie lepszych nie znajdziesz. Przy nich bym został. Co do Suba, to 260 jest bardzo dobrym wyborem. 210 też niczego sobie i jak na swoje parametry to naprawdę gra wzorowo, i nie tylko w swoim przedziale cenowym. Jeśli jednak możesz dołożyć parę stów do suba to bierz 260- tkę. Blueray'a nie potrzebujesz? Pewnie konsola jest w domu?;) jeśli tak to zakup odtwarzacza nie ma sensu.

Nie kupuj mniejszego tv, bo po tygodniu będzie Ci smutno, że mogłeś mieć 5 cali więcej;) ja rak mam z 55 tką. Zaczynałem od 32, później 40, 46, 55 i teraz szukam 65- tki ale tylko Sony w grę wchodzi. Wszystkie tv które kupiłem nadal użytkuję- rozsiane są po pokojach;)

No tylko tego trzeba było , zamieszania jak to niektórzy potrafią ,

po pierwsze to kolega powinien najpierw posłuchać kolumn , nie ampli bo w tej cenie to te klocki nie grają tylko kolumny , wszystkie grają tak samo z danymi kolumnami

Bo to tak jak z kupnem mieszkania- mam pól bańki i chciałbym kupić mieszkanie 70 metrowe. Odpowiedź brzmiała by pewnie tak- dozbieraj drugie pól bańki i kup coś większego i tym samym lepszego. Głupota w czystej formie . Geo78 chce kupić zestaw i od razu się nim cieszyć, a uważam, że w tej cenie można kupić zestaw który będzie dawał satysfakcję czy to z oglądanych filmów czy słuchania muzyki.

Kolego , nie porównuj kupowania chaty za pół bańki do sprzętu za 3 tys to po pierwsze ,

po drugie :

Nic na to nie poradzę, ale przy takich zarobkach jakie mam i kredycie który spłacam kwota 8 tys jest kwotą nieprzekraczalną i nie wchodzi w grę dozbieranie kiedyś tam

Kwota 8 tys jest ostateczna i tylko wygrana w lotka mogłaby to zmienić... co do zestawu HK BDS 770 wierzę, że gra on bardzo dobrze ale po latach użytkowania kompaktowego zestawu chciałbym sobie sprawić coś co wygląda na duże i ładnie grające ;)

po trzecie :

Porównywałem Jamo i Quadrale 5000 i powiem szczerze, że dźwięk z Quadrali przypadł mi do gustu (oczywiście z subem brzmią o wiele lepiej)

a Ty co piszesz :

Głośniki Jamie 606 to jede z lepszych zestawów w tej cenie

więc kto tu komu miesza w głowie

może dla Was/Ciebie te Jamo grają dobrze ale jak widać po wypowiedzi założyciela tematu już je odsłuchiwał i inne lepiej mu podeszły ,

opamiętajcie się ludziska i czytajcie posty geo78 , chcecie mu wcisnąć to co już odsłuchiwał i nie podobało mu się ,

Kolumn w tej cenie lepszych nie znajdziesz.

dla kogo lepszych , dla Ciebie , jak wyżej widać przytoczyłem jego wypowiedzi : słuchał ich i kicha z tego wyszła ,

Blueray'a nie potrzebujesz? Pewnie konsola jest w domu?;) jeśli tak to zakup odtwarzacza nie ma sensu.

oj trzeba czytać uważnie , trzeba czytać :

do zestawu podłączony będzie komputer poprzez sb X-FI i dekoder nc+

Geo napisał konkretnie- 8 tyś i nic więcej. A tu jak w każdym temacie stado mądrali - dołóż tyle i kup to, poczekaj i kupisz kiedyś to... Ok

a czytałeś inne propozycje jakie padły , wszystkie zmieściły się w budżecie a to , które kolumny są lepsze pozostaw ocenie geo78 a nie Twojej bo to on kupuje nie Ty

z tymi subami też bym się poważnie zastanowił

Czytajcie Panowie ze zrozumieniem.

i faktycznie ze zrozumieniem co przede wszystkim Ciebie dotyczy

geo78 sam oceń

czemu uparłeś sie na Denona i tego Marantza , skoro to będzie zestaw przede wszystkim wykorzystywany do kina domowego to Yamaha i Onkyo lepiej się sprawdzą dlatego je proponuję .

Panowie tylko spokojnie :)

Za parę minut jadę do Bydgoszczy i mam nadzieję, że coś mi rozświetli w głowie ten wyjazd.

Co do Jamo i Qadrali to faktycznie dźwięk z tych drugich w połączeniu z Onkyo przypadł mi bardziej do gustu. Tylko na ile było to celowe działanie sprzedawcy w Saturnie a na ile faktycznie moje i tylko moje wrażenia tego nie wiem.

Z tego samego powodu kategorycznie odrzuciłem Yamahę bo słuchałem takiego zestawu z głośnikami bodajże też Yamaha i dźwięk był dla mnie fatalny. Taki trochę jazgot. Ale tu znowu kłania się obsługa sklepu. Być może nie potrafiła wydobyć z tego zestawu nic lepszego. A Quadrale z Onkyo od pierwszego brzmienia były ok. Miałem wrażenie jakby dźwięk był miękki. Nie potrafię tego inaczej opisać :)

Być może uda mi się dziś odsłuchać Taga 606 i wtedy podejmę decyzję :)

Kupione: Onkyo TX-NR525 + Taga TAV 606 v.3 cena 2250 zł. Tak więc zostaje jeszcze kasa na suba (Taga TSW 120).

Dlaczego taki wybór a nie inny? Tak jak wspomniałem pojechałem do Bydgoszczy żeby odsłuchać jakieś zestawy. Ponieważ sklepy takie jak Saturn czy Media Markt oferują sprzęt w takich cenach, że szczęka opada (ten sam ampli 550 zł droższy!) podjechałem do specjalistycznego salonu oferującego zniżki dla nas :)

Tam jedyne "tanie" głośniki to właśnie owe Taga 600. Po wypróbowaniu Marantza 1504 oraz Onkyo 525 moje ucho nie wychwyciło różnicy w stereo. A skoro nie ma różnicy to po co przepłacać. Chociaż nie powiem Marantz bardziej podobał mi się wizualnie (ale dopłata 200 zł).

Teraz nadszedł czas na testowanie, konfigurację (jak mi się tego nie chce robić) i mam nadzieję, delektowanie się dźwiękiem :)

Wszystkim, którzy zabrali głoś w tym wątku bardzo dziękuję. Mimo sporych różnic jakie się ujawniły w trakcie tej dyskusji mam nadzieję, że jeśli będę potrzebował Waszej pomocy przy ustawieniu mojego ampli to mi pomożecie.

Pozdrawiam serdecznie :)

Szczerze? cena... ale to nie tak, że kupiłem dla świętego spokoju... dobrze brzmiały (wg mnie podobnie do quadrali quintas 5000 ale ich już podobno nie robią). No i żonie się spodobały w orzechowej okleinie ;)

Teraz walczę z podłączeniem do turbodekodera nc+ ale nie mogę ustawić, żeby w trybie czuwania amplitunera obraz i dźwięk działał normalnie poprzez TV. Tzn. obraz już działa ale dźwięku nadal nie ma (przy podłączeniu kablem hdmi z dekodera do ampli i potem do tv). Przy połączeniu dekodera optykiem z ampli i hdmi z tv działa dźwięk z obydwu urządzeń. Tylko wtedy blokuję sobie wejście optyczne w ampli i nie będę miał jak podpiąć kompa.

Czeka mnie dużo grzebania na forach :)

Adek45 to Onkyo to trochę za Twoją namową (no ale cena zrobiła resztę) ;)

Mam Yamahę773 i w niej jest tak , że gdy ustawię sterowanie pilotem ampla wszystkimi urządzeniami podpiętymi do niego to nie działa przepuszczanie sygnału podczas uśpienia ampla i odwrotnie , ja zrezygnowałem ze sterowania i uruchomiłem sobie tzw pass through właśnie przepuszczanie sygnału i audio i video podczas uśpienia ampla i co jest fajne , że nawet wtedy mogę pilotem ampla wybrać źródło sygnału wejściowego,

tą funkcję trzeba uaktywnić w setupie , tak myślę ,

teraz co do suba , sub ma konstrukcję ( Taga TSW 120 o którym wspomniałeś ) bass-reflex ale szczelina basowa jest z tyłu więc sub nie może stać blisko ściany , mam nadzieje , że masz takie miejsce w którym możesz go ustawić , do połączenia go z amplem proponuję kabel typu "Y" np Melodika , to firma , która w ofercie ma długości kabli zwiększające się co metr i podpiąć tą podwójną końcówkę do suba do wejść L i R Low Input, np:

Ukryta Zawartość

możesz wybrać odpowiadającą Tobie długość co do metra nie jak w innych firmach co kilka metrów ,

Ukryta Zawartość

chwalony kabel ,

nie oglądaj filmów bez suba to taka moja rada bo będzie niezłe rozczarowanie , będzie bardzo brakowało niskich , tych najniższych tonów a film będzie bez wyrazu .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.