Skocz do zawartości
IGNORED

Brak dzwieku pioneer 757

sebaania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to mój pierwszy post na forum wiec witam wszystkich i najlepszego w nowym roku.Zakupiłem wzmaka pioneer 757 w ładnym stanie.Po właczeniu trzeba zaczekać kilka minut i słychać klikniecie w przekażnikach i sprzęt się załacza ale burczą te przekażniki.Dowiedziałem się że przyczyna może byc wyschniety elektrolit 100uf 16v.Wymontowałem też płytkę ANPI 301-A bo widze tam 2 kondesatorki wypukłe 220uf 25v czy ide w dobrą strone prosze o pomoc.Aluminiowy radiotor po 20min sredniego grania jest gorący pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/108504-brak-dzwieku-pioneer-757/

Radiatory tam są gorące non stop, przekaźniku burczą ? Jeżeli jest charakterystyczne brzęczenie to być może styki w środku zaśniedziały i nie stykają tak jak powinny.

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Jeżeli jest charakterystyczne brzęczenie to być może styki w środku zaśniedziały i nie stykają tak jak powinny.

W jaki sposób zaśniedziałe styki mogą powodować burczenie przekaźnika?

Dowiedziałem się że przyczyna może byc wyschniety elektrolit 100uf 16v

O którym elektrolicie piszesz?

Wymontowałem też płytkę ANPI 301-A bo widze tam 2 kondesatorki wypukłe 220uf 25v czy ide w dobrą strone prosze o pomoc

Które to kondensatory?

Użyj innego symbolu tej płytki, takiego, który zaczyna się literkami AWZ.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

W jaki sposób zaśniedziałe styki mogą powodować burczenie przekaźnika?

O którym elektrolicie piszesz?

Które to kondensatory?

Użyj innego symbolu tej płytki, takiego, który zaczyna się literkami AWZ.

Stern kondesatorki to c511i c512 na płytce jest jeszcze symbol CMK-54XT i TSJD

Jeśli to ta płytka z dwoma gniazdami wejściowymi, to te kondensatory pracują w przedwzmacniaczu do gramofonu, nie mogą więc być powodem ani zbyt późnego załączania, ani burczenia przekaźników.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Stern tak myslałem ta płytka to przedwzmacniacz gramofonu ale i tak wymienie te kondensatorki.Ten elektrolit o którym słyszałem ze to on może być winny to C134 100uf 16v.Nie jest to wina kolumn nawet jak właczam bez kolumn też nie reaguje.Bumpalump wzmacniacz gra normalnie po paru minutach to znaczy nie normalnie bo jak zgłośnie mocno to strasznie sie grzeje i dziek przerywa.Hehe jak załącze odkurzacz to też dzwiek ginie

zmierz napięcie(lub "zajrzyj" tam oscyloskopem) na wyjści wzmacniacza,przed przekaźnikiem,zanim ten się załaczy.Bez włączania muzyki.Może masz jakieś wzbudzenie

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Stern Ci pomoże, tylko musisz być cierpliwy i się go słuchać. Popros to może Ci pomoże.

Wysłane z mojego WT19i przy użyciu Tapatalka

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Stern Ci pomoże, tylko musisz być cierpliwy i się go słuchać. Popros to może Ci pomoże.

Wysłane z mojego WT19i przy użyciu Tapatalka

Stern help me w naprawie tego wzmaka naprawde jest ładny szkoda go.Mam do niego jeszcze cd pd-s 702 i ct-w 777.

Ten elektrolit o którym słyszałem ze to on może być winny to C134 100uf 16v.

To może być wina tego kondensatora ale też może być inny powód. Ten kondensator trzeba wymienić najpierw aby się przekonać czy pomogło.

To może być wina tego kondensatora ale też może być inny powód. Ten kondensator trzeba wymienić najpierw aby się przekonać czy pomogło.

Tak Stern jutro zadziałam w tym temacie dam znać co i jak pozdrawiam.

Witam więc wymieniłem te kondensatorki ale dalej to samo. To znaczy wzmacniacz startuje pożniej ale sie tak nie nagrzewa tak mi sie wydaje a jak troche pochodzi to jak zrobie głosnie to dzwiek jest nie przerywa jak wczesniej wiec jakaś poprawa jest.Stern to ten kondesator ktory wymieniłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wylutuj tranzystor Q143 i sprawdź po jakim czasie załączy. Odłącz głośniki ponieważ bez tego tranzystora przy wyłączeniu wzmacniacza głośniki nie zostaną natychmiast odłączone i będziesz miał stuki na nich. Czas załączenia zaobserwuj słuchając kiedy przekaźnik kliknie

Wylutuj tranzystor Q143 i sprawdź po jakim czasie załączy. Odłącz głośniki ponieważ bez tego tranzystora przy wyłączeniu wzmacniacza głośniki nie zostaną natychmiast odłączone i będziesz miał stuki na nich. Czas załączenia zaobserwuj słuchając kiedy przekaźnik kliknie

Stern poczekaj plytka znajdujaca sie pod transformatorami ma lużny tranzystor Q190 chyba nie moge przeczytac

Na szczęście zrobiłeś niezłe zdjęcie. Bez tego nie miałbym jak go odnaleźć. Czy to ten wskazany strzałką?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie taką diodę kup. Ten tranzystor pozostaw wylutowany, ale go nie zgub, bo będzie potrzebny.

Flaszka się tu do niczego nie przyda hihi. Dioda jest potrzebna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.