Skocz do zawartości
IGNORED

Brak dzwieku pioneer 757

sebaania

Rekomendowane odpowiedzi

Flaszka się tu do niczego nie przyda hihi. Dioda jest potrzebna.

Po pracy zakończonej sukcesem (obstawiam w ciemno, że tak będzie) flaszka będzie wskazana :D

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Po pracy zakończonej sukcesem (obstawiam w ciemno, że tak będzie) flaszka będzie wskazana :D

Jarek 5127 mam nadzieje ze da rade naprawic a flaszka wieczorkiem do dobrej muzy pewnie ze tak .

Ok, przylutuj diodę według rysunku do tranzystora który wylutowałeś i wlutuj tak spreparowany tranzystor tam gdzie był. Kolektor i baza normalnie, a w dziurkę w której był poprzednio emiter wlutuj końcówkę diody. Jeśli to nie jest całkiem jasne jak to trzeba zrobić to pisz.

Jak to zrobisz sprawdź po jakim czasie załączy.

W miejsce gdzie był emiter tranzystora ma być wlutowana ta końcówka diody w pobliżu której nie ma paska na jej obudowie. Druga końcówka, ta przy której jest pasek ma być przylutowana do emitera tranzystora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ok, przylutuj diodę według rysunku do tranzystora który wylutowałeś i wlutuj tak spreparowany tranzystor tam gdzie był. Kolektor i baza normalnie, a w dziurkę w której był poprzednio emiter wlutuj końcówkę diody. Jeśli to nie jest całkiem jasne jak to trzeba zrobić to pisz.

Jak to zrobisz sprawdź po jakim czasie załączy.

W miejsce gdzie był emiter tranzystora ma być wlutowana ta końcówka diody w pobliżu której nie ma paska na jej obudowie. Druga końcówka, ta przy której jest pasek ma być przylutowana do emitera tranzystora.

wlutowałem narazie mija 10min i nic

Możesz zrobić zdjęcie? Mniej więcej w takim ujęciu jak to pierwsze.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Właczył sie po 20min bo nie był dzis odpalany ale przekażniki brzęczą krócej. Tak to miało wygladac?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dioda wygląda na przylutowaną poprawnie. Czy te dwa druciki które wskazują strzałki nie stykają się ze sobą przypadkiem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miernikiem na zakresie z symbolem diody. Jeśli podłączysz ujemny kabel miernika do bazy, a dodatni do emitera, a potem kolektora, to miernik powinien wskazać ok. 650 w obu przypadkach. We wszystkich innych kombinacjach których jest w sumie sześć powinien wskazywać to samo co wówczas, kiedy kable są do niczego nie podłączone.

Miernikiem na zakresie z symbolem diody. Jeśli podłączysz ujemny kabel miernika do bazy, a dodatni do emitera, a potem kolektora, to miernik powinien wskazać ok. 650 w obu przypadkach. We wszystkich innych kombinacjach których jest w sumie sześć powinien wskazywać to samo co wówczas, kiedy kable są do niczego nie podłączone.

Wybacz mi Stern nie jestem elektrykiem ale staram się więc zmierzyłem plusowy do emitera czyli lewa strona tak,ujemny do prawej strony nie wiem czy to baza czy kolektor ale pokazuje 818 jak dam ujemny na środek to nic nie pokazuje.Czy srodkowa nóżka to baza czy kolektor.

Srodkowa to kolektor, prawa to baza patrząc na tranzystor od strony napisów jeśli ma nóżki w dół skierowane

tak tak kumam tak wiec na kolektorze nic nie pokazuje czy to żle.

To zależy gdzie jest przypięta druga końcówka. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem powyżej we wpisie nr44, jeśli trzeba to kilka razy

To zależy gdzie jest przypięta druga końcówka. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem powyżej we wpisie nr44, jeśli trzeba to kilka razy

kurne najpierw trza ujemny podłaczać a potem dodatni czegoś sie naucze hehe więc tak ujemny do bazy dodatni do emitera wynik 806 ujemny do bazy dodatni do kolektora wynik 793 tak ok

tak właśnie. A co z pozostałymi czterema możliwościami?

Jako pomoc tabelka, którą kiedyś stworzyłeś Stern. Kolory strzałek to odpowiednio kolory kabli miernika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

tak właśnie. A co z pozostałymi czterema możliwościami?

tylko jeden wynik plusowy do kolektora minusowy do bazy wynik 793

tylko jeden wynik plusowy do kolektora minusowy do bazy wynik 793

Jarek czemu tak póżno hehehehe

Plusowy do emitera, minusowy do bazy też dawał wynik jak wynika z wpisu 49.

Ale teraz chodzi o pozostałe możliwości. Wpis 52 nie jest jednoznaczny w swojej wymowie, jakby był zaszyfrowany. Możesz jaśniej napisać co z tymi pozostałymi kombinacjami? Te które opisałeś we wpisie 49 już są opisane i nie ma potrzeby ich powtarzać.

Jako pomoc tabelka, którą kiedyś stworzyłeś Stern. Kolory strzałek to odpowiednio kolory kabli miernika.

Nie chciało mi się jej szukać ponieważ wtedy chodziło o kilka tranzystorów, a tutaj o jeden.

Plusowy do emitera, minusowy do bazy też dawał wynik jak wynika z wpisu 49.

Ale teraz chodzi o pozostałe możliwości. Wpis 52 nie jest jednoznaczny w swojej wymowie, jakby był zaszyfrowany. Możesz jaśniej napisać co z tymi pozostałymi kombinacjami? Te które opisałeś we wpisie 49 już są opisane i nie ma potrzeby ich powtarzać.

Nie chciało mi się jej szukać ponieważ wtedy chodziło o kilka tranzystorów, a tutaj o jeden.

Z pozostałych możliwosći tylko jedna wartość wyskakuje jak dam plusowy do kolektora a minusowy do bazy wartość 793 na innych kombinacjach nic nie pokazuje

ujemny do bazy dodatni do emitera wynik 806

A ta kombinacja?

Coś jest tu nie tak. Gdyby pokazywał zero to również w odwrotnej polaryzacji pokazywałby zero.

Zrób to jeszcze raz posługując się tabelką.

pokazuje 0 musiałem sie pomylić aj ale reszta jest ok Stern

kurne pokazuje 806 już mam mentlik.Ujemny do kolektora dodatni do emitera wynik 0, ujemny do emitera dodatni do bazy wynik 0

Mętlik masz bo robisz to chaotycznie i co chwila coś innego wychodzi. Jeśli chcesz to dalej robić to będziesz musiał wymyśleć jakiś sposób aby te wyniki były jednoznaczne, ponieważ to właśnie wyniki pomiarów, są jedynymi informacjami o tym sprzęcie jakie są mi dostępne i jedyną rzeczą na podstawie której mogę ustalać kolejne kroki. Jeśli wyniki pomiarów będą niepoprawne to i działania podjęte na ich podstawie będą bezsensowne.

Zrób to jeszcze raz według tabelki i to co pojawia się na wyświetlaczu wpisz w jej rubryki. Wówczas nie ma możliwości pomyłki.

Te wyniki są niepoprawne i nie odpowiadają rzeczywistości, ponieważ robiłeś to bez należytej uwagi, nie zwracając uwagi na to która końcówka tranzystora jest bazą a która emiterem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.