Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zastąpić Kondensatory JAMICON w preampie?

jarek123456

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie ten wątek obserwuje i obserwuje i coraz więcej mam przemyśleń. Dzięki fotce po lewej stronie scalaków widzę pomarańczowe pchełki będące na 99% ceramicznymi kondensatorami blokujacymi. Dalej mamy elektrolity które tak męczą łaskawego gospodarza wątku. Po prawej (piszę z pamięci) sekcja zasilania z fajnym trafem i elektrolitami.

Na mój gust pierwszą rzecza powinno być zidentyfikowanie zamontowanych kondensatorów i odczytanie ich parametrów. Każda firma ma różne serie i różnice parametrów między nimi - przykładowo - MTBF potrafią być spore. Być może akurat tutaj użyte są topowe części których szkoda wymieniać? A może to zwykły najtańszy szajs?

Przeciez to nie jest jakaś niebywała tajemnica, trzeba ruszyć dupsko i poszukać w necie. A na razie łaskawy autor zapytania siedzi na rękach i ma pretensję do całego świata, że nie podsuwa mu na tacy gotowego rozwiązania. Kiedyś mocnoporównywałem parametry elektrolitów i z tego, co pamiętam to Jamicony jeżeli chodzi o parametry mieszczą sie w środku stawki ale nie powalają długowiecznością. W związku z tym ich wymiana jakby nie patrzeć może być sensowna. rozwiązania. Zachęcam Kolegę jarka 1-6 do odrobiny wysiłku i docenienia wiedzy i wysiłku innych, niewątpliwie bardziej doświadczonych Kolegów. O wiedzy przez wrodzoną grzeczność nie wspomnę.

Trochę pokory chłopcze!!

Kolejne porady od dobrego wujka z nutą wyższości w tekście. "Chłopcze" możesz mówić do swojego szefa w pracy. W związku z falą osobistych wycieczek pod moich adresem zamykam ten wątek - dziękuje tym którzy merytorycznie mnie wsparli. Pozostałym dedykuje fragment Bertolda Brechta:

" Niech ktoś wam mordy skuje,

żelaznym drągiem, aż do krwi.

Ponadto więcej nic nie potrzebuje,

więc proszę was - wybaczcie mi"

Opera za Trzy Grosze

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.