Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy gramofon

greenmack

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Jeśli chcesz mieć gramofon, a nie kawałek płyty MDF, szklany talerz i malutki silniczek... Ale to Twoja decyzja. Zapoznaj się z wątkiem o ad fontesie.

Tomaszu, dlaczego deprecjonujesz płytę MDF jako materiał do budowy gramofonu? Szkło - racja. Kiepski materiał. Doskonale przenosi drgania. Malutki silniczek. Tutaj kwestia nie jest pewna, bo liczy się moment obrotowy i stabilność obrotów. Niektóre małe silniczki pracują "lepiej" od większych. Ale MDF to dobry materiał do budowy gramofonu. Nie przenosi tak skutecznie drgań jak metale (stal, aluminium), drewno, szkło itp. Podobnie akryl. Kiedyś używano stali, aluminium i drewna, bo to były w miarędostępne do produkcji materiały. Ciężko było kiedyś budować przedmioty z włókien węglowych, akrylu (dzisiaj nawet mało która firma potrafi obrobić powierzchnie boczne akrylowej podstawy 6 PerspeXa by dawały efekt błyszczącej tafli lodu), nawet z płyt MDF. Bardziej dostępne były płyty wiórowe, paździerzowe słabej jakości, bo sklejane z byle czego i byle czym. MDF to nie jest wyszukany materiał, ale świetnie się obrabia mechanicznie, nadaje kształt, ma dość dużą gęstość (cieżar własciwy). To bardzo dobry materiał do budowy obudó kolumn głośnikowych.

Czyżby lepsza była puszka z blachy stalowej? A potem oklejać ją matami bitumicznymi? Nie każdy użytkownik gramofonu musi mieć ochotę na wyklejanie blachy materiałami "smołopodobnymi" ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Chyba niepotrzebnie wyrywasz z kontekstu - koledze chodziło o ogólną taniość i że to paździeż a nie gramofon, a nie o wady/zalety mdf

Równie dobrze Tobie można wytknąć

Szkło - racja. Kiepski materiał. Doskonale przenosi drgania

Czyżby? Zawsze? A jak to szkło jest grubości 3cm?

• Redaktorzy

Zawsze? Pewnie nie. Natomiast szkła do budowy gramofonu nie użyłbym. Ale już MDF jak najbardziej, choć bardziej wolałbym na plintę/podstawę akryl lub corian, a nie blachę stalową, aluminiową obitą paździerzami.

A Ty tak po co znienacka? Czy dodałeś jakąś wartość dodaną do naszej rozmowy?

Nie z nienacka tylko z rana - normalnie, czytam co wymaga prostowania prostuję - o co chodzi?

Czy ja wniosłem coś do wątku? Przeczytaj swoje posty powyżej - coś o mdf, coś o zabielaniu talerza.... a kolega chciałby kupić gramofon, to chyba o tym należy pisać - czyż nie? Może podaj choć jedną propozycję - wnieś coś do wątku :)

• Redaktorzy

OK, podam przykład gramofonu, ale rozumiem, że staniesz do wysokości zadania i też podzasz swoje typy? --> ? :)

Polecam zakup używanego gramofonu Technics SL-1700 MKIV, do niego wkładka MC Denon DL-160. W założonym budżecie 2000zł powinien się zmieścić. Do tego preamp gramofonowy LAR LPS-1. Używkę trudno wyrwać. Ja czekałem 7 miesiecy i odkupiłem od forumowicza za 1050zł. Ale warto było, bo w tej cenie gra świetnie.

Polecany przeze mnie sprzęt był u mnie w domu testowany i dobrze wiem co polecam.

No i widzisz dałeś radę! bez zabielania i mdfu - nie można było tak od razu?

Ja tu wszedłem żeby się czegoś dowiedzieć - mam 2 gramofony oba polskie - jeden wymaga naprawy, więc przeglądam wątki żeby znaleźć najlepszą opcję

tyle z mojej strony.

• Redaktorzy

RPM 1,3 Genie od Pro-Jecta z MDFu teżta radę, tyle, że na wstępie uszczupla portfel o ok. 1400zł.

Wszedłeś i dowiedziałeś się ciekawych rzeczy. Ale wartości dodanej do tematu nie dodałeś ;)

• Redaktorzy

Nie pisałem na temat? Odniosłem się do wypowiedzi Tomasza - technicznie. Ty wskoczyłeś na mnie. Po co?

Kończ Waść, nie majac nic konkretnego do powiedzenia.

mi Wasza wymiana poglądow całkowicie nie przeszkadza wiec spokojnie mozecie sie rozkrecac;p

Bylem dzisiaj ogladac tego Ad fones i wyglada całkiem przyzwoicie a wrecz jak małe dzielo sztuki, teraz tylko odsłuch i mysle ze na tym moje poszukiwania sie skonczą.;p

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.